11 Φεβ 2019

Δοχειαρίου και Ζωγράφου έκλεισαν τις πύλες στους σχισματικούς, η Σίμωνος Πέτρας τους επέτρεψε μόνο να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα.

Δύο ακόμη Μονές έκλεισαν τις πύλες τους στην Ουκρανική σχισματική αντιπροσωπεία που περιοδεύει το Άγιον Όρος, αναφέρει η Interfax-Religion.
Σήμερα αναμένεται συνάντηση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για να συζητήσει το επίμαχο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το Σάββατο η Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος απαγόρευσε την είσοδο στην αντιπροσωπεία της Ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας με επικεφαλής τον «Επίσκοπο» Οδησσού Παύλο, και χθες η Δοχειαρίου και η Βουλγαρική Μονή Ζωγράφου έκλεισαν τις πύλες τους στον «επίσκοπο» και την συνοδεία του.
«Την Κυριακή η ομάδα των εκπροσώπων της ‘Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας’ με επικεφαλής τον ‘Επίσκοπο’ Παύλο Γιούριτς, συνέχισε να πηγαίνει στα μοναστήρια του Άθωνα, αλλά εκείνα έκλεισαν τις πύλες τους στους ανεπιθύμητους επισκέπτες», ανέφερε πηγή του Πατριαρχείου Μόσχας σύμφωνα με το Interfax.
Στην Σιμωνόπετρα τους επετράπη να προσκυνήσουν τα λείψανα και στην συνέχεια συνοδεύτηκαν ευθύς αμέσως έξω, μη επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στην αυλή του Μοναστηριού.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν επίσης στο OrthoChristian από τον π. Alvian Tkhelidze της Επισκοπής Αχτουμπίνσκ [Akhtubinsk] της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αναφορά στην επαφή του με ένα από τα Mοναστήρια του Αγίου Όρους. Και οι πληροφορίες για τις Δοχειαρίου και Σιμωνόπετρα αναφέρονται επίσης από την Ουκρανική ιστοσελίδα Strana που επικαλείται δικές της πηγές.
Έως τώρα την αντιπροσωπεία έχουν υποδεχθεί η Ι. Μονή Παντοκράτορος, όπου ο ψευδεπίσκοπος λειτούργησε στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία, η Νέα Εσφιγμένου και η Βατοπαιδίου, όπου διανυκτέρευσαν μετά την άρνηση εισόδου τους στην Παντελεήμονος.
Πηγή του Πατριαρχείου Μόσχας ανέφερε επίσης στο Interfax ότι επτά μοναχοί αποφάσισαν να φύγουν από την Βατοπαιδίου μετά την υποδοχή της αντιπροσωπείας που έγινε εκεί, αν και σήμερα δεν είναι σαφές εάν επρόκειται για μέλη της Αδελφότητας της Βατοπαιδίου ή απλά για επισκέπτες.
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισήμως καταψήφισε την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του Επιφάνιου, με 13 Μονές κατά και 5 υπέρ: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος. Οι Αγιορείτες οι οποίοι παρευρέθησαν και συλλειτούργησαν, συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Συνεπώς, 7 Αγιορείτικες Μονές έχουν μέχρι στιγμής δείξει στήριξη στους Ουκρανούς σχισματικούς, είτε με την ψήφο τους υπέρ της παρουσίας τους στην ενθρόνιση, είτε με την υποδοχή των σχισματικών στις Μονές τους: Ιβήρων, Σταυρονικίτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Βατοπαιδίου και Νέα Εσφιγμένου.
Τρεις Μονές, Παντελεήμονος, Δοχειαρίου και Ζωγράφου, αρνήθηκαν παντελώς την είσοδό τους στα Μοναστήρια τους και μια τέταρτη, η Σιμενόπετρα, τους επέτρεψε μόνο να προσκυνήσουν τα λείψανα της Μονής.
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ Πηγή http://orthochristian.com/119252.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com