11 Φεβ 2019

Ο Χριστιανισμός ευημερεί στην Ασία παρότι επιδεινώνονται οι εναντίον του διώξεις

s
Ο Χριστιανισμός ευημερεί στην Ασία παρότι επιδεινώνονται οι εναντίον του διώξεις
Του Ιωάννη Λεοντακιανάκου 

Στην παρούσα περίοδο, 245 εκατομμύρια Χριστιανών παγκοσμίως υπόκεινται σε καταπίεση, σε δίωξη, σε φυλάκιση και σε κάθε είδους κακομεταχείριση λόγω της πίστης του, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της διεθνούς, μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης “Open Doors”. Από αυτούς, τα 140 εκατομμύρια πιστών βρίσκονται στην Ασία.
Η έκθεση υπογραμμίζει ιδιαίτερα την αύξηση της καταπίεσης των γυναικών στις χώρες, που καταλαμβάνουν τις πρώτες δέκα θέσεις στον κατάλογο των κρατών-διωκτών και χαρακτηρίζονται από "ακραία" επίπεδα δίωξης και καταπίεσης. Στα κράτη αυτά, οι γυναίκες , πέραν των άλλων, αποτελούν τα θύματα σεξουαλικής βίας, βιασμού και εξαναγκασμού σε γάμο χωρίς την συγκατάθεσή τους και πριν την ενηλικίωση.
Η Κίνα είναι μία από τις χώρες, στις οποίες η δίωξη των Χριστιανών βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πιστών αναμένεται να υποστούν κάποιας μορφής καταπίεση φέτος, καθώς η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει τους ελέγχους και τα μέτρα καταστολής της θρησκευτικής λατρείας, γεγονός που ανεβάζει την χώρα στην εικοστή έβδομη από την τεσσαρακοστή τρίτη θέση στον πίνακα της Οργάνωσης “Open Doors” των πενήντα “χωρών-διωκτών” των Χριστιανών. Η δίωξη διαφαίνεται ότι καθοδηγείται από τρεις παράγοντες: 1/την ισχυρή ιδεολογική ηγεσία του προέδρου της Κίνας, Ξι Τζίνπινγκ, 2/την ανησυχία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του Χριστιανισμού και 3/την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως κατασταλτικού εργαλείου.
Η Βόρεια Κορέα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πίνακα παρακολούθησης για 18η συνεχή χρονιά. . Οι εκτιμώμενοι 300.000 χριστιανοί της χώρας υφίστανται έναν “στραγγαλσμό”, που τους αναγκάζει να ασκούν την θρησκευτική τους λατρεία με μυστικότητα, διαφορετικά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την βάναυση αντίδραση του μισαλλόδοξου καθεστώτος.
Η Ινδία, η πολυπληθέστερη “δημοκρατία”, η οποία διδάσκει στον κόσμο τον τρόπο της “μη-βίας”, σκαρφάλωσε στην δέκατη θέση έναντι της εικοστής όγδοης που βρισκόταν προ πενταετίας και βρίσκεται πλέον δίπλα σε χώρες όπως το Ιράν.
Χώρες που έχουν μετακινηθεί πάνω από δέκα θέσεις στον εν λόγω κατάλογο, κατά το παρελθόν έτος, περιλαμβάνουν την Κίνα, την Αλγερία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και την Μαυριτανία.
Η άνοδος του μαχητικού αθεϊσμού, του ριζοσπαστικού Ισλάμ και του εθνικισμού αποτελούν βασικές αιτίες δίωξης των χριστιανικών κοινοτήτων.
Στην Ινδονησία, μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ο θρησκευτικός ζηλωτισμός εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα και πολλοί μη-μουσουλμάνοι πολίτες παραπονούνται για μια συνεχιζόμενη ισλαμοποίηση της πολιτικής ζωής, με τους πολιτικούς να προσπαθούν να κινητοποιήσουν / ενεργοποιήσουν τις υπερσυντηρητικές και σκληροπυρηνικές μουσουλανικές ομάδες, με στόχο την προώθηση δικών τους συμφερόντων. Πέρυσι, μια οικογένεια βομβιστών αυτοκτονίας, που συνδέονταν με το ισλαμικό κράτος, επιτέθηκε σε τρεις εκκλησίες στη Σουραμπάγια, σκοτώνοντας 28 άτομα.
Στην Μιανμάρ, οι επιθέσεις σε χριστιανούς τείνει να γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης είναι η επίθεση ομάδας 50 Βουδιστών εναντίον μιας ομάδας Χριστιανών, οι οποίοι, απλά, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, ο Χριστιανισμός στην Ασία, παρ΄ ότι βιώνει σήμερα μεγαλύτερη απειλή απ’ ότι στο παρελθόν, αποδεικνύει ότι παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε όλες αυτές τις διώξεις και καταπιέσεις που υφίσταται. Η χριστιανική κοινότητα από τα 62 εκατομμύρια πιστών που αριθμούσε στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία το 1970, το 2015 παρουσιάζει μια αύξηση που ξεπερνά τα 262 εκατομμύρια πιστών και αναμένεται να προσεγγίσει τα 431 εκατομμύρια το 2050.
Απ’ ότι φαίνεται επαληθεύεται ακόμη μια φορά ιστορικά ότι η δίωξη μιας θρησκείας μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας ανάπτυξης και εξάπλωσής της, αντί να την περιορίσει και τελικά να την εξαλείψει . Οι διωγμοί, μερικές φορές, θεωρούνται από τους πιστούς ως επιβεβαίωση της δύναμης της θρησκευτικής τους πίστης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προθυμία τους να μοιραστούν την πίστη τους προσηλυτίζοντας και νέους πιστούς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει όμως να πούμε και αυτό: Οι περισσότεροι από αυτούς τους "Χριστιανούς" είναι αιρετικοί προτεστάντες, αφού την "ιεραποστολή" σε αυτές τις χώρες γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από Αμερικανές οργανώσεις προτεσταντών διαφόρων δογμάτων και με την υποστήριξη του κράτους των ΗΠΑ, το οποίο τους χρησιμοποίει για τα πολιτικά σχέδια του, μεταξύ άλλων και για την πολύχρονη "εργασία" προετοιμασίας αλλαγής κυβέρνησης, σύμφωνα με το κλασσικό σχήμα "πορτοκαλής επανάστασης". Για αυτό το λόγο πολύ περισσότερο παρά για λόγο εξαφάνισης αυθεντικών Χριστιανών γίνονται οι διωγμοί. Οι Δυτικοί όμως τα παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο, αφού πρώτα απ'ολα ειναι οικουμενιστές και δεν διακρίνουν μεταξύ Ορθοδοξία και αίρεση, και δεύτερον δεν θέλουν να πουν την άσχημοι για αώτους αλήθεια.


Ανώνυμος είπε...

Σημασία έχει ότι η Ξαν Τσού Πιάν που πίστεψε στον Χριστό στα βάθη της Κίνας, για τον Χριστό που πίστεψε διώκεται και όχι γιατί ίσως κάποιοι χρησιμοποιούν τους αιρετικούς ιεραποστόλους για πορτοκαλί επαναστάσεις. Το ερώτημα που τίθεται στους χριστιανούς αυτούς είναι αν πιστεύουν στον Χριστό, όχι αν είναι μέλη μελλοντικής, αν υπάρξει και αν γίνει ΠΟΤΈ, επανάστασης.

ΕΦΌΣΟΝ ΔΕΝ ΠΗΓΑΊΝΟΥΝ ΟΡΘΌΔΟΞΟΙ ΙΕΡΑΠΌΣΤΟΛΟΙ ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΠΆΝΕ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΊ ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΎΝ ΟΙ ΑΠΛΟΊ ΑΥΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΎΡΙΟ.

ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΠΟΤΕ ΤΥΧΑΊΑ ΣΕ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΏΝ ΡΟΎΧΩΝ ΈΝΑΝ ΕΠΊΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ ΚΑΙ ΜΙΛΉΣΑΜΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ. ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΉΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΛΗΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΌΞΟΥΣ ΆΛΛΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ ΕΠΊΣΗΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΈΣ. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΠΟΙΜΝΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ... ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΊ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΆ. ΕΞ ΟΣΩΝ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΠΆΝΕ ΠΑΝΤΟΎ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΓΡΑΦΕΣ ΜΙΛΏΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ. ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com