27 Φεβ 2019

Αιτιώδης συνάφεια;

Αιτιώδης συνάφεια;
Α. Παπαγιάννης, Ιατρός πνευμονολόγος
Διαβάζω στο ιστολόγιο ‘Ακτίνες’ ότι σύμφωνα με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων που  εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης, 

η... διακόσμηση τοίχων δημοσίων κτιρίων (π.χ. σχολείων) με graffiti σατανιστικά ή πανθεϊστικά ή κάθε κοπής παγανιστικά δεν αποτελεί παράνομο, αθέμιτο και καταχρηστικό θρησκευτικό προσηλυτισμό ούτε δημόσια κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού αλλά απλώς νόμιμη εκδήλωση καλλιτεχνικής έμπνευσης, άξια προστασίας και συντήρησης. Μάλιστα. Κι ακούω παράλληλα στις ειδήσεις για τις φοβερές θεομηνίες που πλήττουν τον νομό Χανίων και δεν αφήνουν όρθια ούτε ιστορικά γεφύρια ούτε βουνά ούτε δρόμους. Κι έχουν και ανθρώπινα θύματα.
     Έχουν σχέση τα δυο γεγονότα μεταξύ τους; Φυσικά εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να υπαγορεύουμε στον Θεό πώς να ενεργεί, ούτε να ερμηνεύουμε αυθαίρετα και κατά τη δική μας βούληση τις δικές Του κρίσεις και αποφάσεις και ενέργειες. Μπορούμε ωστόσο να συλλογιζόμαστε και να αναρωτιόμαστε: Μήπως οι πλημμύρες και τα λοιπά δεινά στον νομό Χανίων σχετίζονται και με τέτοιου είδους αποφάσεις και ενέργειες ημών των ανθρώπων; Ας θυμηθούμε τον ψαλμικό στίχο που έχουμε ξαναγράψει: «Εἰ ἐπελαθόμεθα τοῦ ὀνόματος τοῦ Θεοῦ ἡμῶν καὶ εἰ διεπετάσαμεν χεῖρας ἡμῶν πρὸς Θεὸν ἀλλότριον, οὐχὶ ὁ Θεὸς ἐκζητήσει ταῦτα;» [Ψ. 43: 21-22]. Δεν θα μας ζητήσει λογαριασμό ο Θεός αν Τον ξεχνάμε και απλώνουμε τα χέρια μας σε ξένες θεότητες; Δεν μπορεί να παίζει κανείς με τον «ζώντα Θεόν».

2 σχόλια:

Δημήτριος είπε...

Συγχαρητήρια κ Παπαγιάννη.

Ανώνυμος είπε...

Τί άλλο θα δουν τα μάτια μας στην νεοεποχίτικη εποχή μας;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com