30 Ιαν 2019

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Έκτρωση; Όταν θέλουν οι γυναίκες!

Αποτέλεσμα εικόνας για https://www.valeursactuelles.com/societe/new-york-peut-desormais-avorter-jusqua-la-naissance-103360
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Έκτρωση;  Όταν θέλουν οι γυναίκες!
[Ο προοδευτισμός επελαύνει! Και από κατάκτηση σε κατάκτηση σπέρνει το θάνατο, σκοτώνοντας ανθρώπους εν ζωή είτε όσους δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τα μάτια τους. Καιρός είναι οι Ελληνίδες φεμινίστριες να εγγράψουν το θέμα στα αιτήματά τους και τα ‘’προοδευτικά’’ κόμματα στα προεκλογικά τους προγράμματα... Ε.]

Της Anne-Quitterie Jozeau ANGERER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/ AFP
Πριν μία εβδομάδα, στις 22 Ιανουαρίου, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης επέτρεψε την άμβλωση μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Από το 1973, αυτή η χειρουργική επέμβαση ήταν εφικτή μέχρι την εικοστή τέταρτη εβδομάδα αμηνόρροιας και μόνο γιατρός επιτρεπόταν να την ασκήσει.
Από τώρα και στο εξής, ολόκληρο το ιατρικό επάγγελμα μπορεί να κάνει αποβολή, δηλαδή οι ιατρικοί βοηθοί ή οι μαίες. Και το κείμενο παρατείνει την προθεσμία: μια γυναίκα μπορεί πλέον να κάνει χρήση της άμβλωσης μέχρι την τελευταία ημέρα της εγκυμοσύνης της, αν η υγεία της ή αυτή του παιδιού κινδυνεύει ή εάν το έμβρυο δεν θεωρείται βιώσιμο.
Ο Aντριου Κουόμο, ο Δημοκρατικός Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, χαιρετίζει αυτήν την "πρόοδο", χαρακτηρίζοντας το νόμο "ιστορική νίκη των προοδευτικών μας αξιών".
Αντίστροφα, η Επιτροπή για το Δικαίωμα στη Ζωή της Νέας Υόρκης είναι πεπεισμένη ότι αυτός ο νόμος «θα ανοίξει σε μεγάλο βαθμό την πόρτα σε καταχρήσεις». Καταγγέλλει ειδικότερα την έννοια «πρόβλημα υγείας», το οποίο είναι ιδιαίτερα ασαφές στο κείμενο του νόμου: θα καλύπτει ιδίως τα οικονομικά προβλήματα, το ζήτημα της νεαρής ηλικίας της μητέρας ή το φόβο ανάληψης της ανατροφής του μωρού ... Αντίθεση εξέφρασαν και Καθολικοί Επίσκοποι της Νέας Υόρκης.Ο καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν έχει λάβει θέση εναντίον του «προοδευτισμού» που ισχυρίζονται οι συντάκτες αυτού του νόμου: «Θα σημειωθεί πρόοδος όταν οι νόμοι και ο πολιτισμός μας εκτιμούν και σέβονται κάθε αναντικατάστατο δώρο της ανθρώπινης ζωής, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης μέχρι τον φυσικό θάνατο. Αυτό δεν θα μας έκανε πραγματικά το πιο προοδευτικό κράτος στο έθνος; ».
Αλλά αυτοί οι αντίπαλοι της έκτρωσης δεν θα εισακουστούν. Το σχέδιο νόμου είχε ήδη υποστηριχθεί από τους Δημοκρατικούς το 2006, αλλά απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτή τη φορά, εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ και 24 κατά στη Γερουσία της Νέας Υόρκης και 92 με 47 στο Σώμα. Δεν είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, διότι η άμβλωση θεωρείται "συνταγματικό δικαίωμα", το οποίο είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε πολιτείας.
Πηγή: https://www.valeursactuelles.com/societe/new-york-peut-desormais-avorter-jusqua-la-naissance-103360

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com