11 Ιαν 2019

Στα χέρια της Εκκλησίας το νομοσχέδιο για περιουσία και κληρικούς

Στα χέρια της Εκκλησίας το νομοσχέδιο για περιουσία και κληρικούς
Προσχέδιο του νομοσχεδίου που αναμένεται να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην Ειδική Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας...

... σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από δικό του αίτημα. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, ωστόσο είναι γνωστό ότι το «αγκάθι» παραμένει και δεν είναι άλλο από τη μισθοδοσία των κληρικών.
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, τόνισε: «Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε όλο το σκεπτικό τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα μας αποσταλεί εντός των ημερών, στη συνέχεια θα το μελετήσουμε διεξοδικά, θα απαντήσουμε γραπτώς και προφορικώς, και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας». Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων ημερών θα σταλθεί στην επιτροπή το νομοσχέδιο, «στη μορφή βάσει της οποίας θα θέλαμε να συνεχιστεί η συζήτηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η πρόταση της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία του κλήρου φέρεται ότι κινείται στο πνεύμα του κειμένου της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, ενώ ο τρόπος εφαρμογής δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει πρακτικά την Εκκλησία πλήρως δεσμευμένη στο άρμα του κράτους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μορφή αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο αίτηση άμεσου σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
dimokratianews,11.01.2019
………………………………………
Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών iaath.gr
Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας
11.01.2019 Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στη σημερινή (10-1-2019) συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ζήτησαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, το οποίο κατά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού θα κατατεθεί στην Επιτροπή μας, πράγμα που επιβεβαίωσε ο κ. Υπουργός, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου. 
Σημειώνεται ότι από την «πρόθεση για συμφωνία» η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των Κληρικών, αλλά και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος της Επιτροπής διότι η ευθύνη του έναντι Θεού και λαού είναι μεγάλη. Επιβάλλεται πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια. Δεν είναι εξουσιοδοτημένη η επιτροπή εν λευκώ. Η κόκκινη γραμμή μπηκε από την Ιεραρχία. Δεν χωρούν προσωπικές επιλογές και εκτιμήσεις. Η στάση και οι θέσεις της Επιτροπής οφείλουν να απηχούν και να διασφαλίζουν τα απαραγραπτα δίκαια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com