7 Ιαν 2019

Ο πάπυρος πάνω στον οποίο γράφτηκε με ειδικό μελάνι το κείμενο ίδρυσης της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας

Ο πάπυρος πάνω στον οποίο γράφτηκε με ειδικό μελάνι το κείμενο
Ο ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός καλλιγράφησε στο Άγιον Όρος και παρέδωσε τον Τόμο την Παρασκευή στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι παπύρου, πάνω στο οποίο γράφτηκε με ειδικό μελάνι σε αρχαΐζουσα ελληνική το κείμενο που πιστοποιεί την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αποτελώντας ταυτόχρονα τη «ληξιαρχική πράξη γέννησής» της, αλλά και το Σύνταγμά της που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Το αυθεντικό κείμενο τηρείται στον Κώδικα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο παραδόθηκε ακριβές αντίγραφο με την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη. 
Στην αρχή του κειμένου αιτιολογούνται ιστορικά και κανονικά οι λόγοι απόδοσης της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, στη συνέχεια περιγράφεται ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι κανονικά αυτοκέφαλη, ανεξάρτητη και διοικείται από τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και την Ιερά Σύνοδο. Με την υπογραφή του Τόμου ορίζεται ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πνευματική θυγατέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και καλούνται όλες οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να την αναγνωρίσουν ως «Αγιότατη Εκκλησία της Ουκρανίας», με έδρα την ιστορική πόλη του Κιέβου. 
Σημαντική παράμετρος είναι πως η Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να ορίσει επισκόπους ή ενορίες εκτός των συνόρων του κράτους και οι υφιστάμενες πλέον υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει, βάσει των ιερών κανόνων, υπό τη δικαιοδοσία του την ορθόδοξη διασπορά.
Απόσπασμα άρθρου του Αντώνη Τριανταφύλλου από dimokratianews 07.01.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com