29 Οκτ 2018

Προσοχή στις αιρετικές τελετές που... μοιάζουν με τα ιερά μας μυστήρια

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 30ής Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής στη Λεπτοκαρυά Πιερίας
Από τον Μάκη Αδαμόπουλο
Oλοκληρώνεται σήμερα η 30ή Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, την οποία διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, με τη φιλοξενία του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, και το θέμα της είναι «Αιρετικές θεωρήσεις περί των Ιερών Μυστηρίων». 
«Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και οι εντεταλμένοι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων π. Κυριακός Τσουρός και συμπληρώνει: «Οι συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και ασχολούνται με τη μελέτη της ποιμαντικής αντιμετώπισης της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης».
Φέτος συμπληρώνονται 30 συναπτά έτη διεξαγωγής των συγκεκριμένων συνδιασκέψεων και αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη έχει λάβει επετειακό χαρακτήρα. Την προηγούμενη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης, μετά την ακολουθία του αγιασμού αναγνώστηκαν τα μηνύματα των προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και έγιναν επετειακές αναφορές από εκπροσώπους αυτών.
ΘΕΣΜΟΣ
«Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος έχει αναγνωριστεί επίσημα από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η θέση αυτή, εξάλλου, εκφράζεται και μέσα από τα μηνύματα των προκαθημένων» επισημαίνει ο π. Κυριακός. «Η προσπάθεια αυτή άρχισε ακριβώς πριν από 30 χρόνια από τον μακαριστό π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο. Η πρώτη συνδιάσκεψη ήταν άτυπη, με την παρουσία περίπου 30 ατόμων, κληρικών και λαϊκών, και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής. Κατόπιν πήρε τη μορφή της Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης και καθιερώθηκε επίσημα, ενώ πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα. Πολλές από αυτές διεξήχθησαν στον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο, καθώς και στην Αλίαρτο, ενώ πολυποίκιλη είναι και η θεματολογία» αναφέρει.
Ο π. Κυριακός εξηγεί, επίσης, την επιτακτική ανάγκη του φετινού θέματος: «Ολες αυτές οι τελετές που παρουσιάζονται ως μυστήρια δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα μυστήρια της Εκκλησίας». Και συμπληρώνει με σαφήνεια: «Δεν είναι πράξεις εκκλησιαστικές οι οποίες μεταδίδουν Θεία Χάρη στους ανθρώπους, αλλά είναι διάφορες τελετές ένταξης κάποιου νέου οπαδού στην ομάδα ή ένδειξης αφοσίωσης στην ομάδα. Δεν πρόκειται για βάπτιση η οποία μετατρέπει τον άνθρωπο σε τέκνο Θεού».
Η απουσία του μυστηρίου της Εκκλησίας από τον χώρο των αιρέσεων έχει ως άμεσο επακόλουθο όχι μόνο τη στρεβλή θεώρηση των ιερών μυστηρίων, αλλά και αυτή την υποβάθμισή τους σε απλά σύμβολα ή τύπους. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι, ενώ για τον ορθόδοξο πιστό τα ιερά μυστήρια φανερώνουν το μυστήριο της Εκκλησίας, για τα μέλη των διαφόρων αιρέσεων οι τελετές αυτές, που δεν έχουν τη Θεία Χάρη, αποβαίνουν σε τυπικές πράξεις οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το έργο του Χριστού. Συναισθηματικές εξάρσεις, εξάλλου, ή ιδεαλιστικές θεωρήσεις και προσεγγίσεις που καταγράφονται σε έντυπα των ποικίλων αιρετικών κινήσεων και αυτοπροβάλλονται ως μαρτυρίες σωτηρίας επιβεβαιώνουν την αίσθηση απουσίας των ιερών μυστηρίων ως χαρισματικών γεγονότων, τα οποία προσφέρουν, διατηρούν και ζωοποιούν τον κατά Χριστόν και εν Αγίω Πνεύματι εξαγιασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.
Πορίσματα

Σήμερα θα συζητηθούν όλα τα πορίσματα της συνδιάσκεψης και κατόπιν θα εγκριθούν. Το προηγούμενο διήμερο ακούστηκαν πολλές και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από καταξιωμένους κληρικούς, ενώ τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του τμήματος φωτογραφίας «Ιριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, με τίτλο «Χώροι θρησκευτικής λατρείας της Πιερίας: Ξωκλήσια και παλιές εκκλησίες».
«Κύριος σκοπός είναι να καταρτιστούν οι κληρικοί μας»
Μιλώντας για το σύνολο των Πανορθόδοξων Συνδιασκέψεων, ο π. Κυριακός Τσουρός αναφέρει: «Ο στόχος και ο κύριος σκοπός τους είναι να καταρτίσουν πολύτιμους συνεργάτες, να καταρτίσουν, δηλαδή, κληρικούς οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι σε κάθε Μητρόπολη και οι οποίοι θα καλούνται να αντιμετωπίζουν στον τόπο τους κάθε αναφυόμενο πρόβλημα. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι εκδίδονται πορίσματα μέσα από τα οποία ενημερώνεται το ορθόδοξο πλήρωμα για το ποια είναι η Ορθόδοξη Αλήθεια». Ο π. Κυριακός για ακόμα μία φορά επισημαίνει με σοβαρότητα το εξής: «Σεβόμαστε τη θρησκευτική ελευθερία των άλλων. Καθένας, εξάλλου, είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει, αλλά και εμείς, ως ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουμε ένα διπλό καθήκον: αφενός, να διαφυλάξουμε την πίστη αλλά και την παράδοση των Πατέρων μας και, αφετέρου, να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι είναι πλάνη και τι αλήθεια, ώστε να μπορούμε να προφυλαχθούμε».
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια &dimokratianews29.10.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com