20 Οκτ 2018

Υεμένη: Εικόνες που κάνουν τον κόσμο να ντρέπεται

Έχουν απομείνει μόνο τρεις μήνες για να αποφευχθεί αυτό που θα μπορούσε να είναι «ο χειρότερος λιμός σε 100 χρόνια», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η Υεμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας που συνέβαλαν στην ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν τώρα 13.000.000 άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Η Lise Grande από τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε στο BBC: «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς αισθανόμασταν καθώς πήγαμε στον 21ο αιώνα πως ήταν αδιανόητο ότι μπορούσαμε να δούμε έναν λιμό όπως είδαμε στην Αιθιοπία, είδαμε στη Βεγγάλη, που είδαμε σε μέρη της Σοβιετικής Ένωσης, αυτό ήταν απλά απαράδεκτο. «Πολλοί από εμάς είχαμε την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά και όμως η πραγματικότητα είναι ότι στην Υεμένη ακριβώς αυτό βλέπουμε.
«Προβλέπουμε ότι θα μπορούσαμε να κοιτάμε 12 έως 13 εκατομμύρια αθώους πολίτες που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη φαγητού». Όταν ρωτήθηκε αν ο κόσμος πρέπει να ντρέπεται, απάντησε: «Ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ντρεπόμαστε και πρέπει να ανανεώνουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και να τερματίσουμε τη σύγκρουση». Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί υπάλληλοι καταδίκασαν χθες μια αεροπορική επιδρομή από τον συνασπισμό υπό της ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που στόχευσε τους Σιίτες αντάρτες της Υεμένης και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 πολίτες κοντά στην πόλη Χοντεϊντά.
Βίντεο που κυκλοφόρησε από τους αντάρτες, γνωστοί ως Χούθι, έδειξε ένα κατεστραμμένο μίνι λεωφορείο γεμάτο με ψώνια και μια γυναικεία τσάντα, με αξιωματούχους των ανταρτών να λένε μια μέρα νωρίτερα ότι η αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Τζέμπελ Ρας είχε επίσης τραυματίσει άλλους 20. Οι Χούθι είπαν ότι πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στο όχημα, προσθέτοντας ότι πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων. Αυτόπτες μάρτυρες που αρνήθηκαν να ονομαστούν από φόβο για την ασφάλειά τους, δήλωσαν ότι η επίθεση φάνηκε να στοχεύει σε ένα σημείο των ανταρτών στην περιοχή.
«Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στην Υεμένη καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση εναντίον αμάχων και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε η Lise Grande, Ανθρωπιστική Συντονίστρια του ΟΗΕ για την Υεμένη. «Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα μέρη στη σύγκρουση είναι υποχρεωμένα να σέβονται τις αρχές της προφύλαξης, της αναλογικότητας και της διάκρισης», δήλωσε η Grande. «Οι εμπόλεμοι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία των αμάχων – όχι να τους βλάψουν, να τους κακοποιήσουν, να τους τραυματίσουν ή να τους σκοτώσουν», πρόσθεσε. Η Χοντεϊντά, με τις βασικές λιμενικές εγκαταστάσεις της που φέρνουν ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και άλλων, έχει γίνει το κέντρο της σύγκρουσης της Υεμένης, με στρατεύματα εδάφους που συμμάχησαν με τον συνασπισμό που αγωνίζεται να εξοντώσει τους αντάρτες που την ελέγχουν.
Τα Ηνωμένα Έθνη στην Υεμένη αναφέρουν ότι από τον Ιούνιο περισσότεροι από 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.700 τραυματίστηκαν στην επαρχία Χοντεϊντά, με περισσότερους από 425.000 ανθρώπους αναγκασμένους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταδίκασε επίσης την επίθεση, αποκαλώντας τέτοια χτυπήματα σε πολίτες της Υεμένης ‘απαράδεκτες’ πράξεις που έχουν πάρει μια ανατριχιαστικά συνήθη συχνότητα.
«Οι επιθέσεις που σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους δεν είναι πλέον μια ανωμαλία στον πόλεμο της Υεμένης», ανέφερε μια ανθρωπιστική ομάδα σε μια δήλωση που συνοψίζει έναν αυξανόμενο και τακτικό αριθμό απωλειών αμάχων από το περασμένο καλοκαίρι. Στις αρχές Αυγούστου, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις έξω από ένα νοσοκομείο και μια αγορά, ενώ πάνω από 50 άνθρωποι σφαγιάστηκαν μια εβδομάδα αργότερα, όταν οι αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν ένα λεωφορείο γεμάτο με παιδιά, είπε, και μια εβδομάδα μετά, περισσότεροι από 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ενώ έφευγαν από τα σπίτια τους κοντά στη Χοντεϊντά. «Η συχνότητα των επιθέσεων σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι τέτοια που έχει γίνει τρομακτική ρουτίνα», πρόσθεσε.
Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει κλειδωθεί σε έναν αδιέξοδο πόλεμο με τους αντάρτες από το 2015. Εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, γεγονός που δημιούργησε αυτό που λένε τα Ηνωμένα Έθνη ως την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδηγούν μια επίθεση με τοπικές δυνάμεις για να πάρουν την Χοντεϊντά, όπου οι Χούθι έχουν εγκατασταθεί για μάχη διαρκείας. Χιλιάδες πολίτες πιάνονται στη μέση της σύγκρουσης, παγιδευμένοι από ναρκοπέδια και μπαράζ από οβίδες και αεροπορικές επιδρομές. Εάν οι στρατιώτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάρουν την πόλη, θα είναι η μεγαλύτερη νίκη τους εναντίον των ανταρτών, αν και η μάχη στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας απειλεί επίσης να οδηγήσει την Υεμένη σε άμεσο λιμό.
Πηγή:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θέτει έστω το ερώτημα κυρώσεων κατά της Σαουδαραβίας και κατά αυτών που την υποστηρίξουν και της πωλούν συνέχεια όπλα όπως η Αμερική, η Αγγλία και η Γερμάνια;; Φαίνεται πως μόνο η Ρωσία έχει δικαίωμα να βαρύνεται ατέλειωτα με κυρώσεις, και για πιο πράγμα τελικά;

Ανώνυμος είπε...

Φοβερές εικόνες! Ντροπή για τη Δύση και τις χώρες συμμάχους της! Αυτές να ευημερούν και αλλού, όπως στην Υεμένη, να σπέρνουν το θάνατο!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com