25 Σεπ 2018

Νικόλαος Μερτζάνης: Μεγάλη μπουκιά να τρώμε, μεγάλη κουβέντα να μη λέμε κ.Βαλλιανάτε! Ποιος φεύγει και ποιος μένει;



Μεγάλη μπουκιά να τρώμε, μεγάλη κουβέντα να μη λέμε κ.Βαλλιανάτε!
Ποιος φεύγει και ποιος μένει;
Ο Διάλογος και η κριτική για το νέο πρόγραμμα στα Θρησκευτικά: Μια οφειλόμενη απάντηση» πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2017 στην αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου», όπου ήταν  παρών και ο γράφων. Προς το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βαλλιανάτος Άγγελος  που ήταν και βασικός ομιλητής είπε τα εξής :
……. «έχω την πεποίθηση ότι ο σχολικός σύμβουλος δεν επιτρέπεται να λέει την άποψή του, είναι εκεί για να εφαρμόζει την εκπαιδευτική πολιτική και έχει δυο δυνατότητες: η μια δυνατότητα να εφαρμόζει την εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου παιδείας, την τωρινή (ενν. τα μετέπειτα καταργηθέντα Νέα Προγράμματα Σπουδών ‘ΝΠΣ’) και η άλλη αν δεν μπορεί να φεύγει. Τρίτη δυνατότητα δεν βλέπω»[1].

Επομένως, ο κ. Βαλλιανάτος, ως προβεβλημένο στέλεχος της συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής, υποστήριζε τη λειτουργία των στελεχών της παιδείας όχι στο πλαίσιο της ελευθερίας, αλλά του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Όμως «Τό ἄρθρο 25, παρ. 3, τοῦ Ὑπαλληλικοῦ Κώδικα ἀναφέρει, ὅτι ὁ ὑπάλληλος, ἐάν τοῦ δοθεῖ ἐντολή προδήλως ἀντισυνταγματική ἤ παράνομη, ὀφείλει νά μήν τήν ἐκτελέσει καί νά τό ἀναφέρει χωρίς ἀναβολή…………Στήν παροῦσα ὅμως περίπτωση μία τέτοια διαταγή πού θά δοθεῖ στόν ὑπάλληλο, εἶναι προδήλως ἀντισυνταγματική, ὄχι διότι τό ἔκρινε ἀπό μόνος του ὁ ὑπάλληλος, ἀλλά διότι ἔτσι ἔκρινε ἀμετάκλητα ἡ ἀνωτάτη βαθμίδα τῆς δικαιοσύνης, δηλαδή ἡ Ὁλομέλεια τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας. Ἑπομένως, ὁ Δημ. Ὑπάλληλος, ὄχι μόνο δέν ὑποχρεοῦται ἀλλά καί δέν δικαιοῦται, νά ἐκτελέσει ἐντολή προδήλως ἀντισυνταγματική, ὅποιες νεώτερες ἐντολές καί ἄν λάβει καί ὅποιους λόγους καί ἄν ἐπικαλοῦνται οἱ νεώτερες ἐντολές[2]» .
Άρα, ακόμα και ένας Σύμβουλος θεολόγων, ως δημόσιος υπάλληλος, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τον υπαλληλικό κώδικα και τις αποφάσεις του ΣτΕ και όχι την ως άνω «πεποίθηση» του κ.Βαλλιανάτου.
Και πριν την έκδοση των αποφάσεων από το ΣτΕ κάθε Σύμβουλος είχε δικαίωμα να επισημάνει την αντισυνταγματικότητα των ΝΠΣ εκφράζοντας  την άποψή του, πόσο μάλλον μετά.
Την άνοιξη του 2018 το ΣτΕ, διά των αποφάσεων  υπ.αρ. 660 και 926/2018, ακυρώνει την εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου παιδείας , που όποιος δεν την εφαρμόζει κατά τον κ. Βαλλιανάτο, απλά φεύγει.
«Ουδέν σχόλιον».
Τελικά,  ο  κ. Βαλλιανάτος  έφυγε από Σύμβουλος (Συντονιστής), λόγω σειράς κατάταξης των υποψηφίων με βάση τα προσόντα τους[3].
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι «φεύγουν» από το προσκήνιο, λόγω μη συνταγματικής νομιμότητας -και μάλιστα ανεπιστρεπτί- με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τα θλιβερά και ζημι
oγόνα για την μαθητιώσα νεολαία ΝΠΣ στα Θρησκευτικά, για την επιβολή της πολιτικής των οποίων τόσο μόχθησε και ως Σύμβουλος Θεολόγων και ως συντάκτης και αξιολογητής (sic) των ΝΠΣ αλλά ταυτόχρονα και ως στέλεχος της MKO Arigatou[4].
Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή όλοι από κάπου θα φεύγουμε είτε από τούτη τη ζωή είτε από όσα δίκαια ή άδικα για δικούς μας λόγους στηρίζουμε και υπηρετούμε.
Ακόμη κι ο ᾍδης αν και «βασιλεύει» όμως ,«οὐκ αἰωνίζει τοῦ γένους τῶν βροτῶν»  , σύμφωνα με την Αγία  Κασσιανή[5].



[1] https://youtu.be/H5VgSx3uMqU?t=9843 ,προσπελάστηκε στις 24/9/18.
[2] Χαράλαμπος Άνδραλης: Τό πραξικόπημα τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας κατά τῶν ἀποφάσεων τῆς Δικαιοσύνης καί τρόποι ἄμυνας ἐκπαιδευτικῶν, γονέων καί μαθητῶν, http://aktines.blogspot.com/2018/09/blog-post_700.html,  προσπελάστηκε στις 24/9/18.
[3]20-09-18 Κυρώθηκαν οι τελικοί πίνακες των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, https://www.minedu.gov.gr/rss/37171-20-09-18-kyrothikan-oi-telikoi-pinakes-ton-syntoniston-ekpaideftikoy-ergou,  προσπελάστηκε στις 24/9/2018.
[4] Τουλάχιστον παραμένει ακόμα μέλος της Arigatou, https://ethicseducationforchildren.org/en/who-we-are/interfaith-council/328-dr-angelos-vallianatos, προσπελάστηκε στις 24/9/2018.
[5] Βασιλεύει, ἀλλ' οὐκ αἰωνίζει, ᾍδης τοῦ γένους τῶν βροτῶν, 4ο τροπάριο στ΄ωδής, κανόνας του Μ.Σαββάτου «κύματι θαλάσσης», http://klision.blogspot.com/2010/04/blog-post_35.html, προσπελάστηκε στις 24/9/2018.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αξιόλογο κείμενο

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κ. Μερτζάνη! Πάντα θαρραλέος και πάντα γενναίος!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com