17 Αυγ 2018

Αρχαιοφύλακες για βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο: Δεν έχουμε ιματιοθήκη, χρειάζονται προσλήψεις

vyzantino
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων μετά το  περιστατικό όπου επί μιάμιση ώρα κάτω από τα βλέμματα των φυλάκων δύο γυναίκες πετούσαν baby oil στα εκθέματα του Μουσείου

Στην έλλειψη... ιματιοθήκης όπου οι επισκέπτες θα αφήνουν υποχρεωτικά τσάντες και σακίδια αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τον βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. Όπως σημειώνουν, οι ζημιές που προκάλεσαν οι δύο γυναίκες οι οποίες έριξαν baby oil σε εκθέματα είναι «ευτυχώς αναστρέψιμες σχεδόν στο σύνολό τους». 
Η Ενωση των Αρχαιοφυλάκων, αφού χαρακτηρίζει το περιστατικό ως προμελετημένο και κακόβουλο, σημειώνει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου» και προβλέπει μάλιστα ότι «βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο». 
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ελλιπή επιτήρηση του Μουσείου που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να περιφέρονται στους χώρους του επί μιάμιση ώρα προκαλώντας φθορές σε εκθέματα, η Ενωση Αρχαιοφυλάκων υποστηρίζει πως «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου», αφήνοντας ανοιχτά αιχμές κατά της διευθύντριάς του.
Και οι Αρχαιοφύλακες φθάνουν στο ζήτημα των συστημάτων ασφαλείας και στην έλλειψη της ...ιματιοθήκης: «Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ενωση, που καταλήγει υποστηρίζοντας ότι εν τέλει απαιτούνται προσλήψεις: «Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού».
protothema.gr17/08/2018
Τι λέει η ΠΕΥΦΑ για την επίθεση με λάδι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: alfavita.gr
Θέμα: Σχετικά με το προμελετημένο κακόβουλο συμβάν στο Β.Χ.Μ.
Εκφράζουμε την θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου η Αρχ/κου Χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο.
Σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν.  
Αυτό όμως μόνο φταίει; Όχι βέβαια! Και σταματάμε εδώ, διότι δεν θέλουμε να αναφέρουμε πιο πολλά σχετικά με την φύλαξη Μουσείων & Αρχ/κων Χώρων.
Θα θέλαμε πάντως πάρα πολύ να μας πει η λαλίστατη διευθύντρια του εν λόγου Μουσείου, τι έχει κάνει για την θωράκιση του χώρου που διευθύνει; Έχει ενδιαφερθεί για την ασφαλή λειτουργία της φύλαξης ή το μοναδικό της ενδιαφέρον ήταν οι καθημερινές εκδηλώσεις παντός τύπου; Όμως για το συγκεκριμένο θέμα θα ενημερώσουμε άλλη στιγμή.
Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μερίδα των ΜΜΕ, αναμένει την αντίδραση και θέση της ΠΕΥΦΑ για το συγκεκριμένο συμβάν. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΕΥΦΑ μιλάει πάντα ειλικρινά, δημόσια, κάνοντας κριτική και αυτοκριτική, καταγγέλλει, επαινεί, με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων και βέβαια δεν είμαστε ούτε παράρτημα της ΓΑΔΑ, ούτε γραφείο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού για να ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει (μικρό ή μεγάλο στα Μουσεία και στους Αρχ/κους Χώρους ). Άρα κακώς εγκαλείται. Εν κατακλείδι πάντως, καλώς έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος, ώστε να αποδοθούν αναλογικά οι ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και σας ενημερώνουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΠΕΥΦΑ βρισκόταν ήδη εκεί για να ενημερωθεί για το συμβάν.
Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχ/κων Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού.
Η ΠΕΥΦΑ, έχει προτείνει και έγιναν αποδεκτά από την Υπουργό Πολιτισμού, συγκεκριμένα μέτρα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας  θα συνεχιστεί ήρεμα και απρόσκοπτα για το κοινό συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com