5 Ιουν 2018

Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα Αθήνας - Φαναρίου

Τα αμήχανα βλέμματα και η αρνητική διάθεση για δηλώσεις πριν αλλά και μετά την πενηντάλεπτη συνάντηση Ιερωνύμου και Βαρθολομαίου φανερώνουν ότι το κλίμα ανάμεσα στο Φανάρι και στην Αθήνα παραμένει ψυχρό.

Ούτε το γεύμα στο οποίο παρακάθισαν χθες το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, φάνηκε ικανό να γεφυρώσει πλήρως την απόσταση της θυγατέρας από τη μητέρα Εκκλησία.
Ολα προμήνυαν ότι η συνάντηση Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου θα ήταν τυπική. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πέρασε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ακριβώς στις 10 το πρωί. Τα βλέμματα και οι κινήσεις του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου καταδείκνυαν εμφανή αμηχανία. 
Χαρακτήρα διεκπεραίωσης είχε και η ανταλλαγή δώρων. Ενα αναμνηστικό δίσκο πρόσφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και έλαβε ως αντίδωρο μια εικόνα της Παναγίας με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου. 
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς δηλώσεις, οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κάμερες. Οι πόρτες έκλεισαν. Ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος έμειναν μόνοι για 50 λεπτά. 
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι κ. Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος προχώρησαν σε μια πλήρη ανασκόπηση των θεμάτων, όπως το ουκρανικό ζήτημα και το αίτημα εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας αυτής για αυτοκεφαλία, αλλά και το πρόσφατο γράμμα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων προς το Φανάρι, για να έρθει σε κοινωνία με τις άλλες 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες με την αναγνώρισή της ως Αρχιεπισκοπή Αχριδών. 
Βέβαια, το «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Φαναρίου και Αρχιεπισκοπής είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εκκλησίας στο κτήμα Προμπονά, που, όπως όλα δείχνουν, μάλλον θα λυθεί από το ΣτΕ, όπου προσέφυγε η Αρχιεπισκοπή, και η υπόθεση θα συζητηθεί στις 12 Ιουνίου. 
Αντ. Τριανταφύλλου -dimokratianews, 05.06.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com