7 Ιουν 2018

Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς»

Πληρωμένη απάντηση Μπαμπινιώτη σε Κοτζιά
Νέα σκληρή απάντηση στον Νίκο Κοτζιά αναφορικά με τους ισχυρισμούς του για το Σκοπιανό έδωσε χθες ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης. Σε σειρά συνεντεύξεών του ο κ. Μπαμπινιώτης αποδομεί όσα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών περί αναγνώρισης της «μακεδονικής γλώσσας» από την ελληνική πλευρά το 1977. 

«Η συζήτηση αφορούσε το αλφάβητο και, για την ακρίβεια, τον τρόπο γραφής με λατινικούς χαρακτήρες των τοπωνυμίων. Αυτό, όπως λέει, δεν συνιστά αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας”» τόνισε και χαρακτήρισε βουλγαρικό ιδίωμα τη γλώσσα των Σκοπιανών. «Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαροσερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».
Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι προσπαθεί να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς.
«Ομολογώ -για να ικανοποιήσω την αυτοπεποίθηση του κ. υπουργού- πως δεν γνωρίζω από διπλωματία (ούτε από διπλωματικότητα), αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι η γλωσσική αδυναμία τού κ. υπουργού να αντιληφθεί ότι άλλο πράγμα είναι η αναγνώριση μιας γλώσσας με ξένο όνομα (τής βουλγαροσερβικής των Σκοπίων ως «μακεδονικής»!) και άλλο να δεχθείς τη μεταγραφή από ένα αλφάβητο (το σλαβικό κυριλλικό) σε ένα άλλο (το λατινικό), όπερ συνέβη στη Διάσκεψη τού 1977».
Την ίδια ώρα, σφοδρή κριτική στον κ. Κοτζιά άσκησαν εκ μέρους της Ν.Δ. οι Βασίλης Κικίλιας και Νικήτας Κακλαμάνης. 
«Ενας εθνικός διαπραγματευτής οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός και πως αν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του διανοούμενο, τότε η πρώτη αρετή που θα πρέπει να έχει, είναι η ταπεινότητα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Αυτά τα οποία είπε στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Κοτζιάς, αν εγώ ήμουν Σκοπιανός, θα έτριβα τα χέρια μου. Ηταν επιχειρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί».
dimokratianews,07.06.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com