13 Ιουν 2018

Στέργιος Σάκκος: Η μία του Χριστού Εκκλησία


Σχετική εικόνα
Στέργιος Σάκκος*: Η μία του Χριστού Εκκλησία
     Λόγω της επικαιρότητος του θέματος και για να ενημερωθεί σωστά και ορθόδοξα ο πιστός λαός της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής, Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο του αείμνηστου διδασκάλου μας Στέργιου Σάκκου. Του όντως δασκάλου, του οποίου την πνευματική αξία των λόγων, έστω και εκ των υστέρων και εν καιροίς χαλεποίς, μόλις που αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε. Του διδάχου του Ευαγγελίου του Χριστού, που μετάγγισε ευσεβώς τα μηνύματά του επί δεκαετίες σε αμέτρητες ψυχές. Γράφει λοιπόν ο δάσκαλος και, «ακούσατε όρη και βουνοί και τα περίχωρα της οικουμένης»:

     «Βεβαίως η Εκκλησία του Χριστού μέσα στον κόσμο είναι μία και δεν χρειαζόταν άλλο όνομα, για να διακρίνεται. Επειδή όμως κατά καιρούς εμφανίστηκαν διάφορες παραχαράξεις της αλήθειας, προσέλαβε και η Εκκλησία διάφορες επωνυμίες, για να διακριθεί από αυτές. Έναντι του αμαρτωλού κόσμου η Εκκλησία επωνομάστηκε αγία. Έναντι των νικολαϊτών και γνωστικών επωνομάσθηκε αποστολική. Έναντι κυρίως των αρειανών και πνευματομάχων διεύρυνε την χρήση της επωνυμίας καθολική. Έναντι των μονοφυσιτών επωνομάσθηκε ορθόδοξη. Επειδή οι παραχαράκτες ονόμασαν τους εαυτούς τους εκκλησίες, αναγκάσθηκε και η Εκκλησία να λάβει επωνυμίες, παρόλο που αυτή είναι η μόνη Εκκλησία. Διότι, όπως ένας είναι ο Χριστός, μία είναι και η Εκκλησία. 'Εις Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα" (Εφ. 4,5). Δεν υπάρχουν εκκλησίες, αλλά Εκκλησία. Αυτή μονοπωλεί την Αλήθεια, αυτή μόνη εκπροσωπεί τον Χριστό. Αν τώρα υπάρχουν, όπως υπάρχουν, στον κόσμο ορισμένοι χριστώνυμοι οργανισμοί, πολυπληθέστεροι έστω και καλύτερα οργανωμένοι από την Εκκλησία ή που ενδεχομένως ελάχιστα παρεκκλίνουν από αυτήν, αυτό δεν αφαιρεί από την Εκκλησία την αποκλειστική ιδιότητά της, να είναι αυτή η Εκκλησία του Χριστού. Και αν ακόμη περιοριστεί σε έναν ελάχιστο αριθμό μελών ένανατι των πολυπληθών χριστωνύμων οργανισμών, δεν παύει και τότε τούτο το μικρό ποίμνιο, εφ` όσον κρατά ορθοδόξως την αλήθεια, να είναι η μία Εκκλησία του Χριστού».
*Ο Στέργιος Σάκκος(+2012) διετέλεσε καθηγητής της Εισαγωγής και Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης στη Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Από το βιβλίο: ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, Εκδόσεις «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του καθηγητού Στέργιου Σάκκου, πνευματικού παιδιού του αείμνηστου Φλωρίνης Αυγουστίνου!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για το άρθρο του Στέργιου Σάκκου, αλησμόνητου ιεροκήρυκα και καθηγητή Πανεπιστημίου.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τι να πει κανείς, όταν ακούει επισκόπους της Εκκλησίας να αμφισβητούν τις παραπάνω αλήθειες; Όταν ο κάθε Ζηζιούλας, ο κάθε Αββύδου, ο κάθε Προύσσης, ο κάθε Ταμασσού και ο κάθε "ποιμένας" όποτε και όπως του κατέβει να αμφισβητεί κατά το δοκούν τα ιερά της πίστης μας!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς,η ιστορία επαναλαμβανεται!!!
Μέσα στην συντροφιά των δώδεκα,ήταν ο προδότης!!!
Ο απ.Παύλος,είχε πει στην τελευταία συνάντηση,με τους επισκόπους της Εφεσου,οτι"εξ υμών αυτών αναστήσονται άνδρες λαλούντες διαστραμμενα (πρξ κ',30)...!!!
Άρειος,Θεόφιλος & πλήθος αιρετικών,ποιμένες της Εκκλησίας...!!!
Ας μην μας παρασύρουν όμως...Στωμεν Καλώς!!!
Πάντα το κήρυττε ο αείμνηστος διδάσκαλος,να είμαστε σε εγρήγορση!!!
Δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία,επειδή σημερινοί ποιμένες,ξεστρατισαν της πορείας τους
Εκκλησία,δεν είναι οι ποιμένες που ΖΟΥΝ απ'αυτήν...Εκκλησία είναι κλήρος που "ορθοτομειτον Λόγον της Αληθείας"& λαός που κάνει ΒΙΩΜΑ,αυτόν τον Λόγο!!!Εκκλησία,είναι αυτοί,που ΚΑΝΟΝΑ της ζωήςτουςεχουν,την Αγία Γραφή & την Ιερά Παράδοση!!!
Ας φροντίσουμε να γνωρίσουμε τον Κύριό μας,έτσι όπως μας τον παρουσιάζει ο Λόγος του Θεού & τότε δεν θα προβληματιζόμαστε για το ποια είναι άραγε η ΕΚΚΛΗΣΙΑ & Ποιοι οι Χριστεπώνυμοι οργανισμοί...έστω κι αν Πάπες,πατριάρχες κι επίσκοποι,προσπαθούν να μας παρουσιάσουν την ... Απάτη γι' αλήθεια...

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε συχνότερα να βάζετε άρθρα του και κηρύγματα του +Στέργιου Σάκκου.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com