7 Φεβ 2018

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Εξαιρετικός Ιεράρχης σε εκλεκτό ποίμνιο


Αποτέλεσμα εικόνας για π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου

Εξαιρετικός Ιεράρχης σε εκλεκτό ποίμνιο
            Ένας εξαιρετικός κληρικός εξελέγη σήμερα (χθες) από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος,  να ποιμάνει το εκλεκτό ποίμνιο της Μητροπόλεως Μάνης. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών. Ο π. Χρυσόστομος λόγω του πόθου του να υπηρετήσει ως κληρικός την Εκκλησία εγκατέλειψε μια λαμπρή καριέρα δικαστικού. Δεν είναι εύκολη η θυσία αυτή. Του την αναγνώρισε ο μακαριστός  Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αφού τον χειροτόνησε εις διάκονον και εις πρεσβύτερον τον πήρε κοντά του στο ιδιαίτερό του γραφείο. Σε αυτό συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διευθυντής και επί του σημερινού Αρχιεπισκόπου.

            Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μάνης διαπρέπει και ως επιστήμων. Είναι από τους λίγους Ιεράρχες μας με δύο διδακτορικά διπλώματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα του εκκλησιαστικού δικαίου από τη Νομική Σχολή και ένα, του Κανονικού Δικαίου, από την Θεολογική. Δεν αρκέσθηκε σε αυτά, αλλά παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και στην Ελβετία.
            Μεγάλο προσόν του η ευρυμάθειά του και η ικανότητα του να είναι προσιτός στη νεολαία. Τα χιλιάδες παιδιά των Αρσακείων εκπαιδευτηρίων, που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν είναι μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Επίσης είναι από τους κληρικούς με περισσό ιεραποστολικό ζήλο. Είναι ακάματος στο να γράφει, να ομιλεί και να διδάσκει. Βλέποντας αυτή του την ιεραποστολική δράση, σε συνδυασμό με τα πλούσια προσόντά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του ανέθεσε την διεύθυνση του εξαιρετικού περιοδικού της Αρχιεπισκοπής «Τόλμη». Επίσης διακρίνοντας την σε βάθος πνευματικότητά του και την ρητορική του δεινότητα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος του ανέθεσε τον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών. Έτσι και μέσου των δορυφόρων το κήρυγμά του έφτανε σε όλα τα σημεία της Γης. Πολλοί Έλληνες από την Αμερική ή την Αυστραλία επικοινωνούσαν μαζί του και του εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για την πνευματική οικοδομή που τους προσέφερε.

            Στο πνεύμα και στην καταγωγή είναι κοντινός με το ποίμνιό του της Μάνης. Έχοντας πατέρα αξιωματικό του τότε Βασιλικού Ναυτικού εμποτίστηκε με τα νάματα της Πίστεως και της Πατρίδος, από δε την μητέρα του έλκει την καταγωγή από την Τσακωνιά, που θεωρείται περιοχή της ευρύτερης Λακωνίας. Αυτά τα πλούσια πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου τα θέτει στη διακονία του ευλογημένου λαού της Μάνης.-

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Άλλον ήθελε η τοπική κοινωνία. Αυτό να μην το κάνουμε γαργάρα!

Ανώνυμος είπε...

To εκλεκτό ποίμνιο ήθελε άλλον πάντως και αντέδρασε έντονα όπως είδαμε σε σχετικά ρεπορτάζ.
Καλό θα ήταν να γίνει σεβαστή η γνώμη του και ο όντως άξιος κληρικός να εκλεγόταν κάπου αλλού.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΘΕΛΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ...ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ....ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΥΤΡΕΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ...ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΙΜΑΝΕΙ ΜΕ ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΠΟΜΝΙΟ ΤΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ -....εγκατελειψε μια λαμπρη καριερα δικαστικου,δεν ειναι ευκολη η θυσια αυτη...- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΑΧΟΙ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Μπορεί, όντως, να είναι ένας "εξαιρετικός Ιεράρχης", ωστόσο, το "εκλεκτό ποίμνιο" ήθελε άλλον για Ποιμένα του. Κάποιον που τον γνώριζε καλά, κάποιον που εμπιστευόταν. Αντ' αυτού, οι συνοδικοί περιφρονώντας, για μια ακόμη φορά, τη βούληση του πιστού λαού έστειλαν έναν "αλεξιπτωτιστή"!
Αιδώς Αργείοι!

Φαίη είπε...

Με συγχωρείτε αδέρφια αλλά έχω διαφορετική άποψη.
Και μην βαράτε αν δεν το διαβάσετε πρώτα.

«Η εκλογή του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου και το αγελαίο ποίμνιο.»
-https://averoph.wordpress.com/2018/02/08/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF/

Μαρία Π. είπε...

Δεν γνωρίζω τον αρχιμανδρίτη Σ.Λαμπρινάκο, και δεν μπορώ να τον συγκρίνω με τον νέο μητροπολίτη Χρυσόστομο, που κατά κοινή αποδοχή είναι ένας άξιος και ταπεινός Ιεράρχης (χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε την περαιτέρω πορεία οποιουδήποτε ανθρώπου, η οποία όμως ευελπιστούμε να είναι καλή ώστε να ωφεληθεί η Εκκλησία).
Πιθανόν ο αρχιμανδρίτης Σ.Λ. να είναι εξίσου καλός και άξιος, ίσως και καλύτερος, ίσως και καταλληλότερος για την συγκεκριμένη θέση.

Όμως αυτά που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, δηλ. την εμπλοκή Δημοτικών Συμβουλίων, Βουλευτών της Ν.Δ., Δημάρχων, περιφερειαρχών-αντιπεριφερειαρχών και λοιπών κομματαρχών, πραγματικά όχι μόνο δεν μας άρεσαν, αλλά μας παρέπεμπαν σε μια περίεργη κατάσταση, εμπλοκής των πολιτικών πραγμάτων με τα εκκλησιαστικά, κάτι που είναι απαράδεκτο.

Σε κείμενο που κυκλοφόρησε σήμερα, που υπογράφεται από τους υποστηρικτές του αρχιμανδρίτη, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το ευαγγελικό πνεύμα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:
" Ο λόγος που αρθρώσαμε, οι προτάσεις μας προς την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν πάντα μέσα στο πνεύμα των Ευαγγελίων και αν είχαν γίνει αποδεκτές, θα αναβάθμιζαν την Ιεραρχία της εκκλησίας στην συνείδηση του λαού της.
Στην πορεία αυτή συμφωνούσε η συντριπτική πλειοψηφία των Μανιατών."

Θα μπορούσαν όμως να παρουσιάσουν μόνο την Δημοσκόπηση που αποτύπωνε το λαϊκό αίσθημα, και να μην εμπλακούν καθόλου πολιτικά πρόσωπα, και ιδιαίτερα Βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων.
Αυτό, εκτός από το ότι παραπέμπει σε πολιτική παρέμβαση, είναι από μόνο του διασπαστικό.
Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους η εικόνα που βγήκε προς εμάς δεν ήταν καλή, και γι΄αυτό είπαμε ότι καλά έκανε η Ι.Σύνοδος και τους αγνόησε και δεν σύρθηκε από Βουλευτές, και κάθε είδους κομματάρχες.

Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα, γιατί όπως δηλώνουν, δεν θα παραστεί κανείς στην χειροτονία.
Και αυτό είναι άδικο για το νέο μητροπολίτη γιατί δεν φταίει σε τίποτα.

Ακόμα και αν θεωρούν ότι η Ι.Σ. αγνόησε τη λαϊκή βούληση, αφού γνωρίζουν ότι ο μ. Χρυσόστομος είναι καλός και άξιος, ας ανοίξουν την αγκαλιά τους σε αυτόν τον άνθρωπο, για το καλό της τοπικής Εκκλησίας.Έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσουν να έχουν και τον αρχιμανδρίτη Σ.Λ. κοντά τους.
Και ας αναγνωρίσουν το λάθος τους, ότι δηλαδή δεν χειρίστηκαν όπως έπρεπε τα πράγματα εμπλέκοντας πολιτικά πρόσωπα σε εκκλησιαστικό θέμα.

Θα κατηγορούσαμε την Ι.Σ. και θα λέγαμε ότι κακώς αγνόησε την υποστήριξη του αρχιμανδρίτη, αν τα πράγματα γινόταν με διαφορετικό τρόπο, ώστε να παρουσιαστεί ΜΟΝΟ ως λαϊκή επιθυμία, χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που σε τελική ανάλυση έτσι όπως κατάντησε η χώρα και με όλα αυτά που συμβαίνουν, μόνο ζημιά πλέον κάνει η παρουσία τους παντού, γιατί παραπέμπει σε εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως πριν αρκετές εκατοντάδες χρόνια οι άξιοι προς επισκοπή χειροτονία ιερείς έτρεχαν να κρυφτούν να μην τους βρουν οι πιστοί και χειροτονηθούν αισθανόμενοι την ελαχιστότητα και λέγοντας ανάξιοι είμαστε.Παραδείγματα πολλά .

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com