12 Φεβ 2018

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Πιστεύω ακράδαντα ότι τη λύση για το μάθημα των Θρησκευτικών θα τη δώσει η δικαστική εξουσία

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστός για τις νομικές του γνώσεις, προχώρησε σε σημαντική ανάλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, κατά την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 6/2/2018.

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ έθεσε αρχικά τον προβληματισμό του ως εξής: «Ζούμε σε ένα Κράτος που έχει ένα συνταγματικό πλαίσιο. Το Σύνταγμα στο άρθρο 16 λέει ότι το Κράτος αυτό για να έχει τη δυνατότητα να υπάρχει ως Κράτος -  Έθνος των Ελλήνων οφείλει να διαμορφώνει εθνική και θρησκευτική συνείδηση των νέων Ελλήνων. Αυτή η συνείδηση θεμελιώνεται πάνω στο γνωστό τετράπτυχο του Ηροδότου: όμαιμον, ομόγλωσσο, ομόθρησκο, ομότροπο. Δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας έναν οποιοδήποτε λαό αλλά ένα Έθνος. Εάν λοιπόν οι ταγοί μας θέλουν να διατηρηθεί αυτό το Έθνος πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε η θρησκευτική ιδιοπροσωπεία αυτού του λαού». Τόνισε μάλιστα ότι η στήριξη της ιδιοπροσωπείας αυτής δεν μπορεί να γίνει με τη μέθοδο του θρησκευτικού γραμματισμού καθώς ένα παιδί δεν μπορεί να προσλάβει και να αναλύσει πολύπλοκες έννοιες και στοιχεία  από διάφορες θρησκευτικές παραδοχές.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αναφέρθηκε στο «μείζον θέμα της καταστρατηγήσεως και απομειώσεως της αξιοπρέπειας της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο 4386 του 2016 (άρθρο 55) αναγνωρίζεται το έννομο δικαίωμα των συνελλήνων Ρωμαιοκαθολικής και Εβραϊκής θρησκευτικής παραδοχής να έχουν για τα δικά τους παιδιά ομολογιακό μάθημα και μάλιστα διδασκόμενο από καθηγητές που επιλέγουν οι θρησκευτικές ηγεσίες τους κατά παρέκκλιση των πινάκων αναπληρωτών και απηύθηνε το ερώτημα:  «Γιατί για την Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να υπάρχει μία άλλη μεταχείριση που να προσβάλλει την αρχή της ισότητος και την αξιοπρέπεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν σχέσει με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες;». Για το θέμα αυτό, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είπε ότι ο ίδιος μαζί με την ΠΕΘ (Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  Ανέφερε μάλιστα ότι πιστεύει πως τη λύση θα τη δώσει η αναμενομένη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ολοκλήρωσε την παρέμβαση του για το μάθημα των Θρησκευτικών τονίζοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τη λύση του προβλήματος θα τη δώσει η δικαστική εξουσία».  

1 σχόλιο:

maria.p. είπε...

Πολύ καλά έκανε ο Μ.Πειραιώς που ακολούθησε την δικαστική οδό και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι αξιέπαινος για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του σε πλήθος θεμάτων, όπως π.χ. της μήνυσης που έκανε για το βλάσφημο corpus Christi, που οδήγησε στην ματαίωση της παράστασης, την οποία υπενθυμίζω πως υποδέχθηκαν και σχολίασαν τα ΜΜΕ:

Το Βήμα έγραψε:
"Επιστροφή στον Μεσαίωνα ή ιρανικό καθεστώς; Ποινική δίωξη για την παράσταση «Corpus Christi» ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Κατηγορίες για καθύβριση θρησκεύματος και κακόβουλη βλασφημία από κοινού και κατ' εξακολούθηση αντιμετωπίζουν οι συντελεστές αλλά και οι ηθοποιοί της παράστασης «Corpus Christi», μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, που βασίστηκε στη μήνυση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος υποστήριζε ότι καθυβρίζεται το θρήσκευμα..."

Τον κατηγορούν για αμέτρητα πράγματα, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά (τα αντιγράφω από εφημερίδα)
ότι ".. υποστήριξε ότι «Ο Χίτλερ ήταν όργανο του παγκόσμιου σιωνισμού»!.."(λες και δεν ήταν),
ότι "..καταδίκασε την πολιτική κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου.."
ότι "..έγινε έξαλλος με "ιστορικό ντοκιμαντέρ" (ενώ ο ίδιος προωθεί κάθε είδους συνωμοσιολογία).. Είναι πεπεισμένος ότι ο ΣΚΑΪ χρηματοδοτείται απ' τους Μασόνους και τους Εβραίους ώστε να προβάλλει ξένα ιστορικά ντοκιμαντέρ έρευνας που παρουσίαζαν κάποια (αυτονόητα) ερωτήματα για την ακρίβεια της ιστορικής αλήθειας της Ανάστασης κλπ.
"Πύρινη" επιστολή με αφορμή θρησκευτικό ντοκιμαντέρ: «Aιώνια κόλαση στον Αλαφούζο και τους εργαζόμενους για την επίθεση κατά του Θεού!» Χαρακτηριστικό απόσπασμα της μακράς επιστολής είναι το σημείο όπου αναφέρει: "Στο ερώτημα, μόνο ο κ. Γιάννης Αλαφούζος έχει την ευθύνη της ανασταυρώσεως του Χριστού κάθε Πάσχα ή και οι καθ' οιονδήποτε τρόπον εργαζόμενοι στον ειδησεογραφικό όμιλο ΣΚΑΙ η απάντησις είναι σαφεστάτη: όλοι όσοι αδιαμαρτύρητα συνευδοκούν η σιωπούν σε αυτήν την πρόδηλη κατά του ζώντος Θεού επίθεση, επισύρουν επί τας κεφαλάς των την αιώνια καταδίκη και προγεύονται από τώρα της αιωνίου κολάσεως."

Άλλες κατηγορίες εναντίον του άξιου Μητροπολίτη είναι και αυτές:

"..Boλές εναντίον των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση και Μαρίας Γιαννακάκη, εξαπολύει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επειδή τον κατέκριναν για την κίνηση του να καταθέσει, συνοδεία χρυσαυγιτών βουλευτών, μήνυση στη θεατρική παράσταση «Corpus Christi».
Ο Σεραφείμ επιτίθεται εναντίον των δύο, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έγιναν βουλευτές εξαιτίας του «καλπονοθευτικού» εκλογικού συστήματος Προκόπη Παυλόπουλου (!)"

"..Kατήγγειλε τους επιστήμονες του CERN για την ανακάλυψη του Μποζονίου του Χιγκς, λέγοντας ότι ...πίσω από αυτές τίς τρομακτικές καί αίσχιστες γιά τήν ανθρώπινη προσωπικότητα, τήν ανθρώπινη ιστορία καί τήν ανθρώπινη φιλοσοφία απόψεις κρύβεται τό αποκρουστικό πρόσωπο τού δαιμονισμού, γιατί μόνο δαιμόνια καί κατεχόμενοι από αυτά μπορούν νά μωρολογούν μέ τέτοιες ανοησίες."
Επίσης του επιτίθεται σύσσωμο το κίνημα LGBT και οι υποστηρικτές του για όσα έχει πει για το Σύμφωνο Συμβίωσης, και την αλλαγή φύλου..

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com