6 Νοε 2017

Τι συμφώνησαν Ιερώνυμος - Τσίπρας

Τα 3 σημεία σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση  που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος με  τον πρωθυπουργό στα Γιάννενα

Η συνάντηση στα Γιάννενα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να ήταν τυχαία, ήταν όμως και… μοιραία. Μοιραία για το πώς θα κινηθούν οι σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας τους επόμενους μήνες. 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αρχιεπίσκοπος «χρωστούσε» μια επίσκεψη στο κέντρο απασχόλησης παιδιών που δημιούργησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής και την εταιρία Chipita. Ο Αλ. Τσίπρας είχε να κάνει μια ομιλία για την περιφερειακή ανάπτυξη. Χρόνος υπήρχε, η συνάντηση κανονίστηκε στο άψε σβήσε. Λίγο παιχνίδι με τα παιδιά και έπειτα μπήκαν στις σοβαρές κουβέντες.
Στο περιθώριο της κοινής επίσκεψης στο κέντρο για τα παιδιά, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός μέσα σε μία ώρα τακτοποίησαν τις εκκρεμότητες Εκκλησίας και κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί, θυμίζω, η ψήφιση του νόμου για την αλλαγή φύλου και οι σχέσεις ήταν σε φάση… ψύξης. Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους όμως ο κ. Ιερώνυμος και ο κ. Τσίπρας, με στιλό και τεφτέρι στο χέρι, συμφώνησαν για πολλά και σοβαρά θέματα. Λέω «συμφώνησαν στα λόγια»· τώρα, αν αυτά θα γίνουν πράξη, είναι άλλο θέμα.
200 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΕΡΕΩΝ
Το σημαντικότερο όλων, κατά την άποψή μου, είναι πως «κλείδωσε» στη συνάντηση ο αριθμός των προσλήψεων κληρικών. Στην αρχή των Μνημονίων προσλαμβάνονταν 80 κάθε χρόνο. Ενας παπάς για κάθε Μητρόπολη. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι θάνατοι των κληρικών ήταν πολύ περισσότεροι και τα κενά μεγάλωναν. Πολλές Μητροπόλεις «ματώνουν» και χωριά παραμένουν αποίμαντα. Ειδικά στις ακριτικές περιοχές το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποιμαντικό μα και εθνικό. Γι' αυτό και αυτή τη χρονιά πάνω κάτω κάθε Μητρόπολη θα πάρει δύο -μερικές και τρεις- θέσεις κληρικών. Αν κινηθεί γενναία η Εκκλησία της Ελλάδος, θα μπορούσε να καλύψει κάποια κενά και με άλλο τρόπο, βέβαια. Το είχε επιβάλει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Α΄, το είχε στα σχέδιά του και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά δεν πρόλαβε. Υποχρεωτική διακονία κάθε κληρικού για μερικά έτη σε απομακρυσμένες Μητροπόλεις. Οσο περισσότερο μείνεις μακριά τόσο πιο κοντά είσαι μετά στο να βρεθείς σε μια ενορία ενός μεγάλου αστικού κέντρου. Γιατί και εκεί υπάρχει θέμα. Υπάρχουν χωριά που δεν έχουν παπά και υπάρχουν και μεγάλες ενορίες σε πόλεις που έχουν, να μην πω μεγάλο, ας πω «ικανοποιητικό» αριθμό ιερέων να τις στελεχώνουν.
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Το πιο σημαντικό στο οποίο λίγοι έδωσαν σημασία ήταν τα λόγια του Αλ. Τσίπρα. «Η Εκκλησία κάνει δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος». Γιατί υποχρέωση του κράτους είναι να καλύπτονται οι ανάγκες αστέγων, φτωχών κ.λπ. και όλοι θεωρούν πως είναι υποχρέωση της Εκκλησίας. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να στηριχθούν οι Μητροπόλεις με διαθέσιμους πόρους από υπουργεία, Περιφέρειες και ευρωπαϊκά κονδύλια για δράσεις που αφορούν φιλανθρωπίες και κοινωνικά έργα της Εκκλησίας. Τέλος, οι πληροφορίες μου λένε πως στη συνάντηση Ιερωνύμου - Τσίπρα τέθηκε και το θέμα της απαλλαγής των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), αν και εφόσον αυτό ισχύσει και για άλλα ιδρύματα (Χαμόγελο του Παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου κ.ά.).
Τα σέβη μου,
ο Μελχισεδέκ

dimokratianews,06.11.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com