6 Οκτ 2017

Νέοι Μητροπολίτες σε Καβάλα και Μετέωρα

Τέταρτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (6/10/2017).
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Σταγών και Μετεώρων. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο¬γής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, ψήφους 60
2) Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καψάλης, ψήφους 45
3) Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, ψήφους 22
Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφοι.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος με 54 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καψάλης έλαβε 17 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.
Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο¬γής έλαβε 72 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, ψήφους 50
2) Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ψήφους 41
3) Αρχιμανδρίτης κ. Παύλος Κίτσιος, ψήφους 30
Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, με 42 ψήφους επί συνόλου 80 ψηφισάντων και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης έλαβε 34 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.
Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.
Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής :
– Τό Σάββατο 7 Οκτωβρίου ε.έ., στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.
– Τήν Κυριακή 8 Οκτωβρίου ε.έ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.
Τέλος, από την Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Η Επιτροπή Τυπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
……………………………………..
Νέος Μητροπολίτης Σταγών ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος 6.10.2017
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινάκος), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1967. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα και γνωρίζει την Αραβικήν.
Σε ηλικία 18 ετών εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1988 και Πρεσβύτερος το 1989, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, ενώ το 1998 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου. Το 2003, με Απόφαση του ως άνω μακαριστού Μητροπολίτου, εδιωρίσθη Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. 
Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, κατά την διετία 2007 - 2009, διωρισθείς υπό του νυν Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Σαββάτου). 
Παραλλήλως υπηρέτησε ως Εφημέριος - Προϊστάμενος σε διαφόρους Ενοριακούς Ναούς της υπαίθρου ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια στον Ι. Ν. Παμμ. Ταξιαρχών Καλαμάτας, ως Προϊστάμενος αυτού.
 Ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο. Συνέταξε και επιμελήθηκε φυλλάδια ιστορικού, αγιολογικού, εορτολογικού και πνευματικού περιεχομένου, ενώ κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Ως υπεύθυνος ύλης του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας «ΔΙΔΑΧΗ» συνέγραψε πλειάδα άρθρων, τα οποία εξέδωσε σε τόμο υπό τον τίτλο: «ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΔΑΧΗΣ» (2012). Έργα του ιδίου, το ιστορικού περιεχομένου βιβλίο τιτλοφορούμενο: «ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» (2010), καθώς και ο πολυτελής αναμνηστικός Τόμος, με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΘΕΙΑΣ ΔΟΞΗΣ» (2016), ο οποίος εξεδόθη επ’ εyκαιρία της επετείου των 60 ετών από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, και παρουσιάθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Εξεπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας σε Συνέδρια, όπως στο Χαλέπι της Συρίας, στην Ιταλία, σε αποστολές στο Ντητρόιτ Αμερικής, στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας και αλλαχού και έλαβε μέρος σε επιστημονικά Συνέδρια και Επιμορφωτικά Σεμινάρια.
……………………………………
Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος 6.10.2017
Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσουκ. Στέφανος (κατά κόσμον Αριστοτέλης Τόλιος) γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1960. Έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το 1984 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη. 
Υπηρέτησε ως Διάκονος στους Ιερούς Ναούς Παναγίας της Δεξιάς και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου αναλαβών συγχρόνως και την Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί δεκαετία υπηρέτησε και ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. Την 27η Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και τοποθετήθηκε ως ιερατικός Προϊστάμενος και Πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού βυζαντινού Ναού των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης. 
Το έτος 1994 μετετέθη και ορίσθηκε προεδρεύων των επιτροπών του ιερού προσκυνηματικού και καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Επίσης από του έτους 1989 ορίσθηκε υπεύθυνος εφημέριος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε αξιόλογο πνευματικό, κηρυκτικό και ποιμαντικό έργον. Ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, συνέχισε να υπηρετεί ως Γενικός Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, θέση την οποία κατείχε από του έτους 1984. Την 10η Ιουνίου 2010 με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου αυτής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, επί τη βάσει σχετικών ρεπορτάζ, απέστειλε προ ημερών στους υπόλοιπους μητροπολίτες-εκλέκτορες μία επιστολή στην οποία ψέγει δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών διά των οποίων" προδίκασε το αποτέλεσμα των εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου" όπως χαρακτηριστικά τονίζει μεταξύ άλλων. Και συνεχίζει ως εξής:
"Διερωτώμαι: Αι τωριναί μέθοδοι δεν συνιστούν αυτόχρημα βλασφημίαν κατά του Αγίου Πνεύματος, εν ταυτώ δε και εμπαιγμόν του θρησκεύοντος ορθοδόξου Λαού μας;" υπογραμμίζει στην επιστολή διαμαρτυρίας ο Μητροπολίτης Κονίτσης.
Κατόπιν τούτων, δημιουργείται μείζον ζήτημα τόσο για τον αρχιεπίσκοπο όσο και για το αδιάβλητο του κύρους της εκλογής στη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Η επιεικώς απαράδεκτη δήλωση-παρέμβαση του κρίμασιν οις οίδε Κύριος κατέχοντος την καθέδρα της αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος, κατά τα άλλα επί μακαριστού προκατόχου του, προέβαινε σε έντονη κριτική του τρόπου εκλογής των μητροπολιτών και ευαγγελιζόταν την αλλαγή του, θα έπρεπε αμέσως και άνευ χρονοτριβής να καταστεί αντικείμενο σκληρής κριτικής, αποδοκιμασίας και στιγματισμού από την πλευρά των υπολοίπων μελών του σώματος της Ιεραρχίας και να διερευνηθεί η ύπαρξη τυχόν κανονικών παραβάσεων, τηρουμένης της διαδικασίας που επιβάλλεται από τους Θείους και Ιερούς κανόνες. Αλλά πού τέτοια ευαισθησία! Κατα τα άλλα κάποιους τους "πειράζει" η "αριστίνδην" του Ιερωνύμου του Α' που εξέλεξε σεμνώματα και αδιάβλητες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες,ΑΚΟΝΤΕΣ,, ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕ ΜΑΛΛΟΝ, χωρίς παρακάλια και υπόγειες διαδικασίες!
Και στη μεν μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων εξελέγη,όπως ήταν αναμενόμενο, ο "εκλεκτός" του νυν αρχιεπισκόπου και πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Μεσσηνίας (για τον οποίο διάπυρη αναπέμπουμε την ευχή προς το Θείο της Εκκλησίας δομήτορα όπως αναδειχθή άξιος οιακοστρόφος της τοπικής εκκλησιαστικής ολκάδος των Σταγών),αγνοηθείσης και παραθεωρηθείσης της επιθυμίας και βουλήσεως της τοπικής κοινωνίας όπως εκλεγή ο υπό πάντων αγαπώμενος πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως π.Νήφων Καψάλης, ηγούμενος της ιεράς μονής Μεγάλου Μετεώρου, στη δε πολύπαθη μητρόπολη Φιλίππων δεν "πέρασε" του αρχιεπισκόπου η επιθυμία και εξελέγη ο "εκλεκτός" του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και πρωτοσύγκελος της εν λόγω μητροπόλεως, υπολειπομένου σε ψήφους του απασχολούντος τη δικαιοσύνη πρωτοσυγκέλου της μητροπόλεως Δημητριάδος ο οποίος θα έπρεπε αναντιλέκτως να έχει αποσύρει την υποψηφιότητά του αφ ης στιγμής άρχισε να ασχολείται η δικαιοσύνη της πατρίδας μας με το πρόσωπό του. Δημιουργείται, όμως, ζήτημα και για εκείνους τους ιεράρχες (41 τον αριθμό!) οι οποίοι έδωσαν την ψήφο τους υπέρ αυτού στο καταρτισθέν τριπρόσωπο εάν, φυσικά, γνωριζαν τη δικαστική του περιπέτεια.
Και έτσι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μίας ακόμη συνελεύσεως της Ιεραρχίας που για μία ακόμη φορά απέφυγε να αγγίξει τις "καυτές πατάτες" του οικουμενισμού, των Θρησκευτικών, του νεονικολαιτισμού κ.λ.π. Νομίζουν οι ιεράρχες μας ότι με τα εξώδικα σε βάρος του νεοφανούς πολιτικού μεσσία κ.Ραγκούση θα διασκεδάσουν τη θλίψη και την οργή του πιστού λαού για την κράζουσα αφωνία και τη βοώσα απραξία τους!
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com