19 Οκτ 2017

Ξαφνικά αποτεφρωτήριο νεκρών στον Ελαιώνα!

Προστέθηκε (στη Βουλή) άρθρο στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο επίσης πέρασε με ευρεία πλειοψηφία

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο «Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» (περιέχει το πακέτο με τις νέες αλλαγές για τα αυθαίρετα) δεδομένου ότι «υπέρ» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. αλλά και Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Χ.Α. και «παρών» δήλωσε η Ενωση Κεντρώων.
Να σημειώσουμε ότι στον νέο νόμο δίνονται κίνητρα για την «τακτοποίηση» χιλιάδων ακινήτων, ενώ δόθηκε η δυνατότητα να σωθούν και όσα κτίσματα έχουν κριθεί παράνομα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι στο νομοσχέδιο πέρασε και άρθρο για κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην περιοχή του Ελαιώνα (το οποίο ψήφισαν και οι ΑΝ.ΕΛ., παρόλο που έχουν ταχθεί κατά της καύσης νεκρών).
Μιλώντας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων και επισήμανε ότι μαζί με τα μέτρα για τα δάση, το Κτηματολόγιο, τον χωρικό σχεδιασμό στους δήμους, τα τοπικά χωρικά σχέδια για κατοικία τουρισμό κ.λπ. αλλάζει η νοοτροπία στο θέμα της αδειοδότησης και του ελέγχου. 
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως στο σκέλος των προστίμων εισάγονται δύο καινούργιες κοινωνικές ομάδες, με πολύ ελαφρύτερα πρόστιμα για ανέργους και εκείνους που λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενώ διευκολύνεται και η ιδέα της τακτοποίησης. 
Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της μεταφοράς του συντελεστή, για να υπογραμμίσει πως οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι απόλυτα σαφείς και απαγορεύουν την εμπορευματική μεταφορά. Την ίδια ώρα στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα πέρασαν και τη διάταξη που ανοίγει οριστικά τον δρόμο για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΕΝ) στην περιοχή του Ελαιώνα.
Το άρθρο 139 του σχεδίου νόμου που ψηφίστηκε αλλάζει τη χρήση γης και διευθετεί τις χωροταξικές εκκρεμότητες που απαιτούνταν για να ξεκινήσει η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου σε χώρο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων. 
Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με το άρθρο 139 «επιτρέπεται εφεξής η χωροθέτηση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους οριζόμενους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής του Ελαιώνα, με τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις».
dimokratianews,19.10.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com