10 Αυγ 2017

Εξωμότες και αρνησιπάτριδες…


Αποτέλεσμα εικόνας για Γ. Γκόρος

Εξωμότες και αρνησιπάτριδες…
 Γράφει ο Νίκος Θ. Υφαντής
 «Αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τον Δήμαρχο Χιμάρας Γ. Γκόρο!». Η απόφαση της αφαίρεσης της ιθαγένειας από τον ανθέλληνα, δυστυχώς, ελληνικής καταγωγής, Γ. Γκόρο από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πράξη συνετή και σοφή. Κάθε τέτοιες ανήκουστες δηλώσεις καλά θα είναι να πατάσσονται χωρίς χρονοτριβή.
Ο Δήμαρχος της Χιμάρας έδωσε «γη και ύδωρ» στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, προσδοκώντας ελάχιστη εξουσία. Πράξη τρισάθλια και ελεεινή ενός απόγονου (;) των γενναίων Χιμαριωτών, οι οποίοι, ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι στην ιστορική τους πορεία μέσα στους αιώνες, ούτε στους Τούρκους ούτε και αργότερα μέχρι σήμερα στους Αλβανούς.

Ο Γ. Γκόρος, αλβανικό φερέφωνο, ανενδοίαστα αμφισβητεί την ελληνικότητα της Χιμάρας και τη δική του καταγωγή. Οι Αλβανοί, στηριζόμενοι στα μίσθαρνα ελληνικά όργανά τους, μπορούν να κατεδαφίζουν ναούς, να καταπατούν περιουσίες, να σπέρνουν το φόβο και να μετέρχονται βίαια μέσα εις βάρος των Βορειοηπειρωτών. Για μερικά ψίχουλα εξουσίας, «αντί πινακίου φακής», ο Γ. Γκόρος και οι συνοδοιπόροι του αρνησιπάτριδες, φιλούν δουλικά τα χέρια των Αλβανών και καταλήγουν όργανα των αλβανικών συμφερόντων.
Ο Γ. Γκόρος και οι όμοιοί του, είμαστε βέβαιοι ότι, μετά το 1990, μετά δηλαδή την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος, ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την Ελλάδα, η οποία δεν έπαψε να ενδιαφέρεται, παρότι περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, για το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία και να έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης στα προβλήματά του.
Όμως, μερικοί αντί του «μάνα» χολή και μάλιστα διαλαλώντας την ανθελληνικότητά τους κατά τρόπο πομπώδες για να τα ακούει η αλβανική ηγεσία και να επαίρεται.
Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν και στα γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο με καταστρεπτικές συνέπειες, θα διαπιστώσουμε ότι πάντοτε κάποιοι εξωμότες, παρουσιαζόμενοι μάλιστα «βασιλικότεροι του βασιλέως», βυσσοδόμησαν εις βάρος των συμπατριωτών τους. Είναι εκείνοι οι εξωμότες που αρνήθηκαν τη θρησκεία τους, προσχώρησαν στον μουσουλμανισμό και κατέληξαν αρνησιπάτριδες, αρνούμενοι και την ελληνική τους καταγωγή. Είναι εκείνοι που επέφεραν τα χειρότερα πλήγματα στους Έλληνες Χριστιανούς. Να, που και στην εποχή μας επιστρέψαμε αιώνες πίσω και μιλάμε για εξωμότες, εξωμοσίες και αρνησιπάτριδες.
Πιστεύουμε ότι ο Γ. Γκόρος θα χαίρεται με τη νέα προκλητική κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης για κατεδάφιση τουριστικών ακινήτων, ιδιοκτησίες μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο χωριό Δρυμάδες, προάστιο της πόλης της Χιμάρας.
Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες επικρατούν την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που κήρυξε έκπτωτο της ελληνικής ιθαγένειας τον Γ. Γκόρο. Έτσι πρέπει να γίνεται σε όσους, από το ένα μέρος επωφελούνται από την ελληνική υπηκοότητα και από το άλλος αρνούνται την ελληνική τους καταγωγή και προσκυνούν ανερυθρίαστα την αλβανική ηγεσία και τους αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους.
Οι συμπατριώτες του, οι γενναίοι Χιμαριώτες και όλος ο βορειοηπειρωτικός κόσμος με εθνική ελληνική συνείδηση, παρακολούθησαν άφωνοι τις δηλώσεις του Δημάρχου τους. Ο Δήμαρχος δεν παραδειγματίστηκε από τους συμπολίτες του Χιμαριώτες, οι πατεράδες και παππούδες των οποίων το 1914, στην Συνέλευση των Ελλήνων που έλαβε χώρα στο Δέλβινο, δεν υπέγραψαν το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας» με το οποίο είχε δοθεί ευρεία διοικητική αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο, αλλά αποχώρησαν από τη Συνέλευση φωνάζοντας: «Ένωσις ή θάνατος;».
Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, μάρτυρες στα χρόνια του βίαιου εξισλαμισμού, της καταστρεπτικής εξωμοσίας από το Σουλτανικό κράτος, αλλά και οι νεομάρτυρες κατά τα χρόνια της Χοτζικής λαίλαπας, που βίωσαν φυλακίσεις, εξορίες, θανάτους, που ανακηρύχτηκαν «εχθροί του λαού», που έζησαν απομονωμένοι, περιφρονημένοι κοινωνικά και πέθαναν με το «στίγμα του “Κολιάκου”», δεν λογαριάζονται; Άδικα μαρτύρησαν και πέθαναν για την ελληνική τους καταγωγή, βροντοφωνάζοντας στις στημένες δίκες για την ελληνικότητά τους;
Όλη αυτή η στρατιά των μαρτύρων φωνάζουν από τους τάφους τους καταδικάζοντας απερίφραστα τέτοιες καταδικαστέες πράξεις και εγκαλούν τον Δήμαρχο για την πρωτάκουστη απόφασή του.
Ακατανόητη, πέρα από κάθε λογική, η πράξη του Δημάρχου της Χιμάρας να απεμπολήσει τα όσια και ιερά και να προσδεθεί στο αλβανικό άρμα, να γίνει πειθήνιο όργανο των Αλβανών, τους οποίους γνωρίζουμε πολύ καλά για τις ανθελληνικές τους θέσεις και για τις συνεχείς πιέσεις, διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις της ιστορίας.
Στον Γ. Γκόρο, που περηφανεύεται για την ψεύτικη αλβανική καταγωγή του, του ευχόμαστε κοινωνική και πολιτική ανέλιξη στη νέα του ιθαγένεια!
Φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του αρνησίπατρη Θεοφάνη Μαυρομάτη (Φαν Νόλι), ο οποίος από δάσκαλος των ελληνικών έγινε Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός της Αλβανίας. Εκδιώχθηκε από τον Αχμέτ Ζώγου και καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον.
ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ -09/08/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com