20 Ιουλ 2017

Σταύρος Αβαγιάννης, Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επανειλημμένα έχει στοχοποιήσει την ΠΕΘ και όσους αντιδρούν στα νέα Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών!


Αποτέλεσμα εικόνας για Μεσογαίας Νικόλαος

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επανειλημμένα έχει στοχοποιήσει
την ΠΕΘ και  όσους αντιδρούν στα νέα Προγράμματα
του μαθήματος των Θρησκευτικών!
Σταύρος Αβαγιάννης, Καθηγητής Θεολόγος
Παρακολουθώντας στο διαδίκτυο, την αρθογραφία τη σχετική με το μάθημα των Θρησκευτικών, διαβάσαμε με προσοχή τα άρθρα του κ. Νικολάου Μερτζάνη που αναφέρονταν σε διάφορες παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου για το μάθημα των Θρησκευτικών («Τολμάμε την αλήθεια. Εσείς Σεβασμιώτατε Μεσογαίας κ. Νικόλαε;» http://aktines.blogspot.gr/2017/07/blog-post_22.html και «Οι μάσκες μάλλον έπεσαν!» http://aktines.blogspot.gr/2017/07/blog-post_62.html#more).
Πληροφορηθήκαμε λοιπόν από τα παραπάνω άρθρα, ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, κ. Νικόλαος, δήλωσε ξεκάθαρα, στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η διεπιστημονικότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών» που διοργάνωσε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ότι η τεράστια αναστάτωση – αντίδραση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο των Θεολόγων από την εισαγωγή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών οφείλεται, όπως ο ίδιος διαπίστωσε, σε προσωπικές αντιδικίες που έχουν όσοι αντιδρούν, με τους Συντάκτες αυτών των Προγραμμάτων

Στον βαθμό που αληθεύουν οι ανωτέρω πληροφορίες, αναφορικά με τις συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις του Μητροπολίτου Μεσογαίας, όσοι έχουμε εκφράσει τις εντονότατες διαφωνίες μας με τα νέα Προγράμματα και έχουμε συνταχθεί με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ), η οποία έχει αναλάβει τον δύσκολο και επίπονο αγώνα της προστασίας και της διατήρησης του ορθοδόξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, οφείλουμε να δηλώσουμε ρητά προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:
1. Ο ισχυρισμός του Μητροπολίτη Μεσογαίας είναι ψευδής και συκοφαντικός απέναντι στο πλήθος των εκπαιδευτικών, των κληρικών, των μοναχών και των γονέων που έχουν αντιδράσει στα νέα Προγράμματα, ακόμη θα λέγαμε και προσβλητικός απέναντι σ΄ εκείνους που άλλα περίμεναν από τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη.
2. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, έχοντας επωμισθεί το δύσκολο καθήκον της εκπροσώπησης της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο με το Υπ. Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, όφειλε να παραιτηθεί, αν δεν μπορούσε να εξετάσει, να ερμηνεύσει και να κατανοήσει, με τη δέουσα επιστημονική ακρίβεια το πολυειδές επιστημονικό πρόβλημα της σύνταξης άρτιων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Ωστόσο, η προαναφερόμενη δήλωσή του, αποκαλύπτει ολοφάνερα τον επιφανειακό και εκλαϊκευτικό τρόπο, με τον οποίο εξετάζει και ερμηνεύει το θέμα, που εδώ και έξι (6) χρόνια έχει ταλανίσει τον κλάδο μας. Είναι δε γνωσιολογικά και θεολογικά αφελής μια τέτοια διαπίστωση, εφόσον είναι εντελώς παράλογο να συμπεράνει κάποιος ότι δεκάδες συνέδρια και ημερίδες, άρθρα σε περιοδικά, ομιλίες, επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, από έγκριτους επιστήμονες, έχουν όλα παραχθεί από προσωπικά κίνητρα εναντίον των Συντακτών των νέων Προγραμμάτων.
3. Οι αντιδράσεις της ΠΕΘ και όλων όσων τοποθετούνται εναντίον των νέων Προγραμμάτων προέρχονται από βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, οι οποίες χωρίς καν να ρωτηθούν οι γονείς τους, αποφασίζεται αυταρχικά και αυθαίρετα από κάποιους αυτόκλητους σωτήρες της Παιδείας μας, να διδαχθούν ένα μάθημα με πολυθρησκειακό χαρακτήρα. Είναι απαράδεκτο να αποδίδει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ταπεινά κίνητρα στον επίπονο αγώνα όσων αγωνίζονται αφενός ενάντια σε μια εχθρικά διακείμενη έναντι της ορθόδοξης αγωγής πολιτική ηγεσία και αφετέρου απέναντι σε κάποιους Ιεράρχες που μπροστά στο δίλημμα να δηλητηριαστούν 1.200.000 παιδιά, με το πνευματικό δηλητήριο της πολυθρησκείας ή να εξυπηρετηθούν ατομικές σκοπιμότητες(π.χ. για να αποκομίσουν κάποιοι πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης που πιθανόν θα εξαργυρώσουν αργότερα ή διότι έχουν ανοιχτά μέτωπα με την πολιτεία, όπως ο Μητροπολίτης Ύδρας που σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», βρίσκεται σε δικαστικές περιπέτειες, βλ.  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/sto_skamni_mitropolitis_kai_igoumeni-64237610/ ) προτιμούν μάλλον το δεύτερο επειδή δεν τολμούν να ορθοτομήσουν τον λόγο της αληθείας. Η απόδοση ιδίων πνευματικών ευθυνών που απορρέουν από την πιστή τήρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας σε άλλους δείχνει τη στενότητα ή τη σκοπιμότητα των κινήτρων με βάση τα οποία αντιμετωπίζει το θέμα ο Σεβασμιώτατος. Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας Ποιμένας της Εκκλησίας μας, από μια τέτοια θέση ευθύνης και διακονίας, να τσαλακώνει δημόσια αυτό που αποτελεί βαθιά συνείδησή μας και να ακυρώνει τον επιστημονικό και θεολογικό μας λόγο, διαστρεβλώνοντας ή υποβαθμίζοντάς τον, στο επίπεδο διαφορών της γειτονιάς. Το να αγωνίζεται κανείς προσωπικά ή συλλογικά με νόμιμα και τίμια διαλογικά μέσα εναντίον θέσεων, απόψεων, Προγραμμάτων δεν σημαίνει ότι αγωνίζεται κατά των προσώπων που εκπροσωπούν αυτές τις απόψεις. Εάν ο Σεβασμιώτατος σκόπιμα συκοφαντεί και διαστρεβλώνει έναν αγώνα, –επειδή προφανώς έτσι τον βολεύει– τότε μάλλον ο λόγος του χρειάζεται αποτοξίνωση και θεραπεία από το πάθος της εμπάθειας και της κατάκρισης των αδελφών του.
4. Αν η ΠΕΘ και όσοι διαφωνούν με τα νέα Προγράμματα, έχουν προσωπικές διαφορές με τους Συντάκτες των νέων Προγραμμάτων για το μάθημα των Θρησκευτικών, τότε καλό είναι να μας γνωρίσει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και τις προσωπικές διαφορές που έχει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος με τους Συντάκτες αυτών των Προγραμμάτων, ο οποίος ξεκάθαρα είχε δηλώσει στην Επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την αντίθεσή του με  τα νέα Προγράμματα, χαρακτηρίζοντάς τα «επικίνδυνα και απαράδεκτα». Καλό είναι να μάθουμε, από τον εν λόγω Μητροπολίτη, και τις προσωπικές διαφορές που έχει η ΔΙΣ, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας ή η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, με τους Συντάκτες των νέων Προγραμμάτων, καθώς όλοι τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα Προγράμματα αυτά.
5. Στο ερώτημα που έθεσε επανειλημμένα στην ίδια ημερίδα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας για τα «θετικά» του νέου Προγράμματος, απαντάμε: Θεωρείτε Σεβασμιώτατε, ότι οι αιρέσεις που ταλάνισαν την Εκκλησία από ιδρύσεώς της δεν είχαν τίποτα θετικό; Γιατί δεν αναζήτησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας τα «θετικά» των αιρέσεων και να διορθώσουν τα αρνητικά, ώστε να υιοθετήσουν τις διδασκαλίες αυτές; Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι μάλλον άστοχο να αναζητάμε τα «θετικά» ενός Προγράμματος που αποβλέπει συνειδητά στον θρησκευτικό συγκρητισμό και προωθεί την ατομική θρησκεία, μέσα από ένα συνονθύλευμα θρησκευτικών στοιχείων που σκόπιμα αναμειγνύονται.
6. Το να δέχεται επίσης την θέση ότι ό, τι και να περιέχουν τα Προγράμματα, σημασία έχει τι θα κάνει ο Εκπαιδευτικός στην τάξη, είναι σαν να λέμε ότι δεν έχει σημασία ποια θα είναι η διδασκαλία που θα διδάσκεται στην Εκκλησία, σημασία έχουν μόνον οι ποιμένες των ενοριών από τον τρόπο και τη μέθοδο διδασκαλίας των οποίων εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της εν Χριστώ διδασκαλίας της Εκκλησίας. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες αφού όλοι γνωρίζουμε ότι και η διδασκαλία είναι ανάγκη να είναι ορθόδοξη και οι διδάσκαλοι χρειάζεται να διδάσκουν θεολογικά και παιδαγωγικά επιστημονικά και ορθόδοξα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργούν σωστά για να προκύπτει το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι, αν τελικά πρέπει να αναζητήσουμε κάτι «θετικό» στην προσπάθεια εισαγωγής των νέων Προγραμμάτων, αυτό είναι ότι αποκαλύφθηκαν πλήρως οι πεποιθήσεις και οι προθέσεις όλων μας. 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aκομα μια θαρραλεα και αληθινη φωνη. Δοξα τω Θεω.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα πρώτος στον Ορθόδοξο Ομολογιακό Αγώνα ο κ. Αβαγιάννης! Σας χαιρόμαστε για το θάρρος και την παρρησία σας!

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ λυπηρό το πόσο βάλλεται αυτό το μάθημα και ο κλάδος που το εκπροσωπεί. Είναι θλιβερός και ο διχασμός των εκπροσώπων του, που δεν τον συναντάς σε κανένα άλλο μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Διχόνοια και ύβρεις, αντεγκλήσεις και απαξιωτικές δηλώσεις από τους συντάκτες του «νέου» προγράμματος αλλά και από τους υπερασπιστές του «παλαιού». Βίαιη εφαρμογή των νέων προγραμμάτων από την πολιτεία με σκοπό να προλάβει, τι άραγε; Εμπλοκή Ιεραρχίας με αλήθειες όπως «επικίνδυνα και απαράδεκτα» και συμβιβασμός κατόπιν. Για να μη «χυθεί αίμα;» Εμπλοκή Δικαιοσύνης, Γονέων, Μοναστηριών.
Όχι δεν φταίει κατά τη γνώμη μου ο Σεβασμιότατος Ιεράρχης Νικόλαος. Γιατί ο λόγος του έχει αξία επειδή ο ίδιος είναι το ζωντανό παράδειγμα της διδασκαλίας του. Αρκεί να σκεφτούμε λίγο την πορεία του (η nasa του τριπλασίαζε τις αποδοχές για να παραμείνει εκεί, αλλά και ποιος τον ανέδειξε- χειροτόνησε). Άλλωστε τα λόγια του για το νέο πρόγραμμα ότι «σχεδιάσθηκε όχι για να εμπνεύσει στην πίστη και να αναδείξει τη δύναμη της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας, αλλά για να είναι συμβατό με τον ορθολογισμό και ανεκτό από τις σύγχρονες αθεϊστικές και συγκρητιστικές αντιλήψεις» είναι ταυτόσημα με τα «επικίνδυνα και απαράδεκτα» του Αρχιεπισκόπου, με πιο επιστημονικό τρόπο.
Έχω την αίσθηση ότι οι συνάδερφοι από εδώ και πέρα δεν θα διδάξουν παλιά ή καινούργια θρησκευτικά αλλά μόνο θρησκευτικά σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Αρκεί να γνωρίζει ο καθένας πια δύναμη τον φωτίζει και τον εμπνέει… «Αν αυτό που σκέπτονται ή αυτό που κάνουν προέρχεται από ανθρώπινη δύναμη, θα διαλυθεί μόνο του. Αν όμως προέρχεται από τον Θεό, δεν θα μπορέσετε να το διαλύσετε, για να μην πω ότι μπορεί να βρεθείτε τελικά και θεομάχοι» (Πράξ. 5,38-39)

Ανώνυμος είπε...

Τα μπέρδεψες πολύ τα πράγματα ανώνυμε 6:14μμ.
Δεν μπορεί να παίρνεις ίσες αποστάσεις και απο την ΠΕΘ και απο τον " Καιρο".
Δεν μπορεί να λες ότι ίσως θα γίνουν θεομάχοι όσοι βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο νεοταξικό πρόγραμμα!

Ανώνυμος είπε...

To να βρεθουν θεομαχοι οι υπερασπιστες της αληθειας εναντι των πλανεμενων οικουμενιστων, μονο ως ανεκδοτο μπορει να εκληφθει. Σχολιαστη 6.14 ειστε βαθια νυχτωμενος και διασπειρετε το δαιμονικο νεφος της πλανης. Αμαρτανετε ετσι βαρια και δεν το λεω για να σας κατηγορησω αλλα μηπως σας φωτισει ο Κυριος [αν θελησετε] και συνελθετε. Ευχεστε και για εμενα.

Ανώνυμος είπε...

Τα διάφορα μέλη της ΠΕΘ έχουν αποδομήσει επιστημονικά τα ΝΠΣ των θρησκευτικών και κάποιοι λένε ότι αντιτίθενται, επειδή έχουν προσωπικές διαφορές με τους συντάκτες.
Άλλοι εκστομίζουν απίθανες κατηγορίες ότι δήθεν βαριούνται οι της ΠΕΘ να μελετήσουν για να τα βγάλουν πέρα με το νέο πρόγραμμα και γι' αυτό αντιδρούν.
Τους διαφεύγει μια λεπτομέρεια.
Τόσα χρόνια μελετώντας εκατοντάδες σελίδων και γράφοντας εκατοντάδες σελίδων μέλη & Δ.Σ της ΠΕΘ για να αναιρέσουν τα προγράμματα (εισηγήσεις σε συνέδρια), σας φαίνονατι για τεμπέληδες;
"Εύγε κ.Αβαγιάννη για τον αγώνά σας".

Ανώνυμος είπε...

"Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα χειρίστηκε το κομμάτι της ανάλυσης του μαθήματος των θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες, διαφώνησε κάθετα με την εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας κάνοντας λόγο για αποσπασματική επιλογή προτάσεων αλλά και για υπαναχώρηση από τις βασικές τοποθετήσεις της Εκκλησίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν τόσο κατά την κοινή συνεδρίαση της ΔΙΣ με τους Θεολόγους όσο και κατά την τελευταία συνεδρία της ΙΣΙ για το θέμα, αλλά και από τα όσα υποστήριζε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων".

σ.σ Πράγματι οι εισηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Ύδρας κ.Εφραίμ είναι χωρίς δομή, όπως και τα προγράμματα (του "καιρού") που θέλει να νομιμοποιήσει.
Τι κρίμα ένας Μητροπλίτης να παίζει το ρόλο ενός ερασιτέχνη DJ, μπαινοβγάζοντας τραγουδάκια της RIHANNA, ΑΣΙΜΟΥ, ΑΓΓΕΛΑΚΑ.
Τρίζουν τα λείψανα του Μακαριστού Ιεροθέου που παραιτήθηκε υπέρ του κ.Εφραίμ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com