23 Ιουλ 2017

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η ενότητα της Εκκλησίας στις σημερινές προκλήσεις (Βίντεο)

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεόδωρος Ζήσης Λόγος Ρωμαίικος
Η  ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.
   Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΧΕΛΩΟΣ.TV , στην εκπομπή «Λόγος Ρωμαίικος»  και στον Αντρέα Μπλάνο , ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, ομότιμος καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 Η εκκλησιαστική επικαιρότητα  με τις ραγδαίες εξελίξεις, κυρίως μετά την σύνοδο στην Κρήτη ( που ούτε Αγία ήταν ,ούτε Μεγάλη) και  η Ενότητα της Εκκλησίας στις σημερινές προκλήσεις αποτελούν το βασικό θέμα της συζήτησης.
 Πώς διασώζεται η Ενότητα της Εκκλησίας ,ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν και πώς οι διασπαστικές τάσεις εντός Εκκλησίας προκαλούν εσωτερικούς κλυδωνισμούς;
 «Η Εκκλησία αντιμετώπισε και εξωτερικούς εχθρούς με τους διωγμούς, οι οποίοι βέβαια δεν διέσπασαν την ενότητά της. Κυρίως η Εκκλησία κλυδωνίστηκε, ταλαιπωρήθηκε και διασπάστηκε από εσωτερικούς κλυδωνισμούς, από τις αιρέσεις και από τα εκκλησιαστικά σχίσματα».
 Ο π. Θεόδωρος θέτει την σταθερή θεολογική βάση και έχει  ξεκάθαρη τοποθέτηση.
«Η ενότητα στην Εκκλησία εξασφαλίζεται όταν υπάρχει ενότητα στην Πίστη  με την υιοθέτηση του ορθού δόγματος, όταν υπάρχει ενότητα στη Λατρεία και όταν υπάρχει ενότητα στη Διοίκηση με το Συνοδικό σύστημα.
 Η ενότητα στη Πίστη εξασφαλίζεται όταν όλοι πιστεύουν τις ίδιες Αλήθειες που κήρυξε ο Χριστός, οι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας δια των Οικουμενικών Συνόδων.
 Η ενότητα στη Λατρεία εξασφαλίζεται και από πλευράς λειτουργικής, τυπικού και από πλευράς συμμετοχής στη Θεία Κοινωνίας ,όταν όλοι μετέχουμε στο ίδιο κοινό Ποτήριον .
 Τέλος, η ενότητα στη Διοίκηση έχει ως χαρακτηριστικό της γνώρισμα το Συνοδικό σύστημα, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που διασπούν την Ενότητα ,όπως διεκδικήσεις πρωτείων ανάμεσα σε Επισκόπους ή όταν ορισμένοι κάνουν δικές τους εκκλησίες, δικές τους Συνόδους δημιουργώντας στην Εκκλησία σχίσματα».
 Παρακολουθήστε την συνέντευξη στο Video  του korinthostv.gr που ακολουθεί

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνει ο π. Θεόδωρος Ζήσης και ενημερώνει τον λαό.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com