Ἡ ἁγία Μόνικα
Αδιέξοδο
-
*Σε δυο μήνες θα κλείσουν τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην
Ουκρανία και την έναρξη του Ρωσοδυτικού (για να τον λέμε με το πραγματικό
όνομά το...
Πριν από 1 ημέρα
1 σχόλιο:
Στο υπ αριθμόν 28 τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 1970 του περιοδικού "ΣΑΛΠΙΓΞ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ" που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο αυτό άγιο αναγράφονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: "Ο άγιος Αυγουστινος είναι ένα από τα υψιπετέστερα και ισχυρότερα πνεύματα των αιώνων, είναι ο άγιος του οποιου η ζωή αποτελεί ένα από μεγαλύτερα θαύματα της Χάριτος, είναι μία από τας ευγενεστέρας μορφάς της Εκκλησίας μας.
Δυστυχώς η μνήμη του δεν εορτάζεται πρεπόντως. Πολλοί χριστιανοί αγνοούν, ότι ο ιερός Αυγουστίνος είναι άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αλλά η Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης εορτάζει ιδιαιτέρως τον αγνοούμενον τούτον άγιον. Το όνομα αυτού φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ιδιαιτέρως τιμά τον άγιον επίσκοπον Ιππώνος. Προ διετίας η Ιεραποστολική Αδελφότης "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ", της οποίας προίσταται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, αφιέρωσε το ημερολόγιόν της εις τον άγιον Αυγουστίνον. Κατ έτος δε εορτάζεται πανηγυρικώς η μνήμη του εν τη πόλει της Φλωρίνης.
Κατά την εφετινήν μνήμην του διωργανώθη σεμνή τελετή εν τη αιθούση της Φιλοπτώχου Αδελφότητος "ΑΓΑΠΗ", της οποίας ιδρυτής είναι ο σεβασμιώτατος. Την εορτήν διωργάνωσε το εν Θεσσαλονίκη Οικοτροφείον Φοιτητριών "Χριστιανική Ελπίς", το οποίον τελεί υπό την πνευματικήν καθοδήγησιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Η εορτή υπήρξε πρωτότυπος και προεκάλεσε τον θαυμασμόν όλων των παρισταμένων. Ήτο μία ζωντανή παρουσίασις της μορφής, του έργου και της διδασκαλίας του μεγάλου Πατρός. Φοιτήτριαι του ανωτέρου Οικοτροφείου εμελέτησαν την σχετικήν με τον Άγιον βιβλιογραφίαν, ως και τα σπουδαιότερα των συγγραμμάτων του, και επαρουσίασαν εις το κοινόν της Φλωρίνης μετα γλαφυρότητος ό,τι αφορά εις την μεγάλην πατερικήν μορφήν του Αυγουστίνου".
Οφείλουμε, σαν ποίμνιο, ευχαριστίες στο μακαριστό μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο και τους συνεργάτες του αμφοτέρων των φύλων (στην αδελφότητα του ΣΤΑΥΡΟΥ και το φοιτητικό Οικοτροφείο της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ για την προβολή και γνωστοποίηση στην εκκλησιαστική παρεμβολή του προσώπου του αγίου αλλά και ουσιωδών πτυχών του συγγραφικού του έργου. Τυγχάνει οπωσδήποτε λυπηρό ένας τόσο μεγάλος άγιος να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό. Καλό θα είναι το συγκεκριμένο τεύχος-αφιέρωμα να ανατυπωθεί σε πολλά αντίτυπα μεταγλωτισμένο στην καθομιλουμένη και να διανεμηθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους αποδέκτες.
Εκτός του π.Αυγουστίνου και των συνεργατών του στη γνωστοποίηση του προσώπου του μεγάλου αυτού αγίου συνέβαλε και το εκλεκτό συγγραφικό πόνημα του μακαριστού τέως προισταμένου της αδελφότητος Ο ΣΩΤΗΡ π.Θεοδώρου Μπεράτη με τίτλο "Ο ΥΙΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ".
Επίσης όταν στο παρελθόν κάποιοι ήγειραν αμφισβητήσεις αναφορικά την αγιότητα του μεγάλου Πατρός συντριπτικές απαντήσεις στα εν λόγω ληρήματα και φαντασιοκοπήματα έδωσε οι μακαριστος Π.Ευάγγελος Μαντζουνέας ενώ διακεκριμένης μορφώσεως κληρικός ανέπτυξε το όλο ζήτημα στο περιοδικό ΦΥΛΑΚΕΣ το 1979.
Θαυμάσιο βιβλίο σχετικό με την αγιότητα του ΑΕΙΠΟΤΕ τιμωμένου ως αγίου επισκόπου Ιππώνος συνέγραψαν ο μακαριστός π.Σεραφείμ Ρόουζ (το συνιστώ εκθύμως στους φίλους του ιστολογίου) όπως και ο π.Λαυρέντιος Γρατσίας.
Την καλύτερη, βεβαίως απάντηση, στους αμφισβητίες-αγιομάχους δίδει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ως εξής: "'Ερωτι φλεχθείς του Θεού, Αυγουστίνε, φωστήρ εδείχθης παμφαέστατος, μάκαρ".
Λ.Ν.
Δημοσίευση σχολίου