23 Ιουν 2017

Μνήμη του Αγίου Αθανασίου του αναγνώστη (23 Ιουνίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Μάρτυρος Αγριππίνης και των Κυπρίων Μαρτύρων Αριστοκλή του πρεσβυτέρου, Δημητριανού του διακόνου και Αθανασίου του αναγνώστη, που φυλακίστηκαν με τον Άγιο επίσκοπο Κουρίου Φιλωνίδη και έλαβαν μαρτυρικό θάνατο.
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αναγνώστης έζησε κατά τους χρόνους του  αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284–305 μ. Χ.). Καταγόταν από χριστιανική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία αφιερώθηκε στο Θεό, ασκώντας το διακόνημα του αναγνώστη στο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, που βρισκόταν στη Λήδρα (σημερινή Λευκωσία). Εκεί συνδέθηκε πνευματικά  με το διάκονο Δημητριανό. Στο ναό αυτό τους συνάντησε, προερχόμενος από την περιοχή της Ταμασού, ο ιερέας Αριστοκλής, και τους αποκάλυψε  την απόφασή του να πορευθεί προς τη Σαλαμίνα για να ομολογήσει με τη θυσία του τον Χριστό, όπως ο ίδιος ο Κύριος τον κάλεσε με θαυμαστό τρόπο.
Οι δύο φίλοι εκδήλωσαν αμέσως την προθυμία τους να πορευθούν κι εκείνοι προς το μαρτύριο και αυτό έπραξαν. Στη Σαλαμίνα, οι τρεις Χριστιανοί κήρυτταν με παρρησία το ιερό Ευαγγέλιο, με αποτέλεσμα, κατόπιν εντολής του διοικητή Σαβίνου, να οδηγηθούν στη φυλακή. Εκεί είχαν ως συγκρατούμενο τον επίσκοπο Κουρίου Φιλωνίδη, ο οποίος και τους ενίσχυσε πνευματικά.

Μετά τον αποκεφαλισμό τού Αριστοκλή, οι Αθανάσιος και Δημητριανός υποβλήθηκαν σε πολλά βασανιστήρια, τα οποία υπέμειναν με ανδρεία. Τελικά αποκεφαλίστηκαν και οι δύο.
Οι μάρτυρες της πίστεως της Εκκλησίας και αθλητές στο στίβο του πνευματικού αγώνα παραμένουν σταθερά παραδείγματα αντίστασης και των σημερινών Χριστιανών, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δοκιμασίες, διάφορες αντιλήψεις και ποικίλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ιδιαίτερα της νέας γενεάς.
Ας ευχηθούμε οι νέοι που εμπνέονται από το θέλημα του Θεού να έχουν πάντοτε υπομονή, καθάρια σκέψη και να καλλιεργούν υγιή κρίση, για να μπορούν να οραματίζονται να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην κοινωνία.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Κύπρουchurchofcyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com