2 Ιουν 2017

Μνήμη του Αγίου Νικηφόρου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού (2 Ιουνίου)

Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 758 μ.Χ.
Οι γονείς του Θεόδωρος και Ευδοκία ανήκαν σε αρχοντική και επίσημη κοινωνική τάξη και παράλληλα ήσαν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι, οι οποίοι γαλούχησαν τον γιο τους με τα νάματα των Θείων Γραφών και της Παράδοσης της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η προσήλωση μάλιστα του πατέρα του στην ορθή πίστη, έγινε αιτία να διωχθεί και να εξορισθεί από τον εικονομάχο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε’, στη Νίκαια, όπου και πέθανε.
Προικισμένος με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες, ο Νικηφόρος, απέκτησε μεγάλη θεολογική και θύραθεν παιδεία. Γρήγορα όμως αποσύρθηκε σε ένα κτήμα του στον Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στην άσκηση και στην πορεία της απόκτησης των αρετών, καθώς και στη μελέτη της ιερής Παράδοσης της Εκκλησίας.

Όταν εκοιμήθη ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’, υπέδειξε ως άξιο διάδοχό του τον κληρικό Νικηφόρο. Την Κυριακή του Πάσχα του 806 ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο της Επταλόφου Πόλεως, ο οποίος ισοδυναμούσε και τότε, αλλά και σήμερα, με Γολγοθά.
Ο Πατριάρχης Νικηφόρος έδωσε σκληρούς θεολογικούς αγώνες για την τιμή και την προσκύνηση των ιερών Εικόνων. Όταν όμως το 813 μ. Χ. ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο της Βασιλεύουσας  ο Λέων Ε’ ο Αρμένιος, ξέσπασε μεγάλος και απηνής διωγμός κατά των προασπιστών της τιμητικής προσκύνησης των εικόνων. Η αγέρωχη ηγετική πνευματική στάση και η θεολογική του σταθερότητα ανέδειξαν τον Πατριάρχη Νικηφόρο σε προστάτη του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η ορθή διδασκαλία περί των ιερών εικόνων και η τιμητική αυτών προσκύνησης.  Όλα αυτά όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο.
Ο Πατριάρχης Νικηφόρος υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, αρκετά στενοχωρημένος από την θεολογική άγνοια, την αλαζονεία, τη νόθευση της παράδοσης και την κατεξοχήν δημαγωγία των αρχόντων, παρέδωσε το πνεύμα του στις 2 Ιουνίου του 822 μ.Χ.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Κύπρουchurchofcyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com