17 Μαΐ 2017

”Διδάσκεις στο παιδί μου Τι; Η αλήθεια για την σεξουαλική αγωγή”, της Miriam Grossman

Το εκπληκτικό άρθρο που δημοσιεύουμε παρακάτω μεταφρασμένο, είναι ένας διαφωτιστικός must οδηγός για κάθε γονέα που θέλει να ξέρει τι συμβαίνει με το πρόγραμμα ”σεξουαλικής αγωγής” που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε όλες τις δυτικές χώρες και τι πραγματικά πρεσβεύει, καθώς το ίδιο πρόγραμμα, υποτίθεται προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, αναμένεται να μπει στα σχολεία και της δικής μας χώρας.
Η Miriam Grossman, MD, είναι πιστοποιημένη ψυχίατρος με πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις που γράφει και μιλά σε γονείς, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του χώρου της υγείας διεθνώς για τους κινδύνους της πολιτικής ορθότητας και της λανθασμένης επιστήμης στο επάγγελμά της.
Το ”You’re Teaching My Child What?: A Physician Exposes the Lies of Sex Ed and How They Harm Your Child”, είναι ένα από τα βιβλία της που εκδόθηκε το 2009, και το άρθρο που ακολουθεί είναι μόνο ένα απόσπασμα που δημοσιεύθηκε το 2010 από το The Heritage Foundation.

Προς διευκρίνιση του άρθρου, προσθέτουμε ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά η προώθηση της ”σεξουαλικής αγωγής” στα παιδιά έχει ανατεθεί σε τρείς μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες και αναφέρονται εκτεταμένα.
Διδάσκεις στο παιδί μου Τι; Η αλήθεια για την σεξουαλική αγωγή
της Miriam Grossman
Περίληψη: Οι αρχές της σεξουαλικής αγωγής υγείας δεν βασίζονται στις φυσικές επιστήμες. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποκινούμενη από ένα συγκεκριμένο όραμα για το πώς η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα προγράμματα σπουδών σεξουαλικής αγωγής παραλείπουν κρίσιμες βιολογικές αλήθειες και εγκρίνουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Η προτεραιότητα για την SIECUS, την Planned Parenthood και την Advocates for Youth δεν είναι η υγεία και η ευημερία των νέων. Αυτές οι ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες οργανώσεις πολεμούν την «καταπίεση» και την «μη ανεκτικότητα», όχι τον έρπητα ή τη σύφιλη. Αλλά όταν βασιλεύει η σεξουαλική ελευθερία, η σεξουαλική υγεία υποφέρει. Τα παιδιά μας διδάσκονται ότι μπορούν να παίξουν με τη φωτιά, και είμαστε υποχρεωμένοι να τα ενημερώσουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να τα διδάξουμε βιολογικές αλήθειες, ακόμα και όταν δεν είναι πολιτικά ορθές.
Όταν αποφοίτησα από την ιατρική σχολή, πήρα όρκο. Σηκώθηκα με τους συμμαθητές μου, σήκωσα το δεξί μου χέρι, και ορκίστηκα να αποτρέψω την ασθένεια όποτε μπορούσα. Τώρα, πολλά χρόνια αργότερα, είμαι προβληματισμένη από τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μου. Δεν αναφέρομαι σε απειλές όπως επιπόλαιες αγωγές ή το όραμα των αδελφών Emanuel για την υγειονομική περίθαλψη. Τα θέματα που με αφορούν προέρχονται από το εσωτερικό των επαγγελμάτων της υγείας και της εκπαίδευσης.
Οι αρχές της σεξουαλικής αγωγής υγείας δεν βασίζονται στις φυσικές επιστήμες. Δεν έρχονται απ’ ότι έχουμε δει κάτω από το μικροσκόπιο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποκινούμενη από ένα όνειρο, ένα συγκεκριμένο όραμα για το πώς η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα προγράμματα σπουδών σεξουαλικής αγωγής παραλείπουν κρίσιμες βιολογικές αλήθειες και εγκρίνουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Τρεις ομάδες πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα: τα κορίτσια, οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Όχι πολύ καιρό πριν, πέρασα τις εργάσιμες ημέρες μου όπως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου: βλέποντας ασθενείς και γράφοντας συνταγές, λίγο πολύ κοιτάζοντας τη δουλειά μου. Τότε παρατήρησα κάτι. Ερχόμενοι μέσω του γραφείου μου ήταν μια σταθερή ροή φοιτητών, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες, που πλήρωναν ένα υψηλό τίμημα για τις σεξουαλικές τους επιλογές. Πέρασα εκατοντάδες και εκατοντάδες ώρες με αυτούς τους μαθητές, και είναι ο λόγος που είμαι εδώ σήμερα.
Θα ήθελα να σας πω για έναν από αυτούς. Η Stacy ήταν κολυμβήτρια, μια αθλήτρια οποία είχε προσληφθεί στο (πανεπιστήμιο) UCLA, λόγω των επιτευγμάτων της στο γυμνάσιο. Η ζωή της άλλαξε ριζικά ως αποτέλεσμα μιας μόνο σεξουαλικής επαφής. Συνήθιζε να ανησυχεί για τα εξάμηνα ή τους επόμενους αγώνες κολύμβησης της, τώρα ανησυχούσε για τις ασυνήθιστες κηλίδες στο τεστ Παπανικολάου της. Αντί να κάνει έρευνα για τη διατριβή της, γκούγκλαρε λέξεις όπως «δυσπλασία» και μάθαινε online τι να περιμένει κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό συνέβαινε σε αυτήν. “Ήμουν τόσο προσεκτική, Δρ Grossman. Είπε ότι ήταν καθαρός, και χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό. “
Για την Stacy, το να παραμένει σε κορυφαία φυσική κατάσταση ήταν μία από τις προτεραιότητές της. Σηκωνόταν στις πέντε το πρωί για να κολυμπήσει, και εργαζόταν για δύο ώρες κάθε απόγευμα. Κρατούσε μέσα σε λίγα κιλά το ιδανικό βάρος της, και, βεβαίως, απέφευγε την κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης. Αλλά νάτη στα 18 της, να έχει μολυνθεί με ανίατο ιό γεννητικών οργάνων.
Δεν γνώριζε ότι ως νεαρή γυναίκα, είναι πιο ευάλωτη στη μόλυνση από τον σύντροφό της. Δεν γνώριζε ότι οι περισσότεροι άνδρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς και ότι όταν ζητούν εξέταση ρουτίνας, δεν ελέγχονται για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων με τον τρόπο που ελέγχονται τα κορίτσια. Επίσης άγνωστο σε αυτήν ήταν ότι ο HPV-16 που είχε στα γεννητικά της όργανα, εάν ο ιός ήταν στο στόμα του σεξουαλικού συντρόφου της, θα μπορούσε χρόνια από τώρα να τον οδηγήσει να αναπτύξει καρκίνο στο λαιμό του.
Γιατί αυτά τα κενά στις γνώσεις της; Γιατί δεν ξέρει αυτούς τους κινδύνους; Γιατί τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς;
Είστε όλοι εξοικειωμένοι με τις επιδημίες των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σε αυτή τη χώρα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα. Είναι φτιαγμένο απ’ τον άνθρωπο. Είναι μια επιδημία άγνοιας, παραπληροφόρησης, και διπροσωπίας.
Αν πάτε στην ιατρική βιβλιοθήκη και περιηγηθείτε μέσα από τα περιοδικά, θα μάθετε μερικά καταπληκτικά πράγματα, όπως ότι ο τράχηλος της μήτρας ενός κοριτσιού μολύνεται πιο εύκολα από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις απ’ ότι μιας γυναίκας, διότι δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Τα αγόρια και οι άνδρες δεν έχουν αντίστοιχη περιοχή ευπάθειας στο αναπαραγωγικό σύστημά τους. Η νευροβιολογία των εφήβων κοριτσιών είναι μοναδική, και αυτό καθιστά την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός κοριτσιού πιο ευάλωτη στο στρες, ειδικά στο στρες των αποτυχημένων σχέσεων.
Θα μαθαίνατε ότι ο εφηβικός εγκέφαλος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ενός ενήλικα. Η περιοχή υπεύθυνη για το σκεπτικό, η καταστολή των παρορμήσεων, το ζύγισμα των υπέρ και των κατά των αποφάσεων ενός ατόμου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Επιπλέον, κάτω από συνθήκες που είναι έντονες, καινούριες, και διεγερτικές, οι αποφάσεις των εφήβων είναι πιο πιθανό να είναι κοντόφθαλμες και καθοδηγούμενες από το συναίσθημα. Θα ανακαλύψετε ότι το στοματικό σεξ συνδέεται με καρκίνο των αμυγδαλών και του φάρυγγα. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μολύνει αυτές τις περιοχές όπως ακριβώς τον τράχηλο.
Θα βρίσκατε τόνους άρθρων-στην πραγματικότητα, ολόκληρα βιβλία- για την οξυτοκίνη, μια ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο, ”είσαι με κάποιον ξεχωριστό τώρα, ώρα να αφήσεις την προσοχή και να εμπιστευτείς, ώρα να δημιουργήσεις ένα συναισθηματικό δεσμό”. Και στα δύο φύλα, η οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια χαδιών και φιλιών και σεξουαλικού αγγίγματος, αλλά τα οιστρογόνα οξύνουν τις επιδράσεις της ωξυτοκίνης, και η τεστοστερόνη τις αμβλύνει.
Μιλώντας για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπάρχει ένας διακριτός εγκέφαλος αγοριού και κοριτσιού οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Ο εγκέφαλος του αγοριού οφείλεται σε οδηγίες που φέρονται επί του χρωμοσώματος Υ. Το χρωμόσωμα Υ θεωρούνταν κάποτε ότι είναι μια χέρσα περιοχή με ελάχιστες πληροφορίες. Αυτό ήταν πριν έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να ελέγχουμε το DNA και να χαρτογραφήσουμε κάθε συστροφή και στροφή. Τώρα ξέρουμε ότι το χρωμόσωμα Υ είναι γεμάτο με πληροφορίες που είναι μοναδικές για τους άνδρες.
Θα μαθαίνατε επίσης ότι ο υγιής κόλπος, λόγω της αρχιτεκτονικής και της βιολογίας του, είναι ένα εχθρικό περιβάλλον για τον ιό HIV, ενώ το ορθόν έχει κύτταρα που διευκολύνουν την είσοδο του HIV απευθείας στο λεμφικό σύστημα. Αυτό και πολλά, πολλά περισσότερα πράγματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά όταν στρέφεστε στα προγράμματα σπουδών σεξουαλικής αγωγής και, πιο ανησυχητικό, στις ιστοσελίδες που προτείνονται για τους νέους και τους γονείς τους, τίποτα: καμία από αυτές τις πληροφορίες.
Έτσι υπάρχει μια τεχνητή επιδημία άγνοιας: η άγνοια των βιολογικών αληθειών που πρέπει να κατέχουν κεντρική θέση σε κάθε πρόγραμμα σπουδών σεξουαλικής αγωγής ή εκπαιδευτικού προγράμματος για γονείς. Η συνειδητοποίηση αυτών των αληθειών μπορεί να σώσει ζωές.
Έβαλα την ευθύνη για την επιδημία της άγνοιας άμεσα σε αυτές τις οργανώσεις που βρίσκονται στο πηδάλιο της εκπαίδευσης για την σεξουαλική αγωγή, επειδή, αντίθετα προς τους ισχυρισμούς και τις υποσχέσεις τους, τα προγράμματά τους δεν είναι πλήρη, δεν είναι βασισμένα στην επιστήμη ή ιατρικά ακριβή ή επίκαιρα.
Θα το πάω ακόμη πιο μακριά: Δεν είναι για την πρόληψη των ασθενειών. Η σεξουαλική αγωγή είναι ένα κοινωνικό κίνημα. Ο στόχος της είναι να αλλάξει την κοινωνία. Ο πρωταρχικός στόχος των ομάδων, όπως η SIECUS, η Planned Parenthood και η Advocates for Youth είναι να προωθήσουν την σεξουαλική ελευθερία και να απαλλάξουν την κοινωνία από τα ιουδαιο-χριστιανικά ταμπού και τους περιορισμούς της. Σε αυτή την κοσμοθεωρία, σχεδόν όλα γίνονται. Κάθε άτομο κάνει τις σεξουαλικές επιλογές του ή της, κάθε άτομο αποφασίζει πόσο ρίσκο αυτός ή αυτή είναι διατεθειμένος να αναλάβει, και επικρίσεις δεν επιτρέπονται.
Η επιστήμη που χρησιμοποιείται είναι επιλεκτική. Αν αμφισβητεί αυτό το μοντέλο ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αν αυτό που έχει δει κάτω από το μικροσκόπιο απειλεί αυτό το όνειρο για την κοινωνία, δεν υπάρχει.
Αυτές οι επιφανείς ομάδες παραπλανούν το κοινό και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των παιδιών μας. Ο κατάλογος των εγκλημάτων τους είναι μεγάλος. Η διπροσωπία είναι ένα: υπόσχονται ένα πράγμα και κάνουν άλλο. Υπάρχουν επίσης αμαρτίες διάπραξης και παράλειψης. Σήμερα το απόγευμα, μπορώ μόνο να σας δώσω παραδείγματα της παράλειψης επειδή οι αμαρτίες της διάπραξης, οι λεπτομερείς οδηγίες, η γλώσσα, οι εικόνες-η αίσθηση της ευπρέπειας μου δεν μου επιτρέπει να τις μοιραστώ μαζί σας.
SIECUS
Το πρώτο μου παράδειγμα έρχεται από την SIECUS. Παίρνει διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με το ακροατήριο. Οι κατευθυντήριες γραμμές της SIECUS λένε, «Οι γονείς θα πρέπει να είναι οι πρωταρχικοί εκπαιδευτικοί του παιδιού για το σεξ. Η περιεκτική με βάση το σχολείο σεξουαλική εκπαίδευση συμπληρώνει και αυξάνει την εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά από τους γονείς τους”. Σε μια συνέντευξη του 2007 στο NPR, ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της SIECUS ρωτήθηκε, “Θα συμφωνούσατε ότι θα ήταν καλύτερα αν τα παιδιά δεν κάνουν σεξ στο γυμνάσιο. Έχω δίκιο;”. Δεν δίστασε: ”Ακούστε, απολύτως. Είναι καλύτερο για τους νέους ανθρώπους να περιμένουν για να κάνουν σεξ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό.”
Και εδώ είναι μια δήλωση που εκτύπωσα από την ιστοσελίδα SIECUS πριν από δύο εβδομάδες. Λέει, ”Υποστηρίξτε την πραγματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,” και είναι σχετικά με το REAL Act (Responsible Education About Life Act). Εισήχθη στη Βουλή. Προορίζεται για την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που καθυστερεί την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, καθυστερεί τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τρεις φορές σε αυτό το έγγραφο της SIECUS, μιλούν για την καθυστέρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Έτσι, το μάθημα για τους γονείς και τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι ότι θέλουμε τα παιδιά να περιμένουν ακριβώς όπως και οι γονείς. Τα παιδιά παίρνουν την ίδια διδασκαλία στο σχολείο, όπως κάνουν στο σπίτι. Το σεξ κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν είναι μια καλή ιδέα. Χαλαρώστε, γονείς, είμαστε όλοι στην ίδια μεριά.
Αλλά το μήνυμα της SIECUS είναι διαφορετικό όταν μιλά σε εφήβους. Τώρα το μήνυμα είναι για τα σεξουαλικά δικαιώματα και την ελευθερία να παίρνει κάποιος τις δικές του αποφάσεις σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι ενήλικες. Για παράδειγμα, όταν συνδέεστε στην ιστοσελίδα της SIECUS, η πρώτη πηγή που συνιστάται στους εφήβους ονομάζεται “Μιλήστε Για το Σεξ”. Αυτό το φυλλάδιο διανέμεται σε σχολεία στις τάξεις από 9 και πάνω.
Έχω διαβάσει το “Μιλήστε Για το Σεξ”, και σε αυτό δεν υπάρχει καμία ενθάρρυνση απολύτως να καθυστερήσει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ξεκινά ενημερώνοντας τα παιδιά ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα μέρος του ποιός είσαι και ότι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητάς του. Στη συνέχεια, υπάρχουν οκτώ σελίδες σχετικά με τα σεξουαλικά δικαιώματα. Μερικά αποσπάσματα:
”Κάθε ανθρώπινο ον έχει βασικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, οι ενήλικες μπορούν να πουν και λένε πράγματα που κάνουν τους νέους να αισθάνονται ότι δεν έχουν δικαιώματα. Είναι σημαντικό για σας να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας, έτσι ώστε να μπορείτε να σταθείτε για τον εαυτό σας όταν είναι απαραίτητο. “
“Σε κάθε σημείο στη ζωή σας, μπορείτε να επιλέξετε εάν και πώς να εκφράσετε τη σεξουαλικότητά σας.”
“Είναι στο χέρι σας να καθορίσετε πόσο κίνδυνο είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε.”
“Πολλοί έφηβοι επιλέγουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, και πολλοί επιλέγουν να μην είναι. Έχετε το δικαίωμα να αποφασίσετε με ποιές συμπεριφορές, αν υπάρχουν, είστε άνετοι να συμμετέχετε ….”
Σε μια ιστοσελίδα που συνιστάται για εφήβους από την SIECUS, ο πρώην επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου διευθυντών της SIECUS λέει στους εφήβους, ”Ο μόνος τρόπος για να ξέρεις αν είσαι γκέι ή μπάισεξουαλ είναι να το ζήσεις και να προβληματιστείς προσεκτικά από τα συναισθήματα που έρχονται ως αποτέλεσμα της εμπειρίας. “
Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Πρόκειται για την ατομική ελευθερία. Δεν είναι για την εργασία με τους γονείς για τη διαφύλαξη της υγείας του παιδιού τους και την ευημερία. Οι οργανώσεις αυτές είπαν στους γονείς, η SIECUS ιδίως, ”Θέλετε να βάλουμε ένα μεγάλο κόκκινο φως που λέει, ‘καθυστερήστε την σεξουαλική συμπεριφορά’, και αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε”, Αλλά στα παιδιά σε κάθε ηλικία λένε,” Είστε σεξουαλικοί, και έχετε το δικαίωμα να το εκφράσετε με όποιο τρόπο θέλετε.”
Πού μπορούν τα παιδιά να πάνε για βοήθεια στην προάσπιση των σεξουαλικών τους δικαιωμάτων; Ένα site που προτείνεται από την SIECUS είναι η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
Τώρα, αυτή η διδασκαλία συμπληρώνει και αυξάνει ό, τι οι έφηβοι ακούνε στο σπίτι; Αντιθέτως, η SIECUS υπονομεύει τους γονείς. Έρχεται μεταξύ γονέα και παιδιού. Επιδιώκει να ενσταλάξει πεποιθήσεις που το 90% των γονέων, τουλάχιστον, δεν συμμερίζεται: ότι η αναβολή του σεξ είναι μια επιλογή μεταξύ πολλών, και όλα είναι εξίσου αποδεκτά.
Αυτό είναι σαν ένας διατροφολόγος που λέει, “Υπάρχουν πολλοί τύποι από δίαιτες, μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες, σάκχαρα, θα βοηθήσει στην αποφυγή της παχυσαρκίας και της καρδιακής νόσου. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα, άλλοι δεν το κάνουν. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι να φάει”. Και επειδή η SIECUS θέλει τους νέους να είναι ενήμεροι για όλες τις επιλογές που τους διατίθενται, τους παραπέμπει σε ιστοσελίδες που περιγράφουν συμπεριφορές που οι γονείς δεν θέλουν καν τα παιδιά τους να γνωρίζουν, πόσο μάλλον να προσπαθήσουν.
Όπως είπα και προηγουμένως, προς το συμφέρον της ευπρέπειας και της κοινωνίας των πολιτών, εγώ δεν θα τα περιγράψω αυτά σε σας.
Planned Parenthood
Στη συνέχεια, η Planned Parenthood υπόσχεται να εκπαιδεύσει τους γονείς για το πώς να προστατεύσουν την υγεία των αγαπημένων τους, και ισχυρίζεται ότι έχει μια ολοκληρωμένη και κοινή λογική προσέγγιση. Έχουν μια εφαρμογή στην ιστοσελίδα τους στην οποία υποβάλλονται ερωτήσεις και απαντώνται από έναν επικυρωμένο από το συμβούλιο γυναικολόγο ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Ιατρικού Υποθέσεων της Planned Parenthood Federation of America.
Ένα ερώτημα προήλθε από μια ανήσυχη μαμά. Σε ποιά ηλικία, ρώτησε, θα πρέπει να πάει την κόρη της στον γυναικολόγο; Έχουν μιλήσει για την έμμηνο ρύση και το φύλο, αλλά είναι φρόνιμο, αναρωτιέται, να την ξεκινήσει σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων, όταν ξεκινήσει η περίοδός της; Αυτή η μαμά γέννησε στα 16, και φοβάται πολύ, γράφει, η κόρη της να μη περάσει το ίδιο πράγμα. Το κορίτσι στο ερώτημα είναι 12 ετών.
Αφού παρείχε τις στάνταρ κατευθυντήριες γραμμές για το χρονοδιάγραμμα των αρχικών γυναικολογικών εξετάσεων, ο εμπειρογνώμονας της Planned Parenthood εξηγεί ότι μια νεαρή γυναίκα μπορεί να θέλει να εξετάσει τη λήψη ορμονικής αντισύλληψης πριν να γίνει σεξουαλικά ενεργή, διότι υπάρχουν οφέλη, όπως ελαφρύτεροι περίοδοι και μείωση της ακμής. Αυτή θα έχει αυτά τα οφέλη και επίσης θα προστατεύεται από την εγκυμοσύνη, όταν αυτό γίνει μια δυνατότητα.
Στη συνέχεια είπε σε αυτή τη μαμά ότι οι νεαρές γυναίκες είναι συχνά πιο άνετες με τους δικούς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους δικούς τους γυναικολόγους. Την συμβούλεψε να ρωτήσει την κόρη της, ”τώρα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας”,  αν θέλει δική της νοσηλεύτρια ή γιατρό για να αναλάβει τη φροντίδα της, και η μαμά θα πρέπει να σεβαστεί ό, τι απόφαση πάρει. Οι νέοι, επιπλέον, ο γιατρός λέει, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν τις επισκέψεις τους με το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης ιδιωτικά, μόνοι τους. Θα πρέπει να τους δοθεί κάθε διαβεβαίωση ότι θα γίνουν σεβαστές οι εκμυστηρεύσεις τους.
Θα το αποδομήσω αυτό. Εδώ είναι ένα 12χρονο κορίτσι του οποίου η μητέρα έχει ήδη σκεφτεί έλεγχο γεννήσεων γι’ αυτήν, τόσο ανησυχεί για μια εφηβική εγκυμοσύνη. Ναι, ο γιατρός λέει, ο έλεγχος γεννήσεων είναι κάτι που η κόρη σας μπορεί να θέλει να εξετάσει, όταν αρχίζει να έχει εμμηνορρυσία, αλλά να πάρετε στην κόρη σας τον δικό της παροχέα υπηρεσιών υγείας, και κατά τη διάρκεια του ραντεβού, μαμά, θα μείνεις στην αίθουσα αναμονής. Οι νεαρές γυναίκες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους, και πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική τους ζωή.
Αυτή είναι η απάντηση ενός εμπειρογνώμονα γυναικολόγου της Planned Parenthood. Υπάρχουν τόσες πολλές ανησυχητικές πτυχές σε αυτό. Μία από αυτές, φυσικά, είναι η επιλογή των λέξεων. Ο γιατρός συνεχίζει να αναφέρεται σε “νεαρές γυναίκες.” Αυτό το κορίτσι δεν είναι καν έφηβη. Γιατί η βιασύνη;
Επόμενη είναι η υπόθεση ότι αυτό το κορίτσι πρόκειται να είναι σεξουαλικά ενεργή, σαν να είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Μήπως η Planned Parenthood πιστεύει ότι είναι πιο υγιεινό για εκείνη να απέχει, τουλάχιστον μέχρι μετά το λύκειο; Αν ναι, γιατί δεν εξηγούν τα οφέλη της αναμονής και να την οπλίσουν με στρατηγικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Θυμηθείτε: Αυτή η ομάδα υπόσχεται να εκπαιδεύσει τους γονείς για το πώς να προστατεύσουν την υγεία των αγαπημένων τους με μια συνολική και κοινή λογική προσέγγιση.
Φυσικά, δεδομένης της εμπειρίας της, οι ανησυχίες της μητέρας είναι κατανοητές. Είναι τρομοκρατημένη ότι η κόρη της θα μπορούσε να καταλήξει μια έφηβη μαμά, και αναρωτιέται αν ο έλεγχος γεννήσεων είναι η απάντηση. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι αυτός ο γιατρός λέει, ναι, είναι. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί αυτή αυτόματα φτάνει σε μια συνταγή μαξιλάρι;
Στην ηλικία των 12, αυτό που χρειάζεται αυτό το κορίτσι δεν είναι χάπια, είναι ανατροφή απ’ τους γονείς. Η Planned Parenthood έχασε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει αυτή τη μαμά για αυτά που είναι σήμερα γνωστά για τα στυλ ανατροφής παιδιών. Υπάρχουν τόσα πολλά που αυτή η μαμά μπορεί να κάνει για να την κρατήσει σε μια τροχιά.
Πρόσφατες μελέτες συντριπτικά επιβεβαιώνουν ότι ο αντίκτυπος των γονέων είναι βαθύς. Αποδεικνύουν ότι η καλή ανατροφή των παιδιών έχει μια σημαντική, διαρκή και προστατευτική επίδραση στην ανάπτυξη των εφήβων. Η μαμά που στράφηκε στην Planned Parenthood πρέπει να γνωρίζει ποιοί οικογενειακοί παράγοντες και ύφος γονικού ρόλου μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορεί να μετριάσει την επιρροή των συνομηλίκων και να βελτιστοποιήσει το δυναμικό της κόρης της.
Προτείνω ότι μια συνολική και κοινή λογική απάντηση ακούγεται κάπως έτσι: “Σε επιδοκιμάζω που είσαι δυναμική και αναζητάς συμβουλές σχετικά με την προστασία της κόρης σου. Να είσαι βέβαιη ότι στα 12, 14 και 16, η επιρροή σου πάνω της είναι μεγαλύτερη από ό, τι φαντάζεσαι. Αυτό που είναι κρίσιμο για την κόρη σου είναι η ανατροφή που λαμβάνει. Θα κάνει το καλύτερο δυνατό, αν έχεις καλή συμπεριφορά και είσαι ζεστή, υποστηρικτική, και απλώνοντας τα χέρια. Θα πρέπει να θεσπίσεις αυστηρούς κανόνες και υψηλές προσδοκίες. Μήπως ο πατέρας της κόρης σας ζει στο σπίτι; Έφηβοι από οικογένειες με δύο γονείς είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ισχυρά. Όσο περισσότερο ένα κορίτσι ζει χωρίς τον πατέρα της στο σπίτι, τόσο πιο πιθανό ότι θα συμμετάσχει σε πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα και θα βιώσει μια εφηβική εγκυμοσύνη”.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια των οποίων οι πατέρες ζούσαν έξω από το σπίτι από μικρή ηλικία ήταν επτά έως οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν μια εφηβική εγκυμοσύνη. Αλλά ακόμα και χωρίς τον πατέρα της στο σπίτι, η στάση σου απέναντι στο σεξ κατά την εφηβεία, μαμά, και οι κανόνες που θέτεις για τα ραντεβού θα επηρεάσουν την κόρη σου να καθυστερήσει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Το συμπέρασμα: Η κόρη σου έχει ανάγκη εσένα και τον πατέρα της. Αντί των επισκέψεων στον γυναικολόγο, προγραμματίστε χρόνο μαζί, μόνο δυο ή τρεις από σας. Ενισχύστε την σύνδεση σας μαζί της. Θέλει μια στενή και εμπιστευτική σχέση μαζί σας, όχι με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας της.
Μιλήστε για το τι έχετε μάθει από τη δική σας εμπειρία, και επικοινωνείστε τις αξίες σας. Αυτά είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικά όσο και όταν μιλάμε για αντισυλληπτικά, αν όχι περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας είναι σίγουρη σχετικά με τις αξίες και τις προσδοκίες σας. Αυτά θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της. Αυτή μπορεί να διαφωνήσει, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλές προσδοκίες των γονέων σχετίζονται με την αναβολή του σεξ. Αν η αποδοκιμασία σας για το εφηβικό σεξ είναι απολύτως σαφής, μπορεί να έχει μια ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά της. Μια μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 8.000 ζευγάρια μητέρας-εφήβων διαπίστωσε ότι όσο πιο φιλελεύθερες πιστεύουν οι έφηβοι ότι είναι οι σεξουαλικές απόψεις των μητέρων τους, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν κάνει σεξ, και τόσο πιο πολλούς ερωτικούς συντρόφους είναι πιθανό να έχουν.
Εάν έχετε θρησκευτικές πεποιθήσεις για το σεξ, μαμά, θα πρέπει να τις μεταφέρετε στην κόρη σας, και ακόμη πιο προστατευτική είναι η κατάνυξη της. Οι ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές στην εφηβεία συνδέονται αντιστρόφως όχι μόνο με το εφηβικό σεξ, αλλά με ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, χρήση μαριχουάνας, και το κάπνισμα τσιγάρων.
Τι γίνεται με την ενοχή; Η ενοχή είναι μια ισχυρή μεταβλητή, αυτό βέβαια, αν οι έφηβοι πιστεύουν ότι το εφηβικό σεξ είναι λάθος, περιορίζει σημαντικά τη συμπεριφορά τους. Οι εκπαιδευτικοί αφαιρούν το σεξ από την ηθική, και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουν τον παράγοντα ενοχή, αλλά οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να το πράξουν όσο το παιδί καταλαβαίνει ότι είναι η χρονική στιγμή του σεξ που έχει σημασία, δεν το ίδιο το σεξ, αυτό είναι το ζήτημα.
Παρακολουθείτε την κόρη σας, ξέρετε πού είναι, ξέρετε τους φίλους της και τις δραστηριότητές της. Περισσότερος χρόνος χωρίς επίβλεψη με ομάδες συνομηλίκων και ένα μέλος του αντίθετου φύλου συνδέεται με σεξουαλική συμπεριφορά. Χρειαζόμαστε πραγματικά μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί αυτό; Μειώστε τις ευκαιρίες της κόρης σας για σεξουαλικές συνευρέσεις. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε την εγγραφή της σε ένα πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει την αποχή. Μερικά έχουν ένα αποδεδειγμένο ιστορικό. Για παράδειγμα, κορίτσια γυμνασίου και μεσαίας σχολικής ηλικίας στο πρόγραμμα Best Friends εδώ στην Ουάσινγκτον, είναι εξίμιση φορές λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους σε άλλα δημόσια σχολεία.
Η συμβουλή που η Planned Parenthood παρείχε σε αυτή την ανήσυχη μητέρα δεν στηρίζεται στην υγεία. Αν αυτό ήταν για την υγεία των κοριτσιών, είναι μια τέλεια ευκαιρία για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που σας ανέφερα νωρίτερα, ο εφηβικός τράχηλος της μήτρας, η ευπάθεια κλπ – αλλά η συμβουλή της Planned Parenthood προέρχεται από αυτήν την έννοια της σεξουαλικότητας απ’ την κούνια μέχρι τον τάφο. Αντιπροσωπεύει το ύψος της ανευθυνότητας. Αντικρούεται από την κοινή λογική, καθώς και χρόνια έρευνας.
Advocates for Youth
Το τρίτο παράδειγμα είναι αυτό της Advocates for Youth και η προσέγγισή τους για το φύλο. Τον περασμένο Αύγουστο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπήρχε μια τροπολογία που ψηφίστηκε για να προστεθεί στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της υγείας. Η τροποποίηση αυτή θα χορηγήσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις που προωθούν τον τύπο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που έχω περιγράψει. Σε απάντηση σε αυτό, ο πρόεδρος της Advocates for Youth δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα φέρει την επιστήμη πίσω στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Αυτό το βρήκα εκπληκτικό, γιατί όταν θα πάτε στις ιστοσελίδες της Advocates for Youth-και υπάρχουν πολλές, είναι μια πολύ μεγάλη οργάνωση που έχει πολλούς πόρους, η επιστήμη είναι ένα πράγμα που λείπει. Η Advocates for Youth λέει στα παιδιά ότι το φύλο, η εσωτερική αίσθηση του αν κάποιος είναι αρσενικό ή θηλυκό, είναι εντελώς ξεχωριστή από τη βιολογία, από την ανατομία του και τα χρωμοσώματα του. Είναι μια εσωτερική αίσθηση, λένε. Αυτό ανάγεται στη θεωρία του φύλου του John Money, ενός διαβόητου ψυχολόγου από το Johns Hopkins ο οποίος εισήγαγε αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Η ιδέα είναι και πάλι ότι η αναγνώριση ενός ατόμου ότι είναι αρσενικό ή θηλυκό είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών συναισθημάτων του.
Η Advocates for Youth όχι μόνο προάγει αυτό, αλλά λέει στα παιδιά ότι το φύλο, το να είσαι αρσενικό ή θηλυκό, υπάρχει σε ένα φάσμα. Άνδρες και γυναίκες βρίσκονται στα άκρα του εν λόγω φάσματος, αλλά αυτό είναι ένα ευρύ φάσμα με πολλές δυνατότητες στο μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Θέλω να βεβαιωθείτε ότι το έχετε κατανοήσει αυτό, επειδή υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν μια διαταραχή που ονομάζεται διαταραχή ταυτότητας φύλου, και αυτό είναι μια πραγματική διαταραχή της ψυχικής υγείας, και αξίζουν τη συμπόνοια μας και την κατανόησή μας και τη θεραπεία μας.
Αλλά η διαταραχή ταυτότητας φύλου είναι όταν ο Robert γίνει Roberta ή αντίστροφα. Αυτό που λέει η Advocates for Youth είναι ότι ο Robert δεν γίνεται Roberta και η Roberta δεν γίνεται Robert, αλλά ότι δεν γίνονται ούτε Robert ούτε Roberta. Ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο μεταξύ, και ότι η έννοια ότι όλοι είμαστε είτε αρσενικό είτε θηλυκό είναι μια καταπιεστική ιδεολογία.
Αυτό που λένε στα παιδιά είναι ότι τα νεογνά ορίζονται αρσενικά ή θηλυκά, τυλίγονται σε μπλε ή ροζ κουβέρτα, και στη συνέχεια κοινωνικοποιούνται για να χωρέσουν τις πολιτιστικές προσδοκίες. Μηνύματα από το περιβάλλον τους τα διδάσκουν αρσενικές ή θηλυκές συμπεριφορές, ενδιαφέροντα, και τρόπους συσχέτισης. Αλλά όταν ένα αγόρι επιμένει ότι είναι κορίτσι ή το αντίστροφο, αυτό δεν θα πρέπει να είναι ανησυχητικό, λέει η Advocates for Youth. Είναι, ισχυρίζονται, ”τόσο φυσιολογικό όσο το να είσαι ζωντανός.”
Η παραδοχή ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, αρσενικό ή θηλυκό, είναι ανακριβής, λένε. Περιορίζει την ελευθερία μας έκφρασης φύλου. Η ιδέα ότι ένα άτομο θα πρέπει να είναι το ένα ή το άλλο, αρσενικό ή θηλυκό, είναι ένα αυθαίρετο, κατασταλτικό παράδειγμα. Είναι ένας ακόμα επιβλαβής “-ισμός”, όπως ο σεξισμός.
Αυτή η οργάνωση που ισχυρίζεται ότι θα φέρει την επιστήμη πίσω στην σεξουαλική εκπαίδευση διδάσκει ότι το φύλο μπορεί να αλλάξει. Ένα 10χρονο μπορεί να είναι σίγουρο ότι είναι κορίτσι, αλλά στα 20 μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι άντρας. Οι άνθρωποι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το φύλο τους σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους, λένε στους νέους. Είναι αυτή η «επιστήμη» στην οποία αναφέρονται; Ή ίσως καθοδηγώντας τα παιδιά ότι θα μπορούσαν να είναι αρσενικά, θηλυκά, ή και τα δύο, είναι ένα παράδειγμα των κρίσιμων πληροφοριών σεξουαλικής υγείας που χρειάζονται για να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη ζωή τους;
Αυτό το μάθημα για το φύλο δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, είναι μια απόκλιση από την πραγματικότητα. Ορίστε τι λέει η πραγματική επιστήμη σε αυτόν τον αιώνα για το να είσαι αρσενικό ή θηλυκό. Η κυτταρική βιολογία δείχνει ότι το χρωμόσωμα Υ είναι γεμάτο με μονάδες DNA που είναι μοναδικές για τους άνδρες. Υπάρχουν διακριτά αρσενικά και θηλυκά σχέδια από τη στιγμή της σύλληψης. Η εμβρυολογία παρέχει απόδειξη της παλαιότερης δραστηριότητας αυτών των γονιδίων: Οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν το έμβρυο είναι στο μέγεθος ενός φασολιού, το χρωμόσωμα Υ κατευθύνει τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο, εισέρχεται στους νευρώνες, και προωθεί την ανάπτυξη ενός διακριτού εγκεφάλου στο αγόρι με μικρότερα κέντρα για την επικοινωνία, την παρατήρηση και τη συναισθηματική επεξεργασία και μεγαλύτερα κέντρα για το σεξ και την επιθετικότητα.
Η νευροβιολογία χαρτογραφεί τις πολύπλοκες και εκτεταμένες διαφορές σε αρσενικούς και θηλυκούς εγκεφάλους. Οι μαγνητικές τομογραφίες δημιουργούν έγχρωμες εικόνες που αναδεικνύουν διαφορετικά πρότυπα σκέψης και συναισθήματος στο αγόρι και το κορίτσι. Η βρεφική ανάπτυξη αποκαλύπτει ότι σε μία ημέρα ζωής – προφανώς πριν τα παιδιά έχουν κοινωνικοποιηθεί για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της κοινωνίας, τα κορίτσια δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρόσωπο, ενώ τα αγόρια κοιτάνε πιο πολύ σε ένα κινητό. Σε ένα έτος, τα κορίτσια έλκονται από ένα βίντεο με ένα κινούμενο πρόσωπο, και τα αγόρια προτιμούν ένα βίντεο αυτοκινήτων που κινούνται.
Το λατρεύω αυτό: Οι τυπικές προτιμήσεις των παιχνιδιών των παιδιών συναντώνται επίσης σε νεαρούς πιθήκους. Στα θηλυκά αρέσουν οι κούκλες, και τα αρσενικά προτιμούν οχήματα και μπάλες. Σεξουαλικά στερεότυπα στο ζωικό βασίλειο; Αρσενικό και θηλυκό είναι πολιτιστικά προσδιορισμένα; Το φύλο είναι ένα συναίσθημα διαχωρισμένο από τις ορμόνες και τα χρωμοσώματα; Δε νομίζω. Τα σχέδια μαθημάτων της Advocates for Youth βασίζονται σε κοινωνικά κινήματα του περασμένου αιώνα και την επιθυμία να θολώσουν τις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όποιος ακολουθεί την σκληρή επιστήμη αυτού του αιώνα γνωρίζει ότι οι εν λόγω σκωροφαγωμένες θεωρίες έχουν απαξιωθεί.
Αλλά στο μάθημα σεξουαλικής αγωγής, αυτές οι ανακαλύψεις δεν υπάρχουν. Οι μαθητές τρέφονται με το ζόρι μια ιδεολογία πριν από 50 χρόνια: Το φύλο είναι τεχνητό, οι εκπαιδευτικοί σεξουαλικής αγωγής επιμένουν στο 2009. Οι πολιτισμοί διδάσκουν τι σημαίνει να είσαι ένας άντρας ή μια γυναίκα. Είναι κολλημένοι σε μια χρονική στρέβλωση ή απλά εντελώς τυφλωμένοι από την ιδεολογία; Είτε έτσι είτε αλλιώς, φέρνει καταστροφή για τους νέους.
Συμπέρασμα
Μου είπαν σε πρόσφατη συνέντευξη ότι πρέπει να υπερβάλλω: ότι πρέπει να είναι υπερβολή όταν λέω ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι τρέλα, ότι διδάσκει αναλήθειες και ότι εκθέτει τα παιδιά μας σε βρωμιά. Αν αυτό είναι αλήθεια, μου είπαν, δεν θα υπάρξουν ακροάσεις του Κογκρέσου; Δεν υπερβάλλω: Αυτό είναι τρέλα. Η προτεραιότητα για την SIECUS, την Planned Parenthood και την Advocates for Youth δεν είναι η υγεία και η ευημερία των νέων. Αυτές οι ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες οργανώσεις πολεμούν την «καταπίεση» και την «μισαλλοδοξία», όχι τον έρπητα ή τη σύφιλη. Γι ‘αυτούς, φαίνεται ότι οι κυψέλες και τα κονδυλώματα, το άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν να γίνουν ανεκτά, αλλά οι «ισμοί» πρέπει να φύγουν.
Από τις χιλιάδες ώρες που έχω περάσει με τους μαθητές, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι, όταν βασιλεύει η σεξουαλική ελευθερία, η σεξουαλική υγεία υποφέρει. Τα παιδιά μας διδάσκονται ότι μπορούν να παίξουν με τη φωτιά, και οι αίθουσες αναμονής των γιατρών και των θεραπευτών γεμίζουν με ανθρώπους που έχουν καεί, μέσα και έξω. Κάθε νεαρό άτομο πρόκειται να αναβάλει το σεξ; Φυσικά όχι, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να τους διδάξουμε βιολογικές αλήθειες, ακόμα και όταν δεν είναι πολιτικά ορθές.
Η μόνη δύναμη που έχω για την καταπολέμηση αυτής της συμφοράς είναι η δύναμη της πένας. Ενώ το έθνος αγωνίζεται για θέματα που σχετίζονται με την υγεία και βρίσκεται στα πρόθυρα υποστηρίζοντας οργανώσεις όπως η SIECUS με εκατομμύρια δολάρια φόρων, είναι η ελπίδα μου ότι το μήνυμά μου θα φτάσει στα αυτιά και την καρδιά κάποιου με εξουσία που θα έχει το θάρρος να σταθεί και να θέσει ένα τέλος σε αυτό το φιάσκο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό άρθρο, ευχαριστούμε πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματι καταπληκτικο!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com