9 Μαΐ 2017

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου (9 Μαΐου)

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεγαλομάρτυρας Χριστοφόρος
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Χριστοφόρος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου και το ειδωλολατρικό του όνομα ήταν Ρεμπρόβος. Η μεταστροφή του στον Χριστό έγινε με τρόπο θαυμαστό. Συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη, που διεξήγαγε το έθνος του με τα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά στρατεύματα. Κατατάγηκε στις ρωμαϊκές λεγεώνες και πολέμησε κατά των Περσών, επί Γορδίου και Φιλίππου.
 Όταν ήταν ακόμη κατηχούμενος, για να ευχαριστήσει τον Χριστό, εγκαταστάθηκε σε επικίνδυνη δίοδο ποταμού και μετέφερε δωρεάν επί των ώμων του εκείνους που επιθυμούσαν να διέλθουν του ποταμού. Μια μέρα, παρουσιάσθηκε μπροστά του ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη. Ο Ρεμπρόβος πρόθυμα το έθεσε επί των ώμων του, και στηριζόμενος επί της ράβδου του εισήλθε στον ποταμό. Όσο όμως προχωρούσε, τόσο το βάρος του παιδιού αυξανόταν, ώστε με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι όχθη. 

Κατάκοπος τότε είπε στο παιδί ότι, και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Και το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και τον πλάσαντα αυτόν. Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει», και αμέσως εξαφανίσθηκε.
Ο Ρεμπρόβος φύτεψε την ράβδο και την επομένη την βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστοφόρο ο φέρων δηλ. τον Χριστό. Η άκτιστη θεία Χάρη, που έλαβε την ώρα του βαπτίσματος και του Χρίσματος, μεταμόρφωσε όλη του την ύπαρξη.
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο Άγιος Χριστοφόρος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Εξ’ αφορμής ίσως του γεγονότος αυτού, θεωρείται προστάτης των οδηγών.
Μαρτύρησε το έτος 251 μ. Χ. με τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατον.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Κύπρουchurchofcyprus

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Χριστόφορε πρέσβευε υπερ ημών.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com