29 Μαΐ 2017

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε Συνέδριο με θέμα: «Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος (1930-1989)»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ  ΚΥΡΙΟΥ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΛΑ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΕΚΕ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ  ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ   (1930 – 1989) ΚΥΡΙΑΚΗ, 28 ΜΑΪΟΥ 2017
 ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΙ, ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ,  ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ  ΤΗΣ ΧΕΚΕ, ΕΥΣΕΒΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΑ,
Με αισθήματα πατρικής αγάπης και στοργής χαιρετίζουμε το ΛΑ΄ συνέδριο της ΧΕΚΕ, με θέμα « ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ».
Μετά το βιωματικό συνέδριο με τίτλο «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ» τα Μέλη και οι φίλοι της ΧΕΚΕ, έχουν εφέτος την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή μιας σύγχρονης διακεκριμένης εκκλησιαστικής και ασκητικής  μορφής, η οποία τόσα πολλά πρόσφερε στην Εκκλησία∙ πρόκειται για την πληθωρική και σεπτή μορφή του ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Είμαι βέβαιος ότι οι εκλεκτοί μας εισηγητές θα φωτίσουν σήμερα σημαντικές πτυχές από την καρποφόρα ζωή του, ώστε πολλά διδάγματα να αντλήσουμε∙  και εμπνεόμενοι από την αγία, αγωνιστική και  μαχητική του ζωή να συνεχίσουμε και μεις την κατά Χριστό βιοτή μας.
Σε μία εποχή κρισιμότατη για την πορεία του Έθνους μας, κατά την οποία διακυβεύεται αυτή αύτη η ύπαρξή μας, έχουμε βαθύτατη ανάγκη, ως Ελληνισμός, από πρότυπα. Πρότυπα, πνευματικά που θα μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις ζείδωρες πηγές της Ορθοδοξίας μας και να αντλήσουμε όλες εκείνες τις  ηθικές και χριστιανικές δυνάμεις που χρειαζόμαστε,  όχι μόνο για να συνεχίσουμε την ιστορική και εκκλησιαστική μας πορεία, αλλά και για να διαλάμψουμε και ως Ορθοδοξία και ως Ελληνισμός. Ακράδαντα πιστεύω ότι η ασκητική και εκκλησιαστική μορφή του αοιδίμου πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου, προβάλλει στη συνείδησή μας, και διαλάμπει στη σύγχρονη ιστορία της εκκλησίας της Ελλάδας, ως ένα λαμπρό εκκλησιαστικό και αγωνιστικό  πρότυπο.

Η βαθύτατη  θεολογική του κατάρτιση, το όλο συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο αναδεικνύουν τη μορφή του μακαριστού Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, ως μία λαμπρή και διακεκριμένη εκκλησιαστική προσωπικότητα. Ο ίδιος βέβαια ουδέποτε ένιωσε ή συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο υπεροπτικό. Αντίθετα∙ η όλη του βιοτή ήταν βασισμένη πάνω στη συμβουλή του Κυρίου: «οἴδατε ὅτι οἱ δοκοῦντες ἄρχειν τῶν ἐθνῶν κατακυριεύουσιν αὐτῶν καὶ οἱ μεγάλοι αὐτῶν κατεξουσιάζουσιν αὐτῶν·  οὐχ οὕτω δὲ ἔσται ἐν ὑμῖν, ἀλλ᾿ ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος· καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν».
Και όντως∙ η ζωή του μακαριστού Επιφανίου Θεοδωροπούλου ήταν μία αέναη καρποφόρα διακονία προς την Εκκλησία. Μια διακονία που κάλυψε όλους τους τομείς. Το ιερό θυσιαστήριο με τον πυρφόρο άμβωνα. Ο λόγος του πάντοτε βαθύς θεολογικά και παράλληλα μελιστάλακτος. Ενέπνεε πίστη, αισιοδοξία και εσωτερική εγκαύχηση για τη χριστιανική μας ιδιότητα.
Ιδιαίτερα  διακρίθηκε στο συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο. Εμβριθής κάτοχος του κλασσικού λόγου και της δογματικής της Εκκλησίας μας ερμήνευσε την εκκλησιαστική μας υμνολογία με μεγάλη ακρίβεια και επιτυχία. Στα δύσκολα σημεία της υμνολογίας όλοι καταφεύγουμε στον μακαριστό Επιφάνιο να δούμε πώς τα αποδίδει.
Νομίζω ότι εκεί όπου ιδιαίτερα διακρίθηκε ο αοίδιμος ιεράρχης ήταν στο ιερό μυστήριο της Εξομολογήσεως. Χιλιάδες νέοι από κάθε κοινωνική τάξη συνέτρεχαν στο ταπεινό του καταφύγιο για να εκθέσουν εκεί τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους, ενώπιον της πολυσεβασμίας και σοφής προσωπικότητάς του. Και όλοι τους έφευγαν, εκείθεν, γαλήνιοι,  ανανεωμένοι∙ γεμάτοι με αγωνιστικό σθένος για να συνεχίσουν τη χριστιανική τους πορεία. Υπήρξε ένας εμπνευσμένος και αξιάγαστος καθοδηγητής της νεότητας.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις και με τη μνήμη στραμμένη στην πληθωρική και ταπεινή εκκλησιαστική προσωπικότητα του μακαριστού Επιφανίου Θεοδωροπούλου,  επευλογούμε  το ΛΑ΄  συνέδριο της ΧΕΚΕ και κηρύττομε την έναρξη αυτού, ευχόμενοι από κέντρου καρδίας κάθε πνευματική καρποφορία.
ΜΕΤ’ ΕΥΧΩΝ ΕΓΚΑΡΔΙΩΝ
Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ, churchofcyprus

27 ΜΑΪΟΥ 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com