23 Απρ 2017

Πεντηκοστιανοί στην πόρτα σας: Προσοχή!

Πεντηκοστιανοί στην πόρτα σας: Προσοχή!
ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ  ΣΤΗΝ  ΠΟΡΤΑ  ΣΑΣ:  ΠΡΟΣΟΧΗ!
Κάποιος σου χτυπάει την πόρτα, να σου μιλήσει, "για το λόγο του Θεού". Βρίσκεις στο γραμματοκιβώτιο ένα έντυπο. Τους συναντάς στο δρόμο, σε μια πλατεία. Τους ακούς σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους βλέπεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Λένε πως είναι χριστιανοί. Πρέπει να τους αφήσεις να σου κάνουν το δάσκαλο;
Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να ξέρεις ποιος τους έστειλε, και ποια είναι η αληθινή σχέση τους με την ορθόδοξη Εκκλησία. Ένας άνθρωπος που αποκρύπτει την αληθινή του πνευματική ταυτότητα, δεν μπορεί να είναι αληθινός χριστιανός, θέλει να σε παγιδεύσει και αυτό δεν είναι έντιμο. Ποιος είναι αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης;
Πρόσεξε τα έντυπα που σου προσφέρει. Ποιος τα έχει εκδώσει. Αν δεν αναφέρουν τίποτα γι' αυτό, αν σημειώνουν μόνο μια ταχυδρομική θυρίδα, δεν προέρχονται από έντιμους ανθρώπους.
- Μπορεί να είναι "Μάρτυρες του Ιεχωβά", που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας αμερικάνικης εταιρίας, πιστεύοντας πως υπηρετούν το Θεό.
- Μπορεί να είναι μορμόνοι, με ωραία κονκάρδα στο πέτο, που πιστεύουν πως το δικό μας ευαγγέλιο είναι σατανικό, και πως αυτοί πρέπει τώρα να μας διδάξουν το "γνήσιο ευαγγέλιο".
- Μπορεί να ανήκουν σε μια νεο-προτεσταντική αίρεση, που βρίζει με χυδαίο τρόπο την Εκκλησία μας και την ονομάζει "πόρνη Βαβυλώνα".
- Μπορεί να προέρχονται από δεκάδες πεντηκοστιανές ομάδες, που θεωρούν πως αποτελούν την "εκκλησία των εσχάτων καιρών, που θα έλθει να παραλάβει ο Χριστός".
- Μπορεί να ανήκουν σε άλλη ομάδα, που κατευθύνεται από κάποιο γκουρού, ή αόρατο "Δάσκαλο". Μπορεί... Μπορεί...Μπορεί!
Ποιο είναι το "μυστικό" όλων αυτών; Πώς επιχειρούν να παγιδεύσουν ανύποπτους ορθοδόξους χριστιανούς;
- Αποκρύπτοντας το αληθινό τους πρόσωπο. Δεν εκστομίζουν από την αρχή το χυδαίο υβρεολόγιό τους εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Όμως το πιστεύουν και θα το πουν αργότερα!
- Έχουν ειδικά "εκπαιδευθεί να επισημαίνουν τα κενά της κοινωνίας και τα "ευαίσθητα σημεία μας". Εμφανίζονται ως άνθρωποι αγάπης, μας κάνουν να νομίζουμε πως βρήκαμε ανθρώπους με κατανόηση, που θέλουν να μας σώσουν από τον Αντίχριστο. Ασκούν όμως πάνω μας πνευματική τρομοκρατία, θέτοντάς μας μπροστά στο δίλημμα: Ή θα έλθεις με μας, που είμαστε τα παιδιά του Θεού, ή θα μείνεις στον κόσμο του Διαβόλου.
- Μεθοδεύουν κάποιες πνευματικές εμπειρίες, μέσα σε ατμόσφαιρα υποκειμενισμού, υποβολής και πνευματικής τρομοκρατίας. Απολυτοποιούν αυτές τις εμπειρίες και τις κάνουν "μέτρο" της "αληθινής πίστεως" και της "αληθινής εκκλησίας". Έτσι οδηγούν σε βαθμιαία αλλοίωση του περιεχομένου της πίστεως των ανύποπτων θυμάτων, σε αποξένωση από την Εκκλησία, από την λατρεία και από τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας, σε απόλυτη εξάρτηση από την ομάδα και από τους σκοπούς της ομάδας.
- Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Τους πεντηκοστιανούς. Στο βιβλίο μας "Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων", αναφέρουμε 31 διαφορετικές πεντηκοστιανές, χαρισματικές και νεο-πεντηκοστιανές αιρέσεις.
- Κηρύττουν πως η αληθινή εκκλησία, στους έσχατους καιρούς, πρέπει να έχει τη γλωσσολαλιά σαν απόδειξη του βαπτίσματος με Άγιο Πνεύμα. Όποιος λαλεί ξένες γλώσσες, ανήκει στην Εκκλησία, που θα παραλάβει ο Χριστός. Όποιος δεν έχει αυτό το "χάρισμα", ανήκει στην εκκλησία του Αντιχρίστου.
- Ασκούν πνευματική τρομοκρατία μεταξύ εκείνων που δεν λαλούν "γλώσσες" και μεθοδεύουν αυτή την "εμπειρία μέσα σε ατμόσφαιρα υποβολής και υστερίας. Δημιουργούν την "πεποίθηση" του "σωσμένου", που αποκτά το χάρισμα της "γλωσσολαλιάς" και της "προφητείας". Δεν είναι πλέον η διδασκαλία της Εκκλησίας και των αγίων μέτρο της πίστεως, αλλά η  προσωπική "εμπειρία και η  διδασκαλία  του ποιμένα της ομάδας, που θεωρείται ότι έχει το Άγιο Πνεύμα και το χάρισμα της προφητείας. Αυτός γίνεται μέτρο, με το οποίο ο καθένας "μετράει" την πίστη της Εκκλησίας και των αγίων, και βγάζει το συμπέρασμα, πως η Εκκλησία και όλοι οι άγιοι δια μέσου των αιώνων, έπεσαν σε αποστασία!
- Οδηγούν τα θύματά τους μακρυά από την πίστη της Εκκλησίας, από τη λατρεία της Εκκλησίας, από την κοινωνία "μετά πάντων των αγίων", σε απόλυτη εξάρτηση, από τη διδαχή της ομάδας, από το έργο της ομάδας, από τον ποιμένα της ομάδας.
Όμως σαν ορθόδοξοι χριστιανοί, γνωρίζουμε πως δεν είμαστε εμείς ή οποιοσδήποτε "ποιμένας", που θεμελιώνει την Εκκλησία πάνω στις δικές του ερμηνευτικές δοξασίες, λέγοντας πως τάχα το καταστατικό του είναι η αγία Γραφή. Εμείς πιστεύουμε πως η σωτήρια αλήθεια παραδόθηκε "άπαξ στους αγίους" (Ιούδα 3), που ως σώμα, με κεφαλή τον Χριστό, συγκροτούν την Εκκλησία. Αυτή είναι "ο στύλος και εδραίωμα της αληθείας" (Α' Τιμ. γ' 15). Δεν είναι η αγία Γραφή το θεμέλιο της Εκκλησίας, αλλά η Εκκλησία είναι το θεμέλιο της αγίας Γραφής!
Οι πεντηκοστιανοί απολυτοποιούν την αμφίβολης προέλευσης εμπειρία και λένε πως όποιος έχει τη γλωσσολαλιά, έχει το "βάπτισμα του Πνεύματος".
Εμείς όμως πιστεύουμε πως δεν μπορεί κανείς να έχει το Άγιο Πνεύμα, χωρίς να ομολογεί τον Ιησού ως Κύριο, δηλαδή χωρίς να πιστεύει πως ο Χριστός είναι Θεός. Όποιος έχει το Άγιο Πνεύμα, ομολογεί τον Χριστό (Ρωμ. ι' 9-13. Α' Κορ. ιβ' 3).
Υπάρχουν πεντηκοστιανές ομάδες στην Ελλάδα, που έχουν τη γλωσσολαλιά, και όμως δεν πιστεύουν στη Θεότητα του Χριστού, είναι αντιτριαδικές! Πιστεύουν πως η γλωσσολαλιά τους σώζει! Όμως χωρίς τη σωστή πίστη, η γλωσσολαλιά δεν μπορεί να έχει σχέση με το Άγιο Πνεύμα.
 Θεμέλιο της αληθινής πίστης είναι ο Χριστός και η Εκκλησία, γιατί κεφαλή Της είναι ο Χριστός (Α' Τιμ. γ' 15). Δεν μπορεί κανείς να έχει την αληθινή πίστη χωρίς κοινωνία με το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, χωρίς κοινωνία με τους αγίους (Ιούδα 3).
Αν κάποιος αυτόκλητος "ποιμένας" χτυπήσει την πόρτα σου:
- Λέγε του πως σύμφωνα με την αγία Γραφή, δεν είναι όλοι Δάσκαλοι (Α' Κορ. Β' 29) και ότι η διδασκαλία είναι έργο των ποιμένων της Εκκλησίας, που εγγυώνται και για την καθαρότητα της διδαχής (Β' Τιμ. β' 2). Μη συζητάς μαζί του και τόνισέ του, πως δεν επιθυμείς να σε ξαναεπισκεφθεί.
- Θεώρησε την επίσκεψη αυτή σαν πρόκληση, να εμβαθύνεις στην ορθόδοξη πίστη μας, για να μπορείς να δίνεις λόγο για τη δική μας ελπίδα, σε όποιον σου τον ζητήσει (Α' Πέτρ. γ' 15).
- Κάνε μια θερμή προσευχή για τους πλανεμένους αυτούς αδελφούς.
- Ρώτησε τον εφημέριο της ενορίας σου, πού μπορείς να παρακολουθήσεις συναθροίσεις πνευματικής οικοδομής, σε χριστιανική, αδελφική ατμόσφαιρα.
Αν επιθυμείς συστηματική διδασκαλία και οριοθέτηση της ορθοδόξου πίστεως έναντι των αιρέσεων, έλα στο "Σεμινάριο Οικοδομής στην "Ορθοδοξία", κάθε Κυριακή, ώρα 10.30-12.30, στο "Ενοριακό Κέντρο Διακονίας" στην Αγία Παρασκευή, οδός Αποστόλου Παύλου 10, κάθετος στη Μεσογείων, δύο δρόμους μετά την ΕΡΤ (κατεύθυνση Μεσόγεια), δεξιά.
Για περισσότερες πληροφορίες συνιστούμε τα βιβλία μας:
-"Η Ορθόδοξη Εκκλησία. Πίστη-Λατρεία-Ζωή".
-"Εγχειρίδιο Αιρέσεων και Παραχριστιανικών "Ομάδων".
-"Πεντηκοστιανοί και "Ορθοδοξία".
-"Ρωμαιοκαθολικισμός, προτεσταντισμός και "Ορθοδοξία"
-"Μετενσάρκωση ή ανάσταση; - "Ορθόδοξη θεώριση του κακού".
Σειρά: "Φιλανθρωπία Χριστού", Αρ.3
Copyright Αντώνιος Αλεβιζόπουλος. Έκδοση ΠΕΓ (Σχολείου 14, 153 42, Αγία Παρασκευή), για λογαριασμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Μεσογαίας και Μεγάρων. Για πληροφορίες: Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών: τηλ. 639.6665 . Στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας: 663.2276 και στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων: 555.5989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com