28 Μαρ 2017

Μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα (28 Μαρτίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής.
 Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπως είναι γνωστό, είχε πέρα από το στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών, που συμβόλιζε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ και ένα ευρύτερο κύκλο, αποτελούμενο από εβδομήντα μαθητές, ανάμεσα στους οποίους διακρινόταν και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ηρωδίωνας.
Ο Ηρωδίων, ακολουθώντας την εντολή του Θεανθρώπου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», έγινε θερμός κήρυκας του Ιερού Ευαγγελίου και ακόλουθος του Αποστόλου Πέτρου. Το ιεραποστολικό του καθήκον τον έφερε στα μέρη της Ελλάδας, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Πατρών, σε διαδοχή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπό του έτρεφε και ο απόστολος των εθνών Παύλος, ο οποίος, στην προς Ρωμαίους επιστολή του, τον αποκαλεί «συγγενή» του.
Ο Ηρωδίωνας  άσκησε τα επισκοπικά του καθήκοντα με πνευματικό ζήλο και αφοσίωση και για το λόγο αυτό προκάλεσε την έχθρα των ειδωλολατρών. Αφού τον συνέλαβαν, τον έδειραν χωρίς οίκτο και τον λιθοβόλησαν, τελικά τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό.

Έτσι, με το μαρτύριο του εντάχθηκε και ο Άγιος Ηρωδίωνας στο νέφος των Μαρτύρων της Πίστεως.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Κύπρου - churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com