1 Φεβ 2017

Θεολόγοι Λάρισας: “Είμαστε θετικοί στον εμπλουτισμό και την ανανέωση του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλά διαμετρικά αντίθετοι στη μετάλλαξη του χαρακτήρα του από ορθόδοξο σε θρησκειολογικό”.

Έκοψαν πίτα οι θεολόγοι της Λάρισας (ΦΩΤΟ)
Με την συμμετοχή πολλών Θεολόγων, ανδρών και   γυναικών, πρεσβύτερων στην ηλικία και νεωτέρων, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2017, το απόγευμα, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, η κοπή της πίτας της  Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (παράρτημα νομού Λάρισας).

Προηγήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός υπό του πρωτοσύγγελου της Ιεράς Μητροπόλεως, π.Αχιλλίου  και των ιερέων του ναού της Αγίας Τριάδος Λαρίσης. Τη βασιλόπιτα της τοπικής Ένωσης Θεολόγων Λάρισας, ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος , στην αίθουσα "Επιούσιος" της Ιεράς  Μητροπόλεως.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό προς τους καλεσμένους και συναδέλφους ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος κ. Δημήτριος Οικονόμου ευχόμενος ένα δημιουργικό και ευλογημένο έτος.
Στις σύντομες σκέψεις του αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο χριστιανικό αποχρωματισμό της παιδείας μας. Συγκεκριμένα τόνισε την προσπάθεια περιθωριοποίησης και υποβάθμισης του μαθήματος των θρησκευτικών, μετατρέποντάς το από υποχρεωτικό σε προαιρετικό στις δύο τελευταίες τάξεις του σχεδιαζόμενου νέου λυκείου.Το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί τον κύριο κορμό μιας ολοκληρωμένης αγωγής που παρέχεται για αιώνες στη νεολαία μας και αφορά την ψυχική της συγκρότηση και καλλιέργεια. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής και θρησκευτικής παιδείας,ώστε οι νέοι θωρακισμένοι ηθικά να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πλημμυρίδα του πολύμορφου κακού και να υπερβούν τη σύγχρονη κρίση. Κλείνοντας ζήτησε από την πολιτεία ως εκπρόσωπος της τοπικής ενώσεως των θεολόγων να εγκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο λεπτό θέμα της ηθικής και θρησκευτικής αγωγής των νέων τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως οι θεολόγοι είμαστε θετικοί στον εμπλουτισμό και την ανανέωση του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλά διαμετρικά αντίθετοι στη μετάλλαξη του χαρακτήρα του  από ορθόδοξο σε θρησκειολογικό.
 Εν συνεχεία  έλαβε χώρα η εμπεριστατωμένη  ομιλία του πατρός Αθανασίου, με θέμα: ¨Η θεολογία στην πράξη¨.
Ο λόγιος ομιλητής παίρνοντας το λόγο ανέπτυξε το θέμα με ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό τρόπο. Στην αρχή της ομιλίας του ανέλυσε τον όρο πίστη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι πρώτοι χριστιανοί δεν ονόμασαν τον εαυτό τους νέα θρησκεία αλλά εκκλησία -σύναξη μιας κοινότητας, η οποία ενώνεται κάτω από την προσφορά του αίματος και του σώματος του Χριστού.Η θεολογία δεν είναι φιλοσοφία, είναι ένας τρόπος ζωής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα θέματα της θεματικής εβδομάδας ,που θα υλοποιηθεί στα γυμνάσια της χώρας μας κάνοντας ειδική αναφορά στις εξαρτήσεις ή αλλιώς ψυχοτρόπες ουσίες, όπως τις ονομάζουν και οι ίδιοι οι δικαστές. Κατόπιν αναφερόμενος  στο έργο των Τριών Ιεραρχών ,τόνισε τον άνθρωπο της ταπείνωσης. Μίλησε για θεολογική αναζήτηση Θεού και επισήμανε πως δεν υπάρχει θεολογία χωρίς πράξη ζωής, θεολογία χωρίς συνάνθρωπο. Στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε πως οι θεολόγοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι ενάντια στην κάθε τακτική διάσπασής τους. Κάνοντας ένα παραλληλισμό από τον χώρο της άλλης ιδιότητάς του (ως στρατιωτικός ιερέας) ανέφερε χαρακτηριστικά τί προβλέπεται σε κάθε εγχειρίδιο μάχης προκειμένου να διαλυθεί ο εχθρός, λέγοντας, πως πρώτα διαχωρίζεις τα τμήματα μεταξύ τους και κατόπιν τα χτυπάς το καθένα ξεχωριστά.Τόνισε επίσης, πως το μέλλον είναι κοινό και παρότρυνε τους συναδέλφους θεολόγους να στηρίξουν το μάθημα αυτό, ώστε να μην υποβαθμιστεί, γιατί αλλιώς θα βλάψουμε την κοινωνία ολόκληρη.
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο η σχολική σύμβουλός θεολόγων  Λάρισας και Μαγνησίας κ.Φωτεινή Σταλίκα, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την στήριξή του και αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν το μάθημα των θρησκευτικών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα της θεματικής εβδομάδας , καθώς επίσης και στις συνθετικές δημιουργικές εργασίες. Τέλος με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε στο κοινωνικό πρόσωπο των τριών Αγίων με ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Μεγάλου Βασιλείου.
 Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε θερμότατα τον π. Αθανάσιο μίλησε για την   αξία του Θεολόγου Εκπαιδευτικού σήμερα στα σχολεία και επαίνεσε τους Θεολόγους της Λάρισας για την καλή συνεργασία τους και για την μαρτυρία που δίδουν υπέρ του δοκιμαζομένου μαθήματος των θρησκευτικών διαφωνώντας μάλιστα με κάποια από τα λεγόμενα της κ.σχολικής συμβούλου, όσον αφορά τα νέα προγράμματα, όταν εκείνη αναφέρθηκε σε αυτά .
Ακολούθως ευλόγησε την πίτα των Θεολόγων της τοπικής Εκκλησίας, ευχηθείς καλή χρονιά κι ευλογημένη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο προιστάμενος παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας κ. Χ. Ντάμπλιας,ο επίτιμος πρόεδρος κ. Βασίλειος Στεργιούλης καθώς και πλήθος συναδέλφων. Από postlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com