18 Φεβ 2017

Είναι παράνομη η άρνηση παραλαβής δηλώσεων για τη «Θεματική Εβδομάδα»

Να αποσυρθούν οι «έμφυλες ταυτότητες» απ’ τα σχολεία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την άρνηση Σχολείων να παραλάβουν
τις Δηλώσεις αντίρρησης των Γονέων
για τον 3ο άξονα της «Θεματικής Εβδομάδας»
Ο κ. Υπουργός Παιδείας δήλωσε προφορικά ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η Δήλωση Απαλλαγής που υποβάλλουν οι γονείς στα Γυμνάσια και ότι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν τη Θεματική Εβδομάδα .

Με αφορμή αυτή τη δήλωση του κ. Υπουργού, κάποιοι Διευθυντές Γυμνασίων αρνήθηκαν να παραλάβουν τη δήλωση των γονέων, προσπαθώντας να αποθαρρύνουν του γονείς.
Αυτό όμως είναι παράνομο και διώκεται πειθαρχικά διότι :
1. Ο κος Υπουργός δεν εξέδωσε μέχρι στιγμής γραπτώς την άρνησή του αυτή. Αλλά και αν το κάνει, γνωρίζει ότι δεν έχει νόμιμη βάση, διότι αντίκειται: α) στά άρθρα 10 και 16 του Συντάγματος, β) στο άρθρο 2 του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Ρώμης και γ) την Διεθνή Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού Ν. 2101/1992 άρθρα 5,8,29.
2. Κάθε Υπηρεσία (λχ. Σχολείο) οφείλει να παραλαμβάνει τα έγγραφα που απευθύνονται σ΄ αυτήν , να τα καταγράφει στο βιβλίο εισερχομένων και να γνωστοποιεί τον αριθμό πρωτοκόλλου στον πολίτη που κατέθεσε, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθ. 4 Ν. 2690/1999 ΦΕΚ Α’ 45). Αν η Υπηρεσία έχει αντίρρηση επί του εγγράφου, οφείλει να το παραλάβει και να κατόπιν απαντήσει εγγράφως.
3. Αν κάποιο σχολείο δεν επιμένει να μην παραλαμβάνει τη Δήλωση, ο γονέας μπορεί να τη στείλει στο Σχολείο με συστημένο ταχυδρομείο ή courier. Στο κάτω μέρος της Δήλωσης, πριν την υπογραφή του, θα σημειώσει χειρόγραφα ότι ζητά να του αποσταλεί ταχυδρομικά από το Σχολείο ο αριθμός πρωτοκόλλου του εγγράφου.
4. Οι υπάλληλοι που αρνούνται παραλαβή εγγράφων διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα που καταγγέλλεται στην κα Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης σε έτοιμη φόρμα κειμένου: www.gedd.gr
5. Τέτοιες Δηλώσεις Απαλλαγής υποβάλλουν εδώ και χρόνια γονείς άλλων θρησκευμάτων για την μη παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών και γίνονται αναντίρρητα δεκτές, για τις οποίες επικροτεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ, Δελτίο Τύπου 31.07.2008).
6. Σε παλαιότερες αποφάσεις ή ανακοινώσεις τους η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ Απόφαση αριθ. 77Α/25.6.2002) ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ – επιστολή σε κο Υπ. ΥΠΕΠΘ 21.11.2008 που αφορούσαν τον αγώνα τους για την κατοχύρωση της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών) , έκριναν ότι μπορούν οι γονείς να ζητούν απαλλαγή από τα σχολεία, όταν το περιεχόμενο που προσφέρεται στα παιδιά τους είναι αντίθετο με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις.
Επομένως είναι υποχρεωμένα τα Γυμνάσια να δεχθούν τη Δήλωση Απαλλαγής και να απαλλάξουν τα παιδιά από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου θεματικού άξονα σύμφωνα με την Δήλωση του γονέα.-
ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ© 2017
Δείτε σχετικά και:  

11 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Έτσι ακριβώς είναι. Να συμπληρώσω, ότι για όποιον θέλει να είναι εντελώς βέβαιος για σχολείο που δεν παραλαμβάνει τη δήλωση απαλλαγής, εξώδικη αποστολή της με δικαστικό επιμελητή. Αν αρνηθεί ο διευθυντής να την παραλάβει, κανένα πρόβλημα διότι σε αυτή την περίπτωση θυροκολλείται και είναι σαν να την παρέλαβε. Στοιχίζει βέβαια γύρω στα 30€ αλλά εγώ αυτό θα έκανα. Τότε να δούμε "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"! Στη συνέχεια με την έκθεση του δικαστικού επιμελητή θα έστελνα δεύτερο εξώδικο στον πειθαρχικώς Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκει ο Γυμνασιάρχης, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία ζητώντας την πειθαρχική του δίωξη σύμφωνα με το Καθηκοντολόγιο και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Να είστε σίγουροι ότι έτσι κανένας δεν θα αρνηθεί να την παραλάβει αλλά θέλει αγώνα διότι είναι θρασύδειλοι. Αν καταδικάζουμε από μακριά και παίζουμε χαρτοπόλεμο, οι άλλοι αποθρασύνονται και περνούν αυτό που θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

Ως ύστατη λύση, μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις απουσίες που δικαιούνται για το διδακτικό έτος; Να απουσιάσουν, δηλαδή, τις ημέρες εκείνες δικαιολογημένα, χωρίς να υπερβούν τον αριθμό απουσιών που δικαιούνται;

Simpli City είπε...

Απόστολε συγχαρητήρια, συμφωνώ απόλυτα.

Απάντηση στον ανώνυμο: "Ως ύστατη λύση, μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις απουσίες που δικαιούνται για το διδακτικό έτος; Να απουσιάσουν, δηλαδή, τις ημέρες εκείνες δικαιολογημένα, χωρίς να υπερβούν τον αριθμό απουσιών που δικαιούνται;"

Μπορούν,αλλά αφ'ενός αυτό δεν είναι ομολογιακή συμπεριφορά αφ'ετέρου, αυτό ακριβώς θέλουν: να μη φαίνεται πόσα παιδιά θα απουσιάσουν και έτσι του χρόνου να διευρυνθεί η θεματική εβδομάδα όπως λέει η εγκύκλιος. Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε τη δήλωση, αυτή να πρωτοκολληθεί και έτσι να πετύχει αυτός ο αγώνας. Αλλιώς έχουμε χάσει, έστω κι αν το παιδί μας είναι στο σπίτι και δεν έχει πάει εκείνη τη μέρα στο σχολείο. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα παιδιά όμως, και τα παιδιά των επόμενων χρόνων που τώρα είναι στο δημοτικό. Για όλες αυτές τις αθώες ψυχούλες που πάνε να τις πονηρέψουν και να τις διαστρέψουν, να αγωνισθούμε όλοι μαζί ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τί γίνεται στην περίπτωση όπου οι γονείς έχουν ήδη καταθέσει ενυπόγραφες δηλώσεις ,αντί στον Διευθυντή του σχολείου στον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Καλείται εκ του Νόμου ο Προϊστάμενος να ενημερώσει τον Διευθυντή ή θα πρέπει οι γονείς εκ νέου να καταθέσουν τις δηλώσεις και στο σχολείο φοίτησης των παιδιών τους;
Παρακαλώ αν γνωρίζετε, μέσω του φιλόξενου ιστολογίου τούτου,ενημερώστε με.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Kανονικά πάμε ιεραρχικά, πρώτα στον Δ/ντή, μετά παραπάνω αν χρειαστεί. Θα μπορούσατε τώρα να ενημερώσετε και το σχολείο κάνοντας ξανά δήλωση και παίρνοντας και αριθμό πρωτοκόλλου που αυτό είναι καλό να γίνει και σας κατοχυρώνει ότι την παραδώσατε.

Χρήστος Ρέθυμνο είπε...

Προσωπικά κατέθεσα τη δήλωση απαλλαγής, πήρα αριθμό πρωτοκόλλου και με διαβεβαίωσαν ότι θα μου απαντήσουν εγγράφως εντός της προθεσμίας (50 μέρες), όπως δικαιούμαι.
Εκείνο που έχω απορία είναι:
Παρά το ότι επεσήμανα στο Διευθυντή ότι με βάση τους νόμους, το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις της χώρας, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεκτό το αίτημα απαλλαγής χωρίς συνέπειες (απουσία), όπως επίσης και ότι μία υπουργική απόφαση δεν δύναται να αντιτίθεται και να παρακάμπτει ντους νόμους και το Σύνταγμα,
εάν παρά ταύτα η απάντηση είναι αρνητική (κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο υπάλληλος με τον οποίο επικοινώνησε ο Διευθυντής), σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα να καταγγείλω την τοπική αρχή από την οποία θα προέρχεται η άρνηση; Και αν ναι, πάνω σε ποια βάση (Υπαλ. Κωδ. κτλ);
(ο Διεθυντής πάντως επιθυμεί να ικανοποιήσει το αίτημα, αλλά νομίζω ότι θα απαντήσει με βάση τις οδηγίες που θα του δοθούν από την προϊσταμένη του).
Εάν πάντως γίνει οποιουδήποτε γονέα αποδεκτή η αίτηση απαλλαγής ως νομικά εστηριγμένη και βάσιμη, παρακαλώ να δημοσιευτεί ώστε να θεμελιωθούν επάνω στο ίδιο σκεπτικό απόφασης και άλλες απαλλαγές.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί το κάνετε να φαίνεται τόσο πολύπλοκο; ΔΕΝ υπάρχει διευθυντής που να υπάρχει δήλωση απαλλαγής και να βάλει το παιδί σας μέσα τις ώρες που εσείς δεν επιθυμείτε. Κι αυτό γιατί επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του καραμπινάτη μήνυση όπως σαφέστατα περιγράφει η δήλωση απαλλαγής. Τόσο απλά.Όλα τα υπόλοιπα λέγονται τ ρ ο μ ο κ ρ α τ ί α ή αλλιώς bullying αν προτιμάτε.

Χρήστος Ρέθυμνο είπε...

Ανώνυμε 8:13, εύστοχες οι επισημάνσεις σας. Κανείς φυσικά δεν πρόκειται να βάλει παιδί στην τάξη με το ζόρυ.
Η απορία που εξέθεσα αναφέρεται σε μία άλλη παράμετρο του ζητήματος.
Αυτό που μέχρι τώρα υπάρχει ως κατεύθυνση απ' το Υπουργείο είναι η υποχρεωτικότητα. Ναι μεν καποιανού το παιδί μπορεί να μη συμμετέχει, αλλά πολύ πιθανό, εάν το Υπουργείο πιέσει, να δοθούν αρνητικές απαντήσεις που σημαίνει απουσίες.
Το θέμα φυσικά δεν είναι κατά κύριο λόγο οι απουσίες (όχι βέβαια ότι κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα). Είναι ότι έτσι δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συμβάσεις, Κατ' αυτό τον τρόπο προσβάλλεται ευθέως η κατοχειρωθείσα ελευθερία συνειδήσεως των παιδιών αλλά και των γονέων εφ' όσον αυτοί έχουν τη γονική μέριμνα (Αστικός Κώδικας αρθρ. 110-118).
Σε περίπτωση όμως που γίνει δεκτή η αίτηση απαλλαγής, αυτό αποδεικνύει ότι όντως από το υλικό της θεματικής βδομάδας συνέτρεξαν λόγοι συνειδήσεως και άρα, αυτό συνιστά μία επίσημη δημόσια παραδοχή ότι το εν λόγω υλικό που εισήχθη στην Παιδεία, αρχικά υποχρεωτικώς(!), δεν πρόκειται για υλικό επί κοινωνικών θεμάτων επιστημονικώς παραδεδεγμένο, αλλά για ...αμφισβητούμενες φιλοσοφίες που προφανώς εκφράζουν μονάχα εκείνους που το προώθησαν τελικά παρανόμως.
Με άλλα λόγια αποδεικνύεται (εκτός της αυθαιρεσίας) ότι όντως επιχειρήθηκε χειραγώγηση συνειδήσεων (παιδιών και γονιών.
Κατά τη γνώμη μου αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα για το Υπουργείο Παιδείας.

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο,το υπουργείο δημιούργησε αυτήν την κατάσταση και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να
αποσύρει τον γ άξονα για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε από δική του υπαιτιότητα. Όλα τα άλλα είναι περιττά.Το δίκιο και νομικά και ηθικά είναι με το μέρος των
γονιών και των παιδιών.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 11:30
Παρ' ότι το δίκιο είναι όντως πασιφανώς με το μέρος των γονιών και των παιδιών, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ...τα μάτια για να το διακρίνει!
Δεν νομίζω καν ότι θα ξαναϋπάρξει κυβέρνηση σε καιρό και συνθήκες δημοκρατίας, που θα «καταφέρει» σε τόσο μικρό χρονικά διάστημα, τόσες καταδικαστικές για αντισυνταγματικότητα αποφάσεις. (για το λεγόμενο αντιρατσιστικό, για τις Κυριακές, για τις τηλεοπτικές άδειες, προσεχώς για το ΜτΘ, συν πόσες θα έπρεπε ακόμα, παράλογες προτάσεις κτλ).
Αρχίζω να αναρωτιέμαι: μήπως θα έπρεπε να υπάρχει και όριο στο μέχρι πότε κάποιο κόμμα δικαιούται να λέγεται ότι ανήκει ...στο «συνταγματικό τόξο»;;

Ανώνυμος είπε...

Σωστά,και προτείνω να μετρήσουμε πόσοι ακόμη πρέπει να βγουν από το συνταγματικό τόξο.
-Υπήρξαν από άλλα κόμματα αντιδράσεις για τη θεματική εβδομάδα;
-Οχι, από κανένα. Ολοι το κάνουν γαργάρα γιατί το υποστηρίζουν και αυτοί. Κάτι υπάρχει λοιπόν κοινό στην ιδεολογία όλων που τους ενώνει παρά το ότι θέλουν να μας πείσουν ότι διαφέρουν.
Αυτό βέβαια έναν ορθόδοξο πια δεν τον ξαφνιάζει. Αυτό που μας έκανε να χάσουμε το μυαλό μας είναι ότι η ίδια η ιεραρχία κάνει πλάτες στη θεματική εβδομάδα και πετάει στον κάλαθο της παγκοσμιοποίησης τα παιδιά μας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com