3 Δεκ 2016

Κύμα αντιδράσεων στη Ρουμανία για το ισλαμικό τέμενος



Κύμα αντιδράσεων στη Ρουμανία για το ισλαμικό τέμενος
Από τον Αντώνη Μακατούνη
Κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη ρουμανική κοινή γνώμη η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας -η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2007- να δρομολογηθεί το σχέδιο για την ανοικοδόμηση ισλαμικού τεμένους στο Βουκουρέστι, όπως είχε αναγγελθεί ήδη από πέρυσι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η Ρουμανία και η Τουρκία, ύστερα από μακροχρόνιες συνομιλίες, ήρθαν σε από κοινού συμφωνία για την ανέγερση τζαμιού στο Βουκουρέστι και ορθόδοξου ναού στην Κωνσταντινούπολη (κάθε πλευρά θα αναλάμβανε το οικονομικό κόστος για την ανέγερσή τους). Ωστόσο ο Ρουμάνος πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα αποκάλυψε ότι δεν δόθηκε, τελικά, η έγκριση για την κατασκευή ορθόδοξου ναού στην Κωνσταντινούπολη, επειδή κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την τουρκική νομοθεσία. Ο ισχυρισμός του Πόντα μάλλον πέφτει στο κενό, καθώς η Συρορθόδοξη Εκκλησία έλαβε άδεια από τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να ανοικοδομήσει ναό στην Πόλη. Τελικά, ο πρώην πρωθυπουργός δεν προχώρησε στη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στη ρουμανική πρωτεύουσα, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή ενός λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους θα αποτελούσε «πολυπολιτισμικό σύμβολο» και θα πιστοποιούσε την αποδοχή της ισλαμικής κοινότητας από τη Ρουμανία.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Το θέμα πήρε άσχημη τροπή και πυροδότησε αντιδράσεις στις τάξεις των πνευματικών ανθρώπων της χώρας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου, όπως επίσης ομάδες της Ακροδεξιάς και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας. Μάλιστα, πολλοί θεώρησαν ότι η Τουρκία επιχειρεί να θέσει υπό την επιρροή της τη Ρουμανία, κάτι που έκανε και στο παρελθόν (η Ρουμανία) ήταν για περισσότερα από 400 χρόνια, έως το 1877, υπό οθωμανικό ζυγό). Οι αντιδράσεις πλήθυναν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να ξεχυθούν στους δρόμους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ταγίπ Ερντογάν και του Βίκτορ Πόντα και υπέρ της Ορθοδοξίας και της εθνικής ταυτότητάς τους.
Στη Ρουμανία ζουν 64.000 μουσουλμάνοι, εκ των οποίων οι 10.000 στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με τους ίδιους τους μουσουλμάνους, η κοινότητα της ρουμανικής πρωτεύουσας -που αριθμεί συνολικά 2.000.000 κατοίκους- είναι κατακερματισμένη, συνθέτοντας ένα περίεργο μωσαϊκό. Εκτός αυτού, όσοι αντιτίθενται στην ανέγερση τεμένους στο Βουκουρέστι εκτιμούν ότι η ανέγερση ακόμη ενός σε μια πόλη όπου ήδη υπάρχουν πέντε δεν θα προσέλκυε το ενδιαφέρον των μουσουλμάνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρουμανία είναι μέρος μιας γενικότερης πολιτικής της Τουρκίας να χρηματοδοτεί διεθνή θρησκευτικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα πολύ μεγάλο τζαμί, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τους Τούρκους, κόστους 100.000.000 δολαρίων, είναι υπό κατασκευή σε περιοχή του Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλη κινητικότητα όμως παρατηρείται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Στη βουλγαρική πόλη Κάρτζαλι πρόκειται να χτιστεί τζαμί για 1.500 πιστούς, ως δώρο της Τουρκίας στην πόλη. Πέρυσι τον Μάιο ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση τζαμιού στα Τίρανα της Αλβανίας, κόστους 30.000.000 δολαρίων), το οποίο χρηματοδοτεί η Τουρκία, με σκοπό να μπορούν να προσεύχονται 20.000 πιστοί, σε έναν χώρο άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων (λέγεται, μάλιστα, ότι θα είναι το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια). Παράλληλα, σχεδιάζεται η ανοικοδόμηση τζαμιού στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πάλι από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη γίνονται εργασίες για την ανέγερση ενός τεράστιου τζαμιού, με χωρητικότητα 30.000 πιστών, το οποίο θα είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης.
Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν συνειδητοποιούσαν ποιόν πολεμούν και ποιόν καταδιώκουν οι μουσουλμάνοι εν μια νυκτί θα μετέτρεπαν όλα τα τζαμιά τους σε ναούς και θα λάτρευαν Αυτόν που τώρα αγνοούν και πολεμούν με λύσσα. Αλλά αυτό ποιός θα τους το δείξει,αν οι ίδιοι δε θέλουν,ενώ βλέποντας και τη διγλωσσία πολλών κατ΄όνομα χριστιανών σκοτίζονται περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

Το μουσουλμανικό στοιχείο στα βαλκάνια αλλά και σε όλη την Ευρώπη συνεχώς θα επεκτείνετε και θα αυξάνετε διότι χρηματοδοτήτε απο την Τουρκία και απο άλλα Αραβικά κράτη. Δεν περιμένει από τους απλούς πιστούς , αλλά τα ίδια τα κράτη προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την στήριξη και επέκταση του μουσουλμανικού στοιχείου. Ότι ακριβώς κάνουμε και εμείς εδώ ... βγάζουμε τα θρησκευτικά από τα σχολεία , κατεβάζουμε εικόνες , σταματάμε να διορίζουμε ιερείς, φτιάχνουμε τέμενος (και όχι τζαμί) χωρίς κανένα αντάλαγμα κλπ, κλπ,.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com