3 Δεκ 2016

Μοιράζει βραβεία το Βατικανό

Εξέχουσες προσωπικότητες στην XV απονομή των G. Sciacca – Συνάντηση με τον Πάπα στο Βατικανό
Στην κατάμεστη αίθουσα, Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, το Σάββατο στις 12 Νοεμβρίου 2016, η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

 Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βραβεύθηκαν για το πλούσιο έργο τους και την εθελοντική τους δράση.
Στη διεθνούς φήμης Ελληνίδα Ερευνήτρια του Τμήματος Βιοεπιστημών στη NASA, Ελένη Αντωνιάδου, απονεμήθηκε Βραβείο Επιστήμης και Έρευνας, το οποίο της παρέδωσε η Αρχαιολόγος-Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων G. Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη. Η Ελένη Αντωνιάδου είναι η επιστήμων που δημιούργησε την πρώτη τεχνητή τραχεία και μάχεται για την δημιουργία οργάνων από βιο-υλικά, ώστε να παταχθεί το εμπόριο οργάνων.
Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης και Ανθρωπισμού έλαβε ο Καθηγητής Επειγοντολογίας της Ιατρικής Σχολής Βέρνης Ελβετίας, Αριστομένης Εξαδάκτυλος. Το βραβείο του παρέδωσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Cincinnatti Η.Π.Α. Καθηγητής Peter Emmett Landgren και ο Πρίγκιπας Guglielmo Giovanelli Marconi. Στην βράβευσή του παρούσα και η Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη που του απέδωσε ειδικό βραβείο από την Ελλάδα και τον συλλέκτη τέχνης Γιώργο Ολύμπιο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο.
%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-15
Ανώτατο Θεσμικό βραβείο απονεμήθηκε στον Αντιεισαγγελέα και Συνταγματάρχη Πεζοναυτών, Matthew Bogdanos για το τεράστιο θεσμικό και εθελοντικό έργο του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Το βραβείο του απένειμε ο γνωστός δικηγόρος και τελετάρχης Δρ. Antonio Circosta.
Στους αδελφούς, Γιώργο και Φώτη Πονηρό, απονεμήθηκε Βραβείο Τέχνης για το κόσμημα και για την εθελοντική τους προσφορά στα Sciacca. Τιμήθηκαν από τους Δρ. Sergio Tamagno και Β’ Γενικό Γραμματέα Sciacca και Νομικό Francesco de Nardis.
Το Βραβείο Αρχαιολογίας έλαβαν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Jack Davis και η Ερευνήτρια Αρχαιολόγος Stocker. Η ανακάλυψη εκ μέρους τους ‘‘του τάφου του πολεμιστή της Πύλου’’ έδωσε νέα δεδομένα στην επιστήμη της ιστορίας. Η απονομή έγινε από τον Καθ. Antonio Persici, και τον Στρατηγό Gerardo Restaino.
Στη νεαρή Ρωσίδα, διεθνούς φήμης σοπράνο, Yulia Lezhneva, παρεδόθη από τους Αν. Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Αναστάσιο Θοεδωρακέα και τον διπλωμάτη Γεώργιο Ολύμπιο, το Βραβείο Μουσικής. Η μαγευτική φωνή της και η εντυπωσιακή εμφάνισή της συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους.
Στον πολυβραβευμένο φωτογράφο από την Πολωνία, Marcin Ryzcek, απονεμήθηκε το Βραβείο Φωτογραφίας, το οποίο του παρέδωσε ο Υπεύθυνος Εθιμοτυπίας εξωτερικού, Γιώργος Τσούκαλης.
Ο Καθηγητής του MIT Univeristy Εrik Demaine, παρέλαβε διπλό βραβείο Επιστήμης – Έρευνας & Τέχνης για το σπουδαίο έργο του στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης για τα origami του που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το βραβείο παρέδωσαν η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Sciacca- Φιλόλογος Κατερίνα Νίκου και ο Καθηγητής και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.
Εγκάρδια χειροκροτήθηκε ο νεαρός συγγραφέας Giacomo Mazzariol. Τo βραβείο τού απένειμε η Εκπρόσωπος των Sciacca στην Ελβετία και συγγραφέας, Βενετία Chuard.
Στον σπουδαίο Καθηγητή Νομικής Αlberto Alemanno, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα 40 μυαλά στον κόσμο, σύμφωνα με έγκριτα περιοδικά, απονεμήθη το Βραβείο Νομικής Επιστήμης Στους Giovanni Giuliani και Ilia Verenziani παραδόθηκαν Διπλώματα Αξίας από την Υπ. Γραμματείας Ελλάδος, Θεανώ Καρατσιουμπάνη.
Ο Καρδινάλιος Luis Antonio Gokim Tagle παρέλαβε το Βραβείο Κουλτούρας, από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους Sergio Santoro. Τιμητικά στην βράβευσή του παρέστησαν οι: Πρόεδρος Sciacca, Rev. Καθ. Βruno Lima, Dott. Fabrizio Marsili, η Γ.Γ. Μπαφατάκη, ο Δρ. Tommaso Rossi. Το εθιμοτυπικό δαχτυλίδι του παρέδωσαν οι κοσμηματοποιοί Γιώργος και Φώτης Πονηρός.
Τέλος, το Απόλυτο Βραβείο Giuseppe Sciacca απονεμήθηκε από τους: Καρδινάλιο Dario Castrillón Hoyos, τον Don Bruno Lima, τον Fabrizio Marsili, την Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη κι τον Δρ. Tommaso Rossi, στο 11χρονο τυφλό «παιδί-θαύμα», μοναδικό πιανίστα και συνθέτη από τη Σκωτία, τον Ethan David Loch ο οποίος αποτελεί μία διάνοια στη μουσική και ειδικότερα στο πιάνο.
Η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο συνομίλησε για τα Sciacca, και για το προσφυγικό θέμα, για το οποίο ο Πάπας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Παρέστη στη συνάντηση και ο Αν. Διεθνών Σχέσεων, Αναστάσιος Θεοδωρακέας, ο οποίος τον ενημέρωσε για το Απόλυτο Βραβείο, τον Ethan Loch, τον 11 χρονο τυφλό πιανίστα από τη Σκωτία.
Επίσης, σε όλα τα επιτελικά στελέχη από την Ελλάδα απονεμήθηκε μετάλλιο για την προσφορά τους από τον Comandante της Gedarmeria Giani Domenico, τον άνθρωπο ‘‘φύλακα άγγελο’’ του Πάπα, ενώ η Γ. Γ. παρέλαβε και Δίπλωμα.
Επίσης, στελέχη και βραβευθέντες επισκέφτηκαν τον Έλληνα Πρέσβη στη Ρώμη, Θεμιστοκλή Δεμίρη, μετά από πρόσκλησή του και τον ενημέρωσαν για τα βραβεία Sciacca.
Τα βραβεία που απέσπασαν άριστες κριτικές, φιλοτεχνήθηκαν από την γλύπτρια Χριστίνα Σαραντοπούλου και υλοποιήθηκαν από τον Νίκο Ναυπλιώτη και την Glassious. To απόλυτο βραβείο δημιουργήθηκε από τον εξαιρετικό καλλιτέχνη Σάκη Χειλέλη.
%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-17
Η Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε «η φετινή τελετή ήταν συγκινητική και οι βραβευθέντες άνθρωποι με ποιότητα και σπουδαίο έργο. Μοναδικές οι στιγμές που ζήσαμε και οι φιλίες που γεννήθηκαν. Είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες που βραβεύτηκαν, για την παρουσία σημαντικών Ελλήνων, αλλά και της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο».
Πολυτελείς συσκευασίες τσίπουρο προσφέρθηκαν από τον Ν. Κατσαρό σε Καρδιναλίους και σε διάσημους καλεσμένους.
Το φόρεμα της Γ.Γ. Βίκυς Μπαφατάκη δημιούργησε η Κατερίνα Σαακίδου, τα κοσμήματα η Φωτεινή Ναβογιάν, ενώ την Υπ. Διεθνών Σχέσεων Κατερίνα Νίκου έντυσε η σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ένας ορθόδοξος θεολόγος βραβεύεται από το Βατικανό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ http://www.ethnos.gr
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., είναι ο πρώτος ορθόδοξος στον οποίο απονέμεται το διεθνές βραβείο του Ιδρύματος «Γιόζαφ Ράτσιγκερ-Βενέδικτος XVI», που εδρεύει στο Βατικανό. 
Η τιμητική διάκριση αποτέλεσε έκπληξη και για τον ίδιο τον καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, Ιωάννη Κουρεμπελέ, ο οποίος δεν είχε υποβάλλει υποψηφιότητα και έμαθε για την βράβευσή του από μια επιστολή που έλαβε από την επιτροπή του Ιδρύματος. 
Μέλη της επιτροπής παρακολούθησαν ομιλία του κ. Κουρεμπελέ πριν από έναν χρόνο σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία μίλησε για το έργο του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ και τις ενέργειές του για την προσέγγιση των δύο εκκλησιών. 
«Είναι μια επιβράβευση για την επιστημονική μου παρουσία, το θεολογικό μου έργο και την θεολογική μου γραφή. Οπωσδήποτε αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, για τον επιπλέον λόγο ότι γίνομαι ο πρώτος ορθόδοξος που το λαμβάνει», λέει στο «Έθνος» ο κ. Κουρεμπελές, προσθέτοντας ότι αν ο διάλογος των δογμάτων, στην προκειμένη περίπτωση του ορθόδοξου και του ρωμαιοκαθολικού, γίνεται σε επιστημονικό επίπεδο είναι όχι απλώς χρήσιμος, αλλά και απαραίτητος. 
«Ο διάλογος που γίνεται με ειλικρίνεια και σύνεση είναι δόκιμος. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι να σέβεται ο ένας συνομιλητής τις αρχές του άλλου. Κανείς δεν κινδυνεύει και κανείς ποτέ δεν έχασε από έναν διάλογο πάνω σε επιστημονική βάση. Αντίθετα, δεν προσθέτει κάτι ένας διάλογος-καρικατούρα», δηλώνει ο καθηγητής. 
Ειδικά για τον διάλογο στο θεολογικό πεδίο έκφρασης αναφέρει ότι «η θεολογική επιστήμη που δεν απαξιώνει την αναζήτηση της αλήθειας στην ιστορία και στο παρόν, όταν μάλιστα γίνεται εξωστρεφής, μπορεί να κάνει ελκυστική την ταυτότητά της. Η επιστημονική θεολογία εκ των πραγμάτων διαλέγεται με τις ερευνητικές εκτιμήσεις και συγγραφές, όπως οφείλει να κάνει κάθε επιστήμη. Το ότι από έναν άλλο χριστιανικό ομολογιακό χώρο δίνεται έπαινος στην επιστημονική συγγραφή ενός ερευνητή που δεν ανήκει στον ίδιο χώρο, δείχνει πως η θεολογική έρευνα μπορεί να γίνει σημείο και τόπος διαλογικής συνάντησης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βατικανού, “Osservatore Romano”, το βραβείο «Ράτσιγκερ» (όπως είναι το κοσμικό όνομα του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄) απονέμεται από κοινού στον 51χρονο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ιωάννη Κουρεμπελέ και στον 82χρονο καθηγητή θεολογίας και ερευνητή της μεσαιωνικής θεολογίας με πολύ ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, Ινός Μπίφι, ο οποίος δίδαξε μέχρι την συνταξιοδότησή του στη Θεολογική Σχολή του Μιλάνο. 
Το βραβείο δίνεται από το 2011 και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 50.000 ευρώ. Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι απονέμεται  στους δύο διαπρεπείς θεολόγους «με σκοπό να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη της εκκλησίας σε αυτές τις προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για τις σημαντικές επιστημονικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις τους». 
«Στη θεολογική επιστήμη όταν ο λόγος της δεν παραγκωνίζει την εκζήτηση της αλήθειας και δεν την στοχοποιεί, κάνει την θεολογική γνώση χρήσιμη για τον άνθρωπο και το κοινωνικό γίγνεσθαι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Κουρεμπελές που θα βρεθεί στην έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στο Βατικανό, στις 26 Νοεμβρίου για την τελετή απονομής. 
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ (κατά κόσμον Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσιγκερ), με καταγωγή από την Βαυαρία, ήταν ο 265ος πάπας, επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αλλά και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλης του Βατικανού. Μετά την παραίτησή του, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 έλαβε τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας» και συνεχίζει να προσφωνείται ως «Η Αγιότητά σας, Βενέδικτε ΙΣΤ΄». 
Από τις 19 Απριλίου του 2005, όταν εξελέγη από το κονκλάβιο, εργάστηκε σκληρά για τον διάλογο με άλλες θρησκείες, καθώς και με τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα. 
Εν μέσω πολλών αντιδράσεων τον Νοέμβριο του 2006 επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου Α΄, ενώ μετά την πρωτοφανή κίνηση της παραίτησής του, απομονώθηκε και συνεργάτες του λένε πως περνά την ημέρα του με μελέτη και προσευχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com