10 Δεκ 2016

Σχολιασμός σε αναφορά του Σεβ. Μιλήτου κ. Αποστόλου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΛΗΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
OΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
(Σχολιασμός σε αναφορά του Σεβ. Μιλήτου κ. Αποστόλου)
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, στο κήρυγμα του στον Άγιο Νικόλαο Θέρμης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευση σρη ‘’Ρομφαία’’, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «»Κάποιοι θεωρούν κατόρθωμα το ότι δεν μετείχαν στην Μεγάλη Σύνοδο, ή θεωρούν υποχρέωση το να κατηγορούν και να κατακρίνουν τις αποφάσεις, δίχως να έχουν εκκλησιαστική και θεολογική επιχειρηματολογία’’.  Θα σταθώ εξ αφορμής της θέσης αυτής του Σεβασμιοτάτου, στην εκκλησιαστική και θεολογική στάση  της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας www.bg-patriarshia.bg, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2016, όπου αναφέρεται  στο  κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης,  επισημαίνει  με σαφήνεια τις αντιφάσεις, καθώς και το ότι δεν είναι σύμφωνες οι αντιφάσεις αυτές, με όσα διδάσκει η δογματική και κανονική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είναι με βάση το γράμμα και το πνεύμα των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων.
Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, γίνεται αναφορά τόσο σε οργανωτικά όσο και σε θεολογικά λάθη.  Περιληπτικά να αναφέρομε ότι στην ανακοίνωση  τονίζεται ότι δεν διασαλεύτηκε η ενότητα της Εκκλησίας.  Η ομολογιακή αναφορά ότι «Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι ‘’η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή’’», κυριάρχησε στην ανακοίνωση. 
Θα ήταν παράλειψη επίσης  να μη σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση   του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, γίνεται ρητή  αναφορά στην παρουσία των ετεροδόξων ‘’παρατηρητών’’ στη Σύνοδο, με την ορθόδοξη σαφήνεια ως εξής: ‘’…ετεροδόξων θρησκευτικών ομάδων (Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική κλπ). Αυτό που επισημαίνεται  εδώ και καιρό στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ότι «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα, και το να ονομάζονται ‘’εκκλησίες’’ είναι  θεολογικό, δογματικό και κανονικό λάθος», βρήκε την ορθόδοξη εκφραστική συνέχειά του στην ανακοίνωση αυτή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. 
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας επισημαίνει  με σαφήνεια και τα εξής αναφορικά με τη ‘’θεωρία των κλάδων’’ και τα συναφή οικουμενιστικά ατοπήματα : «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να δεχτεί τις διαφορετικές έννοιες και τα δόγματα στα οποία οι ετερόδοξοι έχουν δικαιολογήσει αυτήν την ενότητα, όπως είναι οι θεωρίες για την ύπαρξη μιας φαινομενικής ‘’ενότητας’’ όλων των χριστιανικών δογμάτων, όπως οι διδασκαλίες για την ‘’αόρατη εκκλησία’’, τη ‘’θεωρία των κλάδων’’, τη ‘’βαπτισματική θεολογία’’ ή την ‘’ισότητα των δογμάτων’’». 
Οι λανθασμένες αυτές εκκλησιολογικές θεωρίες για την  ‘’αόρατη εκκλησία’’, όπως οι Προτεστάντες ‘’ανακάλυψαν’’ αγνοώντας την Πατερική Παράδοση, τη ‘’θεωρία των κλάδων’’, τη ‘’βαπτισματική θεολογία’’ και την ‘’ισότητα των δογμάτων’’, καθόρισαν σαφώς τις εκκλησιολογικές προϋποθέσεις και στη «Δήλωση του Τορόντο», «ως προς το τι είναι το Π.Σ.Ε.», στο  εδάφιο 5 συγκεκριμένα, όπου αναφέρεται ότι «οι εκκλησίες – μέλη του Π.Σ.Ε. αναγνωρίζουν στις άλλες εκκλησίες στοιχεία της αληθούς εκκλησίας», καθώς και   αυτό που αναφέρεται στην καταληκτική σημείωση στη «Δήλωση του Τορόντο», ότι «οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας».  Επισημαίνεται με ορθόδοξη σαφήνεια στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ότι αυτές οι θεωρίες καταδικάζονται από την Αγία μας Εκκλησία. 
Επίσης γίνεται αναφορά στην αναζήτηση της ‘’χαμένης ενότητας όλων των Χριστιανών’’, χαρακτηρίζοντάς την  απαράδεκτη, γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει χάσει ποτέ την ενότητά της (Μέρος Ι, Παρ. 2 της ανακοίνωσης).  Αυτή  η αναφορά, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει χάσει ποτέ την ενότητά της,  βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με την αναφορά στην ίδια ανακοίνωση, στις οποίες καταδικάζονται οι διδασκαλίες για την ‘’αόρατη εκκλησία’’, τη ‘’θεωρία των κλάδων’’, τη ‘’βαπτισματική θεολογία’’ και την ‘’ισότητα των δογμάτων’’ . 
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, επισημαίνει  στο Μέρος Ι, Παρ. 6 για το γεγονός της νομιμοποίησης της συμμετοχής στο Π.Σ.Ε., την παρήγορη σημείωση που ναφέρει τα εξής : ‘’στο οποίον (Π.Σ.Ε.), η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, ευτυχώς, εδώ και πολύ καιρό δεν συμμετέχει’’. Ως γνωστό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας έχει αποχωρήσει από το Π.Σ.Ε. το έτος 1998.
Μπορεί κανείς μετά από όλα αυτά να προβάλει ισχυρισμό για τη σταση της της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ότι στερείται  εκκλησιαστικής και θεολογικής επιχειρηματολογίας;  Όχι μόνο θεολογική είναι η στάση της της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αλλά θεολογικότατη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δε φτάνουν οι θεολογικές αναλύσεις, οι εκτενείς περί του θέματος αυτού- του οικουμενισμού- αντιλογίες και αναιρέσεις θέσεων και διαφόρων μετά των οικουμενιστών διαλόγων; Ούτε πεπεισμένοι είναι ούτε και πρόκειται να πεισθούν περί του αληθούς. ΌΧΙ. ΕΠΟΥΔΕΝΙ. ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ. Το εγκατέλειψαν.
Είδατε μέχρι τώρα να προβληματίζεται κανένας ή να παίρνει πίσω κάτι από τις κακοδοξίες του; Κανένας. Κρίμα και αλίμονο! Εξέκλιναν! Πήραν το δρόμο τους και στήνουν νέα "πίστη" με υλικά δανεισμένα από το διάβολο.Και όχι μόνο αλλά επαυξάνουν και τις δραστηριότητές τους, ανοίγοντας νέες πληγές στο σώμα της Εκκλησίας.
Αφού συνείδηση σημαίνει επικοινωνία με το Θεό,φωνή του Θεού, συν-είδηση= ο ένας αφουγκράζεται τον άλλον, ο ένας πάιρνει τα μηνύματα του άλλου (ο άνθρωπος του Θεού και ο Θεός του ανθρώπου), πώς έφτασαν, διάκονοι και ποιμένες της Εκκλησίας να κατεργάζονται τέτοια πράγματα, αντιτιθέμενοι ακόμη και στους αγίους της εποχής μας, τους οποίους αυτοί οι ίδιοι αγιοκατέταξαν;
Είναι καταφανής η συγκροτημένη και καλά υποστηριζόμενη από ξένες δυνάμεις παναίρεση, που συνεργατικώς πάνε να εγκαθιδρύσουν. Είναι δυνατόν, επίσκοπος, ο οποίος είναι "γέννημα" του πατριάρχη, να μιλήσει για κάτι διαφορετικό; Σήμερα αυτός, αύριο κάποιος άλλος και πάει λέγοντας.
Όλοι αυτοί οι άνευ ποιμνίου παραστεκάμενοι και συνεπίκουροι πυρετωδώς εργάζονται για ένα και μοναδικό σκοπό: Να επιτύχει η προπαγάνδα για τη σύνοδο και να προχωρήσει το αντιπατερικό έργο τους. "ἠγάπησαν γὰρ τὴν δόξαν τῶν ἀνθρώπων μᾶλλον ἤπερ τὴν δόξαν τοῦ Θεοῦ" (Ιωάν. 12,43). Λυπούμαστε αληθινά και προσευχόμαστε, γιατί μόνο ο Ουρανός μπορεί να δώσει λύση.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com