14 Νοε 2016

Εξομοιώνεται πλήρως το σύμφωνο συμβίωσης με το γάμο

Αποτέλεσμα εικόνας για σύμφωνο συμβίωσης
Ολοι ίσοι με αυστηρές ποινές
Απειλούνται με φυλάκιση έως τρία χρόνια και βαριά χρηματικά πρόστιμα όσοι κάνουν διάκριση λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής κατάστασης, ασθένειας.

Πλήρης εξομοίωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο.
«Φρένο» στις διακρίσεις που γίνονται λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, ασθένειας, αναπηρίας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ. επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στον χώρο της εργασίας (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην εκπαίδευση, στις φορολογικές διευκολύνσεις, στην κοινωνική προστασία, ακόμα και στην πρόσβαση σε στέγη.
Πολυνομοσχέδιο τιμωρεί τέτοιες διακρίσεις με ποινικές και χρηματικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα επιχειρεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά αυθαιρεσίας (βασανισμούς, κακομεταχειρίσεις, συμπεριφορά παράνομη ή απαξιωτική κ.λπ.) που διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.λπ. (π.χ. δολοφονίες Γρηγορόπουλου, Καρέλι, «υπόθεση ζαρντινιέρας» κ.λπ.), για να αποφεύγει η χώρα συνεχείς «ευρωκαταδίκες» και αποζημιώσεις.
Ο Συνήγορος του Πολίτη
Ταυτόχρονα με το πολυνομοσχέδιο, που συμμορφώνεται σε κοινοτικές οδηγίες και κατατέθηκε στη Βουλή, γίνεται αυστηρότερο το ποινικό οπλοστάσιο (και οι διοικητικές και χρηματικές κυρώσεις), για να παταχθούν φαινόμενα κατάχρησης και χειραγώγησης της αγοράς, αλλά και παραχάραξης του νομίσματος, ώστε να είναι ασφαλέστερο και ελκυστικότερο το επενδυτικό τοπίο.
«Κοινό γεωμετρικό τόπο» για την αντιμετώπιση των κάθε είδους διακρίσεων, αλλά και των περιστατικών αυθαιρεσίας κρατικών υπαλλήλων (αστυνομικών κ.λπ.) αποτελεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), καθώς αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στη διερεύνηση και καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων και στην αποκατάσταση της τάξης και συνακόλουθα της κοινωνικής ειρήνης.
Τα νέα μέτρα ανοίγουν τον δρόμο για πολύ μεγαλύτερη προστασία σε τομείς ευαίσθητους (πρόσβαση και συνθήκες στην εργασία, σε αγαθά-υπηρεσίες, στην εκπαίδευση κ.λπ.) υψώνοντας «ασπίδα προστασίας» για χιλιάδες άτομα που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω φυλής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας κ.λπ.
Στην πράξη μπορεί να προστατευθούν καλύτερα και να αποκρούσουν τυχόν δυσμενή μεταχείριση σε βάρος τους και άλλα πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονται σήμερα «στο περιθώριο» (όσον αφορά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους), όπως είναι αντιρρησίες συνείδησης, οροθετικοί ή πάσχοντες από άλλες χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες, πρώην τοξικομανείς, αποφυλακισθέντες, διεμφυλικά άτομα ή και με άλλον σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, καθώς και οι οικείοι τους (συγγενείς κ.λπ.), που λόγω της σχέσης μαζί τους μπορεί να υφίστανται και αυτοί διακριτική και δυσμενή μεταχείριση.
Συμβίωση σαν... γάμος
Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν παράλληλα σε καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο, αφού στους συντρόφους του συμφώνου (ετερόφυλους ή ομόφυλους) αναγνωρίζονται ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο και άρα μπορούν να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα κ.λπ.
Οποιος μεταχειρίζεται δυσμενώς (π.χ. ο εργοδότης) τον άλλον (εργαζόμενο κ.λπ.) κάνοντας διάκριση λόγω φύλου, θρησκείας κ.λπ., θα απειλείται με φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών και χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ μετά από καταγγελία στον ΣτΠ, που αναλαμβάνει ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, έχοντας και διαμεσολαβητικό ρόλο για αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε (π.χ. απόλυση, υποβάθμιση κ.λπ.).
Στον εργασιακό τομέα οι προστατευτικές ρυθμίσεις για απαγόρευση των διακρίσεων αφορούν τους όρους πρόσβασης στην εργασία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, θέματα αποδοχών, απολύσεων, υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, επανένταξης και εκ νέου απασχόλησης μετά από περιόδους ανεργίας, αλλά και τη συνδικαλιστική συμμετοχή των εργαζομένων.
Παράλληλα εφαρμόζονται σε θέματα κοινωνικής προστασίας, φορολογικής διευκόλυνσης (λαμβάνεται υπόψη η φορολογική κατοικία αντί της ιθαγένειας), εκπαίδευσης, πρόσβασης σε παροχή αγαθών-υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της στέγης, ενώ με προεδρικό διάταγμα η προστασία θα μπορεί να επεκταθεί και σε όποιους άλλους τομείς κρίνει αναγκαίους η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο διευρύνει το πεδίο προστασίας, προσθέτοντας στο σημερινό ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο και κάποιες άλλες κατηγορίες για απαγόρευση των διακρίσεων, όπως την εθνική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, τη χρόνια ασθένεια, την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου κ.λπ.
Επιτρέπει σε κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ. να αντιπροσωπεύουν στα δικαστήρια το θιγόμενο πρόσωπο, χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν παράβολο, προβλέπει αντιστροφή του βάρους απόδειξης (υπέρ του βλαπτόμενου), αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προωθήσει στα θέματα αυτά τον κοινωνικό διάλογο.
Ο ΣτΠ, ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, θα καλύψει σημαντικό κενό, αφού η σχετική Επιτροπή του ν.3938/11 δεν συστάθηκε και σε ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια συγκάλυψης ή ατιμωρησίας. Αναλαμβάνοντας τη διερεύνηση, ο ΣτΠ δεν υποκαθιστά τον δικαστικό και πειθαρχικό έλεγχο τέτοιων περιστατικών, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα, ενώ τα πειθαρχικά όργανα θα «παγώνουν» την έκδοση απόφασης μέχρι να βγάλει πόρισμα ο ΣτΠ, από το οποίο θα μπορούν, όμως, να αποκλίνουν, μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης - ethnos.gr 14/11/2016

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν ζούσε στην εποχή μας ο απόστολος Παύλος θα τον είχαν συλλάβει οι Αθηναίοι στη Πνύκα περί προσηλυτισμού και όπως οι Θεσσαλονικείς ιουδαίζοντες τον καταδίωξαν ως τη Βέροια,στη σύγχρονη Κόρινθο δε θα είχε καλύτερη μεταχείριση! Να λέει όσα λέει στις επιστολές του και θα του έδιναν βήμα στη Πνύκα; Ούτε συζήτηση,κάλλιο ο Ομπάμα να πει δυό λόγια,καλύτερα ο Πάπας να εκφωνήσει λόγο που να χαιδεύει αυτιά παρά ο Παύλος ο ενοχλητικός! Εκεί καταντήσαμε,η Ελλάδα η κατ΄εξοχήν πολιτεία υπό τη σκέπη του Χριστού με μια ακόμη ορθή πίστη ζέουσα να καταδιώκει τον Χριστό! Και ελπίζουμε να πάνε πρίμα οι Ελληνικές υποθέσεις,που αν υπάρχει σήμερα ο Ελληνισμός και δεν τούρκεψε εν συνόλω αλλά και δε φράγκεψε όπως οι νοτιοιταλιώτες,το οφείλουμε στη πρόνοια του Θεού και τη προστασία της Παναγίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΟΜΌΣ ΑΥΤΟΣ ΌΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΠΟΙΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌ Σ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!

ΧΡ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι ανώνυμε 15 Νοε, 9:48,ποινικοποιούν το χριστιανικό λόγο. Αν πεις την αλήθεια κινδυνεύεις να συρθείς στα ποινικά δικαστήρια. Να δικάζεσαι επειδή ομολογείς,υπερασπίζεσαι τη πίστη των πατέρων σου στη ίδια σου τη χώρα. Θα ΄ρθει καιρός που θα απαγορεύεται ακόμη και στα παιδιά σου να μεταδίδεις την ορθή πίστη αν το παιδί σου αρνείται ή..σε καταγγείλει στην αστυνομία! Δε το συνειδητοποιούμε γιατί όλα γίνονται εν ονόματι της ελευθερίας,χρησιμοποιούν όρους εύληπτα αποπροσανατολιστικούς προς τους αφελείς και σε εκείνους που βρίσκονται στην άγνοια. Εν ονόματι του Χριστού λεηλατούσαν και σκότωναν τους Αμερικανούς,Αφρικανούς Αυστράλιους ιθαγενείς,τάχα τους εκπολίτιζαν,τάχα τους εκχριστιάνιζαν,ενώ λεηλατούσαν και ακόμη λεηλατούν,όπως και την Ελλάδα σήμερα οι δήθεν εταίροι...αρπάζουν τα τιμαλφή της! Ο Χριστός σταυρώνεται και ξανασταυρώνεται σε όλη την υφήλιο από τους κατ΄όνομα χριστιανούς ή τους γευόμενους της γνώσης που προέκυψε από αυτή την έκρηξη πολιτισμού και αποκαλύψεων λόγω της ενανθρώπισης του Θεού Λόγου. Για αυτό και το κρίμα θα είναι βαρύτατο για όλους αυτούς που έκαναν άθλια και κάκιστη χρήση αυτής της θεόσταλτης γνώσης προς την ανθρωπότητα.

Ανώνυμος είπε...

Πού ποιεί τας διατριβάς της η επίσημη εκκλησιαστική ηγεσία;
Πού οι κεραυνοί από άμβωνος;
Πού η δριμεία στηλίτευση των ενόχων;
Πού η αντίδραση και η αντίσταση στην επέλευση της νεοταξικής λαίλαπας;
Πού να τους μείνει χρόνος από τα συλλείτουργα στα ονομαστήρια των μητροπολιτών και από τις περιφορές λειψάνων;
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com