17 Οκτ 2016

Νίκος Φίλης, Η κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει στο θέμα των θρησκευτικών

17-10-16 Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο "Real FM"
 Στην πεποίθηση του κόσμου της Αριστεράς πως πρέπει να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, απέδωσε τα υψηλά ποσοστά με τα οποία εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
«Πρώτα-πρώτα δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την εκκλησία. Είναι διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της εκκλησίας. Δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο κάποια αντιπαράθεση και πιστεύω ούτε από τη μεριά της εκκλησίας έχει κάποιο τέτοιο χαρακτήρα η διατύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Στο ερώτημα αν σε αυτό το πεδίο έχει εκτονωθεί η κατάσταση ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς κι εδώ και στην Ευρώπη και παντού, όπου έχει ανέβει αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν, καμία αντίρρηση. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ναι ήταν «παρών» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο».
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης απάντησε: «Όχι. Δεν έχει υποχωρήσει. Προφανώς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα γίνει εφέτος και θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου που θα δοθούν τα νέα βιβλία. Τη χρονιά αυτή το υλικό που συνοδεύει τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων των θρησκευτικών είναι πλούσιο και περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα τα βιβλία τα οποία εμείς, ως κυβέρνηση, διανείμαμε το καλοκαίρι. Αυτό είναι σαφές. Θέλουμε να υπάρξει μία συνεννόηση στο ζήτημα αυτό; Βεβαίως, αλλά η συνεννόηση προϋποθέτει διάλογο και διάλογος έγινε και μπορεί να γίνει και ξανά διάλογος. Δεν σημαίνει αμφισβήτηση του κριτηρίου “ποιος αποφασίζει”. Κι αποφασίζει η Πολιτεία δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».
Και τόνισε: «Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν βοηθά ούτε την εκκλησία, ούτε την Πολιτεία. Αν βγούμε από την κρίση και μπορούμε να βγούμε με σταθερά βήματα που αφορούν την οικονομία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε νοοτροπίες, ιδεολογίες, σχέσεις εξουσίας που προϋπήρχαν της κρίσης και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κρίση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

3 σχόλια:

Σάλπισμα Ζωής είπε...

Κύριε υπουργέ
Ένα αριστερό κόμμα δεν κρίνεται από τις θρησκευτικές του αντιλήψεις. Ξεχάσατε ότι είστε ΟΙ διακομίζοντες στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ το ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ότι σημαίνει αυτό... Άρα λοιπόν παρακαλώ μην μας θεωρείται ηλιθίους... Είστε ένα κόμμα ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΟ και δεν θέλει να έχει Θεό. Εδώ μάλιστα το συζητάμε... και τολμήστε να βγείτε στην τηλεόραση και να το πείτε. Ότι δηλαδή πίσω από την φροντίδα σας γύρω από τα... ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ.. κρύβεται η προσπάθεια να απομακρύνεται την ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία από την κοινωνία της με την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Εγώ θα σας δώσω μία ευχή.
Ο Θεός μαζί σας.
Και αν δεν δέχεστε τον Αληθινό Θεό αλλάξτε την όπως εσείς θέλετε.... Και να πάτε στο καλό...

Ανώνυμος είπε...

οσο η διοικουσα εκκλησια δεν αντιδρα δυναμικα τοσο οι συριζαιοι ανενοχλητοι
θα διαβρωνουν το ηθος των ελληνων

Ανώνυμος είπε...

Νομίζετε πως "κρατείτε"! Πόσο πλανάσθε! Η Εκκλησία έζησε αιώνες και αντιμετώπισε αλλεπάλληλους εχθρούς και πολύ ισχυρότερους από τη δική σας ουτιδανότητα. Το θέμα είναι πόση κόπρος θα μείνει, όταν χαθείτε κι εσείς στην ανωνυμία του χρόνου. Και πόσο ακόμη μπορεί να ωφελήσει όλη αυτή η δοκιμασία στην αναζωπύρωση των ψυχών για την αγάπη του Χριστού.
Η.Σ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com