15 Οκτ 2016

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εσείς κ Υπουργέ, έχετε κάποια διαφορετική γνώμη;

Λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα
Σπάει την «εκεχειρία» με την Εκκλησία ο Φίλης
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην Εκκλησία έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών
- Χάρης Κονιδάρης: Ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής

«Εσπασε» την εκεχειρία με την Εκκλησία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ανάβοντας νέες φωτιές.
Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως μια από «τις εκκρεμότητες»  τη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας. Ανεβάζοντας πάλι τους τόνους, λίγες μόνο  ημέρες μετά την προσωρινή,  όπως διαφαίνεται, εκεχειρία που επετεύχθη για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την εκκλησιαστική διοίκηση ότι επιδιώκει να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών.
Δεν παρέλειψε να αναρωτηθεί  αν πρέπει να υπάρχει «η συνύπαρξη στο ίδιο υπουργείο  ζητήματα Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Το protothema.gr  αποκαλύπτει χαρακτηριστικό  διάλογο μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του κ. Φίλη  από τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου,  μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έγινε παρουσία του υπουργού Παιδείας και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.  Ο κ. Φίλης διαβεβαίωνε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα υπακούσει στον πρωθυπουργό και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Ο διάλογος έχει ως εξής
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εσείς κ Υπουργέ, έχετε κάποια διαφορετική γνώμη;
Νίκος Φίλης, Υπουργός Παιδείας: Ως Υπουργός οφείλω, όχι μόνο να υπακούω στον Πρωθυπουργό, αλλά και να εφαρμόσω όλα όσα συμφωνούνται και μου λέει.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης σε δήλωσή του στο protothema.gr επισημαίνει
«Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.
Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν διαφορετικές ερμηνείες που καλύπτουν ψυχολογικά αυτούς που τις διακινούν, παραθεωρώντας το γράμμα και το πνεύμα των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, σε μία απόπειρα ελέγχου των θρησκευτικών φρονημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που απευθύνονται σε ένα στενό αντικληρικαλιστικό ιερατείο».
Αναφερόμενος  στο Συνέδριο  θέμα της κόντρας που ξέσπασε με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο  κ.Φίλης εξέφρασε την ελπίδα «να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η ιεραρχία θέλει να θέσει όρους».
Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δεν συνιστούν «αντιπαλότητα εκ μέρους μας, αλλά υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου δημοκρατικού σχολείου. Από την κρίση δε θα βγούμε επιστρέφοντας στους αναχρονισμούς και στις ξεπερασμένες αξίες του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο υπουργός Παιδείας.
«Η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Φίλης  διευκρινίζοντας πως «δεν πρόκειται για αντιπαλότητα, είναι υπεράσπιση για εμάς του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».

protothema.gr 15/10/2016

4 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Από την πρώτη στιγμή είχα την άποψη δημόσια, ότι τους ενέπαιξαν.

Ανώνυμος είπε...

Λογικό να " σπάσει " η εκεχειρία. Η έκτακτη " Σύνοδος " του Νοεμβρίου πλησιάζει και για να μην ασχοληθούν οι " ποιμεναρχες " μας με την αιρετική Κολυμπαρια Σύνοδο , πρέπει ο Φίλης να τους βοηθήσει λιγάκι πάλι.

Τι θλιβερό κατάντημα της Εκκλησίας (?) της Ελλάδος !!! Ο καλύτερος σύμμαχος του υποδικου και αιρετικου Ιερωνυμου είναι ο Φίλης !!!

Κυριάκος Βαρβέρης

Ανώνυμος είπε...

εαν διαβασετε και τις δηλωσεις τσακαλωτου στο συνεδριο του συριζα για τα θρησκευτικα α γ α ν α κ τει και ο πλεον αδιαφορος δια την υπνηλια των ιερωνυμου και των αρχιερεων που τον συνοδευσαν στην συναντησι τους με τον τσιπρα ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣΚΑΙ ΚΟΚΙΝΙΣΤΕ
δευτερος στην κεντρικη επιτροπη του συριζα ο φιληςμε 1308 ποιος ο λογος
επιβραβευση του ιδεολογικου του αγωνα εναντιον της εκκλησιαςκαι σεις πατερες αναμεινατενα τελειωση η χρονια η να αλαξη ο πανισχυρος στην επιτροπη του συριζα φιλης enikos gr

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com