3 Οκτ 2016

Δεν κάνει πίσω ο Ιερώνυμος για τα Θρησκευτικά

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεν κάνει πίσω ο Ιερώνυμος για τα Θρησκευτικά
Δεν κάνει πίσω ο Ιερώνυμος για τα Θρησκευτικά
Λίγες ώρες πριν από την (αυριανή) συνεδρίαση της Ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη για το θέμα των «νέων» Θρησκευτικών στα σχολεία, το κλίμα ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Παιδείας παραμένει ψυχρό.

Παρά τις αμήχανες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εκτονωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και η πλειοψηφία των ιεραρχών που τάσσεται στο πλευρό του, αναμένεται να τοποθετηθούν σχετικά με «πύρινες» παρεμβάσεις, διαμηνύοντας έτσι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν τις μεταρρυθμίσεις Φίλη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, καθώς από τις αποφάσεις της θα κριθεί και το μέλλον των σχέσεών του με την Εκκλησία.
Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τη σκληρή του στάση έχει ικανοποιήσει ακόμη και τις πιο συντηρητικές φωνές στην Ιεραρχία, δεν πρόκειται να «κάνει πίσω». Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, στη διάρκεια της ομιλίας του θα απαντήσει σε όλους και για όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος της Εκκλησίας.
Πέραν αυτού, θα επαναλάβει την πάγια θέση του που είναι να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τα Θρησκευτικά σε επίπεδο επιστημονικών επιτροπών με τη συμμετοχή, ωστόσο, νέων προσώπων.
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού».
Και αφού είπε πως «σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο», σχολίασε για τις αντιδράσεις ότι «όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα Θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων».
Σε άλλο σημείο ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας». Μάλιστα, κατά τον ίδιον, «θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία. Η εποχή της “Δεξιάς του Κυρίου” έχει παρέλθει».
Οσο για τις δηλώσεις του για το ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την Κατοχή, απάντησε: «Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ γρήγορα θα "καλοκαιριάσει" και θα αναθερμανθούν αίφνης,κατά παράδοξο βέβαια τρόπο, οι σχέσεις με την κυβέρνηση. Κανείς μας δεν θα το καταλάβει πώς θα γίνει. Διότι αλλού είναι το θέμα. Δε μιλάνε για τα φοβερά οικουμενιστικά ανοίγματα, δεν ανοίξανε το στόμα τους για τις παραβάσεις και τα χτυπήματα κατά της βάσης της αλήθειας, στη "Σύνοδο" της Κρήτης και τώρα λαλίστατοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση παριστάνουν τους φύλακες, αντιλέγοντας στο Φίλη. Ωραία η ντρίπλα σας, σεβασμιώτατοι, αλλά κάνετε φάουλ.Θα φανεί και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας η "παλικαροσύνη" σας. Να δούμε. Θα αποφανθείτε όλα καλά ή θα γίνει κανένα ... θαύμα;
Σ.Η.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com