10 Οκτ 2016

Σχέδιο άλωσης της Ιστορίας από ΜΚΟ

«Πειραγμένα» σχολικά βιβλία σε όλα τα Βαλκάνια από οργάνωση που είχε πρόεδρο τον Μάθιου Νίμιτς
Ρεπορτάζ Φανή Χαρίση
Κριτική για τα βιβλία Ιστορίας που γράφει το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ασκούν Ελληνες ιστορικοί.

Το Κέντρο είναι μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1996 στην Ολλανδία με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και το 2000 εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρός της υπήρξε για αρκετά χρόνια ο γνωστός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, επιστήθιος φίλος του επιχειρηματία Νίκου Ευθυμιάδη, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου.
Σύμφωνα με το Κέντρο, ο στόχος του είναι η συμφιλίωση των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η πορεία τους στην Ευρώπη. Η κυριότερη δραστηριότητά του είναι η εκπαίδευση και έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία Ιστορίας. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία που αφορούν την περίοδο από το 1945 έως το 2008, όπου γίνεται αναφορά και στο Σκοπιανό, χωρίς όμως να ανακοινώνεται τι ακριβώς θα γράφουν για την προκλητική στάση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος και της Ιστορίας.
Τα συγκεκριμένα βιβλία διδάσκονται σε έξι χώρες. Σε Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Βοσνία, ενώ περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια που διοργανώνει το Κέντρο. Στην Ελλάδα, παρότι τα βιβλία είχαν εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τελικά κόπηκαν. Ομως είναι αξιοσημείωτο ότι σεμινάρια έχουν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο!
Ωστόσο, πολλές είναι οι κριτικές για τα συγκεκριμένα βιβλία και τους σκοπούς που εξυπηρετούν. Μία από αυτές «Η "άλωση" της ελληνικής Ιστορίας» του Γιάννη Κορωναίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την Ιστορία του ελληνικού έθνους ξαναγράφουν κέντρα και ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και διεθνή ιδρύματα και φόρουμ επιρροής Τζορτζ Σόρος. Σε αυτή την ιστορία αποσιωπάται ο ρόλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Ελληνισμού διαχρονικά, θεωρείται ως αφετηρία της Νεοελληνικής Ιστορίας η... Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ αμφισβητείται η ελληνική εθνοπολιτιστική διάσταση και η Ιστορία της Μακεδονίας».
Εξάλλου, όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Ευθυμιάδης, το Κέντρο δεν χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, αλλά «από μεγάλες εταιρίες όπως η Coca Cola, τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση κ.ά.».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φλέγονται,καίγονται,τσουρουφλέγονται να εφαρμοστεί η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία παντού. Να έχουμε μια pax universalis όπως παλιά pax romana,pax otomana,pax americana δε πέτυχε και τόσο,νη μας προκύψει κάποια pax rossana ή pax sino..τσιν κάτι που δε το θέλει κανένας! Και μαζί μ΄αυτά ας κάνουμε και ένα lifting στην ιστορία αλλά και στη θρησκεία που τόσο πολύ..δυναστεύει τους άθεους να αναδείξουν τον ανθρωποθεό τους.

Ανώνυμος είπε...

θέλουν να τα αλλάξουν όλα! Να μην υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το χθες.
Στο Η΄Κορινθ 5-6 λέει ο Απόστολος Παύλος,κι αν υπάρχουν θεοί όπως λογίζονται,είτε στον ουρανό είτε στη γη ναι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και είναι δαίμονες,για μας όμως υπάρχει ένας Θεός ο Πατέρας από τον οποίο έγιναν τα πάντα και εμείς για αυτόν οφείλουμε να ζούμε ο οποίος είναι ο σκοπός της ζωής μας Κύριος Ιησούς Χριστός. Άλλον θεό δεν ξέρουμε ούτε αναγνωρίζουμε

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com