2 Οκτ 2016

Πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμισης


Πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμισης
Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας επιχειρεί προσέγγιση Ορθοδόξων και Ευαγγελιστών
"Για μας θα είναι μια ιδιαίτερη τιμή εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄έλθει το Μάιο του 2017 στη Βιτεμβέργη και το Τύπιγκεν" για τους εορτασμούς των 500 χρόνων της θρησκευτικής μεταρρύθμισης, (σημ. δηλαδή της θυροκόλλησης των 95 θέσεων του Λούθηρου στον καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης), δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Τόσο ο ίδιος όσο και η επικεφαλής επίσκοπος Εξωτερικών και Οικουμενικών υποθέσεων Πέτρα Μπόσε-Χούμπερτ ευχαρίστησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την εγκάρδια υποδοχή και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη συσχέτιση της πνευματικότητας με την οικολογική δράση την οποία ενσαρκώνει με αξιοθαύμαστο τρόπο.
Αμφότεροι οι επισκέπτες υπογράμμισαν επίσης την οικουμενική σημασία των αποφάσεων τη Πανορθόδοξης Συνόδου τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία έλαβε μέρος ως επίτιμος προσκεκλημένος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ. 
Υπήρξαν σημαντικά μηνύματα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των ευαγγελικών και των ορθοδόξων χριστιανών, ιδίως δε στο κείμενο της Συνόδου και ως προς τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄.
Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας (EKD) διεξάγει από το 1969 διμερή θεολογικό διάλογο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η πρόσκληση στη Βιτεμβέρη και στο Τύπιγκεν έρχεται να υπενθυμίσει τις πρώτες επαφές των δύο εκκλησιών, της Μεταρρυθμιστικής και της Ορθόδοξης, την οποία ξεκίνησαν οι θεολόγοι Μάρτιν Κρούσιους και Γιάκομπ Αντρέε το 1573 με την ανταλλαγή επιστολών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεεία Β΄, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD).

ΤΟ ΒΗΜΑ 30/09/2016

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Ποιάς μεταρρύθμισης δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

Ὁπωσδήποτε πρέπει καί ἁρμόζει νά μεταβεῖ ὁ κ. Βαρθολομαῖος στούς μεταρρυθμιστές καί μάλιστα νά τόν ἀνακηρύξουν ἐπίτιμο πρόεδρό τους. Διότι καί ὁ ἴδιος εἶναι ἕνας μεγάλος μεταρρυθμιστής στό χῶρο τῆς Ἀνατολῆς βαδίζων στά χνάρια μεγάλων προκατόχων του, ὅπως ὁ Μελέτιος Μεταξάκης καί ὁ Ἀθηναγόρας Σπύρου, γνωστοί καί ὡς μασῶνοι καί πανθρησκειαστές! Νά πάει, λοιπό, μέ τή συγκατάθεσή μας ὁ κ. Βαρθολομαῖος καί καλό θά ἦταν νά μή γυρίσει, ἀφοῦ πλέον ἐδῶ δέν ἔχει ἀφήσει τίποτε ἀμεταρρύθμιστο, δηλαδή ὄρθιο!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com