21 Οκτ 2016

Μνήμη των οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος (21 Οκτωβρίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του οσίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου, πνευματικού τέκνου του Μεγάλου Αντωνίου, αλλά και πνευματικού πατέρα του αγίου Επιφανίου, αρχιεπισκόπου Σαλαμίνος της Κύπρου. Τιμά, επίσης, τη μνήμη του ιερομάρτυρος Σωκράτους επισκόπου Αγκύρας, καθώς και τη μνήμη των οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος και πανηγυρίζει η κοινότητα Περιστερώνας Μόρφου, όπου βρίσκεται και ο περικαλλής βυζαντινός ναός του 11 ου αιώνα, που φέρει το όνομά τους και στον οποίο βρίσκονται θησαυρισμένα τα ιερά λείψανά τους. Οι δύο όσιοι, κατάγονταν από την Καππαδοκία και έζησαν τον 5ο αιώνα μ.Χ..
Κοιμήθηκαν οσιακά στην πατρίδα τους, αφού προηγουμένως είχαν ευεργετήσει το λαό της με τη διδασκαλία, την ελεημοσύνη και τα χαρίσματα ιαμάτων με τα οποία τους είχε τιμήσει ο Θεός. Τα σεπτά τους λείψανα εμφανίστηκαν με θαυμαστό τρόπο στις εκβολές του ποταμού Σερράχη, στην περιοχή της Μόρφου και μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση από κάποιον πιστό της περιοχής, που είχε πληροφορηθεί το γεγονός, από τους ίδιους τους αγίους, σε επανειλημμένα οράματα.

Μέσα από το βίο των αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος προκύπτει για πολλοστή φορά η ευλογία με την οποία περιβάλλει ο Θεός την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Δικό μας χρέος είναι, αγωνιζόμενοι και προσευχόμενοι, να ερμηνεύσουμε σωστά και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευλογία, ώστε η Νήσος των Αγίων να εξακολουθήσει να δικαιολογεί αυτό τον τιμητικό  τίτλο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Κύπρου -churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com