28 Σεπ 2016

Ελένη Βασσάλου, «Το Πρόγραμμα του “Παγκοσμίου Δικτύου Θρησκειών για Παιδιά” (GNRC ) της ARIGATOU ως πρότυπο των ελληνικών Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά»

«Το Πρόγραμμα του “Παγκοσμίου Δικτύου Θρησκειών για Παιδιά” (GNRC ) της ARIGATOU ως πρότυπο των ελληνικών Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά».
Ελένη Βασσάλου, Θεολόγος
«Η ιστορία εκτυλίσσεται ως εξής:
Εν μέσω σκόπιμης πρόκλησης αναταραχής στα σχολεία, κυρίως της Μέσης Εκπαίδευσης, εξαιτίας των  εγκυκλίων[1] του 2008, που αφορούν στις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών, τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή, το 2011, το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, το οποίο αλλάζει ριζικά τον προσανατολισμό του μαθήματος. Εγκαταλείπεται η ισχύουσα μέχρι σήμερα γνώση της Ορθόδοξης πνευματικότητας και η γνωριμία των θρησκειών σε χωριστές ενότητες, αντί ενός διαθρησκειακού συγκρητιστικού συνονθυλεύματος[2], επενδυμένου με διαλογισμό[3], βιωματικές πρακτικές[4], διαθρησκειακές κατασκευές[5], συνεντεύξεις με ιερείς θρησκειών[6], διαθρησκειακά παιχνίδια[7] κ.α. Έτσι, εκτιμάται, πως το νέο ΠΣ θα γίνει πιο ελκυστικό,  και, παράλληλα, θα καλύψει τα αξεπέραστα θεολογικά και παιδαγωγικά προβλήματα που δημιουργεί, εξαιτίας της ανάμειξης και ταυτόχρονης παρουσίασης, σε μικρούς και ανήλικους μαθητές, ετερόκλητων γνώσεων από έξι θρησκείες και τρεις ομολογίες[8].


Δείτε και:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την δημοσίευση

Ανώνυμος είπε...

Η Ελένη η Βασσάλου είναι ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο που δεν το έχουν αντιληφθεί πολλοί. Οι ενασχολούμενοι ξέρουμε τι σημαίνει Βασσάλου.
Εδώ και πολλές δεκαετίες δίνει συνεχείς μάχες με επιτυχία απέναντι στην αδιαφορία ή αυθαιρεσία της πολιτείας για τα θρησκευτικά, απέναντι στις αιρέσεις και αγωνίζεται για την ενημέρωση του κόσμου. Στα δικαστήρια, στην αρθρογραφία, στα τηλέφωνα, στην τάξη. Έχει κόψει τη φόρα σε πολλούς που νομίζουν ότι μπορούν να αλωνίζουν στην Ελλάδα, αιρετικούς και αντιχρίστους. Πάντα πρόθυμη και ευγενική, με πόνο για την Εκκλησία του Χριστού μας.
Ας κάνουμε κι ένα κομποσχοίνι για την Ελένη, γιατί το έχει ανάγκη.

Ελένη Βασσάλου είπε...

Συγγνώμη, μόλις τώρα είδα το σημείωμά σας. Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και τα καλά σας λόγια, αλλά η δόξα, η τιμή και η ευχαριστία ανήκει αποκλειστικά στον Κύριό μας. Με τη δύναμή Του αναπνέουμε, με τη δύναμή Του είμαστε ακόμη όρθιοι και συνεχίζουμε... Αυτός οικονομεί την έκβαση του αγώνα που κάνουμε κι εμείς καταθέτουμε τις πενιχρές δυνάμεις μας.

Με την ευκαιρία παρακαλώ πολύ τους συναδέλφους να μην σκύβουμε το κεφάλι στα νέα Προγράμματα Σπουδών. Η υπόθεση των Θρησκευτικών είναι νομικά κερδισμένη με αποφάσεις του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, οι οποίες αποφάσεις είναι τελεσίδικες. Η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων ορίζει επί λέξει:
… σκοπός της παρεχομένης στα σχολεία παιδείας είναι, μεταξύ των άλλων, και η «ανάπτυξη» σε τουλάχιστον επαρκή βαθμόν, της θρησκευτικής συνείδησης των ελληνοπαίδων σύμφωνα με τις αρχές του ορθοδόξου χριστιανικού δόγματος, η διδασκαλία του οποίου είναι, ως εκ τούτου, υποχρεωτική, όπως είναι υποχρεωτική και η παρακολούθηση από τους μαθητές, οι οποίοι ανήκουν στην «κατ' Ανατολάς Ορθόδοξον Χριστιανικήν Εκκλησίαν» του μαθήματος των θρησκευτικών (σελ. 13, 14, 16, 19, 20)

Παρακαλώ πολύ να μην μπερδευόμαστε από τα τεχνάσματα κάποιων Σχολικών Συμβούλων και του Υπουργείου Παιδείας. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν άνθρωποι, που δεν έχουν φιλική στάση με το μάθημα ή νομίζουν πως πρέπει να ακολουθούμε το αλαλούμ των δικών τους πιστεύω. Με τη βοήθεια του Θεού θα περάσει κι αυτή η μπόρα. Τέτοιες μπόρες μόνο ευλογημένα αποτελέσματα φέρνουν, απλώς θέλει λίγη υπομονή, μέχρι να βγουν οι νέες δικαστικές αποφάσεις.
Και πάλι, συγγνώμη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com