7 Σεπ 2016

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ευθανασία – Τι έδειξε έρευνα σε 12 χώρες

ευθανασία
Τις ερωτήσεις στην πρόσφατη έρευνα για την ευθανασία έθεσε η Ένωση Ιατρικών Συνηγόρων Ελβετίας (SMLA) και διεξήχθη σε 12 διαφορετικές χώρες και δημοσιεύθηκε το 2012. Στην Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Σχεδόν τα ¾ των ερωτώμενων απάντησαν ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν την επιλογή πώς και πότε θα πεθάνουν. Αντίστοιχο ποσοστό απάντησε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό του να επιλέγει την μη υποβοηθούμενη ευθανασία αν έπασχε από ανίατη νόσο, σοβαρή αναπηρία ή αφόρητους πόνους χωρίς θεραπεία.
Ας δούμε όμως τι πιστεύουν οι ερωτώμενοι κάθε χώρας ξεχωριστά:
-Οι Γερμανοί είναι οι πιο θετικοί στο θέμα της ευθανασίας με το 87% όσων συμμετείχαν στην έρευνα να είναι υπέρ
-Η Δανία βρίσκεται στην 11η θέση με το 71% των ερωτηθέντων να είναι υπέρ
-Οι πιο αρνητικοί σε αυτή την ιδέα ήταν οι Έλληνες με ποσοστό 52%, το χαμηλότερο όλων των χωρών που συμμετείχαν
-Οι Ισπανοί δήλωσαν ότι θα ζητούσαν βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν σε ευθανασία σε ποσοστό 78%
-Οι Γάλλοι κρίνουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία θετικά σε ποσοστό 75%
-Οι Βρετανοί λένε "ναι" σε ποσοστό 71%
Περισσότεροι πάντως από τα ¾ όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι μόνο γιατροί θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα έπρεπε να κάνουν τους πολιτικούς να επανεξετάσουν την νομολογία αναφορικά με την ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ή την μη υποβοηθούμενη ευθανασία.
Σήμερα μόνο 4 χώρες επιτρέπουν την ευθανασία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία.
Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει την νομιμοποίησή της αρκεί να μην υπάρχει οικονομικό όφελος για τον γιατρό και στην Γαλλία εξελίσσεται κοινωνική διαβούλευση για το αν πρέπει να επιτραπεί ή όχι.
Οι υπάρχουσες απαγορεύσεις έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτού που αποκαλείται «τουρισμός ευθανασίας». Ασθενείς δηλαδή που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, κυρίως από την Γερμανία, τη Γαλλία και την Βρετανία, ταξιδεύουν ως την Ελβετία για να το κάνουν. Το 2010 μάλιστα υπήρξε πρόταση στο καντόνι της Ζυρίχης να υπάρξουν αυστηρότεροι νόμοι και η απαγόρευση του ταξιδιού για ευθανασία αλλά απορρίφθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com