5 Αυγ 2016

“Δεύτε αναβώμεν εις το όρος Θαβώρ”



‘’ΔΕΥΤΕ ΑΝΑΒΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡ’’
 «Και μεθ’ ημέρας εξ παραλαμβάνει ο Ιησούς τον Πέτρον και Ιάκωβον και Ιωάννην τον αδελφόν αυτού και αναφέρει αυτούς εις όρος υψηλόν κατ’ ιδίαν∙ και μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών, και έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως» (Ματθ. ιζ΄ 1-2).
Αυτό το μεγάλο γεγονός της Μεταμόρφωσης, μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να ζήσομε. «Δεύτε αναβώμεν εις το όρος Κυρίου, και εις τον οίκον του Θεού ημών, και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως αυτού», μας καλεί η Εκκλησία μας, κατά την Εσπερινή Ακολουθία της εορτής της ‘’Αναμνήσεως της Αγίας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού’’.
Να ‘’αναβώμεν’’ και εμείς ‘’εις το όρος Κυρίου και εις τον οίκον του Θεού ημών’’ για να δούμε ‘’την δόξαν της Μεταμορφώσεως αυτού’’. «Το θεϊκόν και απρόσιτον φως τηλαυγώς οψόμεθα», λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Τότε θα αναφωνήσομε αυτό που Απόστολος Πέτρος είπε στον Χριστό «Κύριε, καλόν εστιν ημάς ώδε είναι» (Ματθ. ιζ΄ 1-2).

Για τούτο ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός , εις τον ‘’Λόγο εις την υπερένδοξον μεταμόρφωσιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού’’, μας καλεί «Πάντων των γηίνων περιφρονήσωμεν∙ ουκ εν γη γαρ ημών το πολίτευμα. Προς ουρανόν τον νουν εναποτείνωμεν, όθεν και Σωτήρα Χριστόν απεκδεχόμεθα Κύριον».
«Φέγγει των αρετών, εκλάμποντες προσβώμεν, εν όρει τω αγίω, οψόμενοι την θείαν, Κυρίου Μεταμόρφωσιν», ψάλλομε στα Στιχηρά Προσόμοια της Εσπερινής Ακολουθίας της εορτής της Μεταμόρφωσης του Κυρίου μας.
«Διονυσίω μεν γαρ Αρεοπαγίτη τω εν Θαβωρίω φανέντι του Χριστού φωτί τα σώματα των αγίων επί του μελλοντις αιώνος κοσμείσθαι τε και περιαστράπτεσθαι σαφώς είρηται» λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
«Αποθώμεθα λύπης απάσης νέφος επισκοτούσης ημίν τον νουν, και τούτον ουκ εώσης προς ύψος επαίρεσθαι», αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, εις τον ‘’Λόγο εις την υπερένδοξον μεταμόρφωσιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού’’. Αυτό το μεγάλο γεγονός της Μεταμόρφωσης, μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να ζήσομε. «Δεύτε αναβώμεν εις το όρος Κυρίου, και εις τον οίκον του Θεού ημών, και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com