16 Ιουν 2016

Λυκούργος Νάνης, Σχόλιο για άρθρο στο επίσημο εκκλησιαστικό περιοδικό “ΘΕΟΛΟΓΙΑ” του αρχιεπισκόπου Αλβανίας ΑναστάσιουΣχόλιο για άρθρο στο επίσημο εκκλησιαστικό περιοδικό “ΘΕΟΛΟΓΙΑ” του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου
ΕΥΓΕ στο ορθόδοξο χριστιανικό περιοδικό Ο ΣΩΤΗΡ για το αποπνέον το Ορθόδοξο άρωμα ομολογιακό αυτό κείμενο.
Υπάρχει,όμως, κορυφαίος εκκλησιαστικός αξιωματούχος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ισχυρίστηκε τα εξής απίστευτα, αναφορικά με τον επάρατο και δαιμονοκίνητο οικουμενισμό, σε κείμενό του στο επίσημο εκκλησιαστικό περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, (επιτρέπεται να δανείζει τις στήλες του το εν λόγω περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να δημοσιεύονται οι "δηλητηριώδεις" αυτές απόψεις;), στο τεύχος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2015 και τα οποία έχουν ως εξής:
"...Οι υπερσυντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι επαφές μας με τους ετεροδόξους απειλούν να αλλοτριώσουν το Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος και ότι η συμμετοχή μας στην οικουμενική κίνηση -την οποία άκριτα χαρακτηρίζουν ως "παναίρεση"- είναι προδοσία της Ορθοδοξίας. Δεν δυσκολεύονται μάλιστα να βάλουν στους αντιφρονούντες ετικέτες, όπως " αιρετικοί", "οικουμενιστές" (άγνωστη λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο,που γνωρίζει από αιώνες μόνο το "οικουμένη", "οικουμενικός").

 Πολλοί, όμως πιστεύουμε ότι είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στους κοινούς προβληματισμούς προσφέροντας την Ορθόδοξη μαρτυρία. Τη γραμμή αυτή έχουν υιοθετήσει από ετών οι Σύνοδοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.... Το βασικό ερώτημα είναι, ποιός τελικά αποφασίζει στην Ορθόδοξη Εκκλησία για το εκάστοτε πρακτέο και για το τί είναι αιρετικό; Ο Άλφα ή Βήτα ευσεβής μοναχός ή κληρικός; Διότι τάχα αυτός αυτεπάγγελτα "εκπροσωπεί" τον λαό, χωρίς μάλιστα να τον ρωτά; Μήπως έτσι κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε έναν τύπο "πρεσβυτεριανής Ορθοδοξίας"; Αλλά ένα τέτοιο είδος δεν το γνωρίζει η Ορθόδοξη Παράδοση. Η Σύνοδος των επισκόπων έχει την ευθύνη να λαμβάνει αποφάσεις στα κρίσιμα θέματα και να καθορίζει την εκάστοτε Ορθόδοξη στάση. Προφανώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα θεολογικά, εκκλησιολογικά, πρακτικά, τα οποία χωρίζουν τους χριστιανούς της Ευρώπης. Θα χρειασθεί ασφαλώς υπεύθυνη και συστηματική συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων. Κανείς δε από όσους μετέχουμε στις διαχριστιανικές σχέσεις δεν είναι διατεθειμένος να αρνηθεί την Ορθόδοξη ταυτότητά του ή να κάνει συμβιβασμούς στην πίστη του προδίδοντας την Ορθόδοξη παράδοση. Άλλωστε, η ουσιαστική συμβολή μας δεν είναι ο συμβιβασμός ή η σιωπή, αλλά η σοβαρή κριτική σκέψη, η προσφορά του θησαυρού της Ορθόδοξης παραδόσεως και θεολογίας που συνδέει οργανικά το σήμερα με την αποστολική εποχή".
Τι έχει να πει ο άγιος Αλβανίας για τις περί οικουμενισμού και οικουμενιστών κατηγορηματικές απόψεις και θέσεις των νεοτέρων αγίων και καταξιωμένων στη συνείδηση του πιστού λαού γερόντων και πνευματικών πατέρων και κυρίως για την ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΜΩΝ ΤΟΥΣ επί του προκειμένου ζητήματος; "Εική και ως έτυχεν" είπαν τα όσα είπαν και έγραψαν;
Ας αναιρέσει ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας δι'επιχειρημάτων, εννοείται, και όχι διά ετικεττών, τις οποίες επικαλέστηκε, του τύπου "υπερ-συντηρητικοί" τα όσα μνημειώδη έχουν καταθέσει στην εκκλησιαστική παρεμβολή οι προαναφερθέντες.
Άκριτα, λοιπόν, και κατά τρόπο επιπόλαιο ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς χαρακτήρισε τον οικουμενισμό, φορεύς και πραγματοποιός του οποίου τυγχάνει η δυσώνυμη "οικουμενική κίνηση" με κυριότερο μοχλό το ΠΣΕ, στα πλαίσια του οποίου θεσμικό ρόλο κατείχε στο παρελθόν και ο ειρημένος πρωθιεράρχης, ως "παναίρεση"; Τι δε να πούμε και για τη σχετική συγκλονιστική πνευματική εμπειρία του οσίου γέροντος π.Γαβριήλ Διονυσιάτου που έφερε στο φως της δημοσιότητος ο καθηγητής της Ορθοδόξου Δογματικής κ.Τσελεγγίδης;
Όσο δε για την "ορθόδοξη μαρτυρία" που ΔΗΘΕΝ δίδουν όσοι "ορθόδοξοι" συμμετέχουν στην "οικουμενική κίνηση" τι φω και τι λαλήσω!
Ποια "ορθόδοξη μαρτυρία" δώσατε, άγιε Αλβανίας, στην Ασσίζη το 2011 μαζί με τον "έτερο φωστήρα" του οικουμενισμού, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, συμπροσευχόμενοι, κατά παράβαση των σχετικών Θείων και Ιερών Κανόνων, (φαίνεται ότι οι τελευταίοι μάλλον ισχύουν για το χριστιανικό...προλεταριάτο και όχι για κάποιους μεγαλόσχημους...) με αιρετικούς και αλλοθρήσκους;
Ή ποια "ορθόδοξη μαρτυρία" παρέσχε το Μπάλαμαντ, το Πουσάν, η Γροιλανδία, η Ραβένα, το Πόρτο Αλέγκρε, το Σαμπεζύ, οι "θρονικές εορτές" του 2006 και άλλα παρόμοια αίσχη (η λέξη "αίσχη" είναι πολύ αμβλεία και βαρύτερη έκφραση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε...);
Δεν πρόκειται άγιε Αλβανίας για "ορθόδοξη μαρτυρία" αλλά για "προδοσία" της Ορθοδοξίας. Υφίσταται σχετικό άφθονο διαδικτυακό υλικό ώστε παρέλκει κάθε περαιτέρω ανάλυση.
Όσον δε αφορά στην υπό του αρχιεπισκόπου Αλβανίας επίκληση του λαού του Θεού στο παραπάνω κείμενο, τον οποίο ΔΗΘΕΝ "δεν εκπροσωπούν" οι ευσεβείς μοναχοί και λοποί κληρικοί που αποτελούν τη ζώσα φωνή της αγρυπνούσης εκκλησιαστικής συνειδήσεως δε νομίζω ότι αυτή χρήζει ιδιαιτέρου σχολιασμού. Άλλοι είναι εκείνοι που ενεργούν καταφανώς ερήμην του πιστού λαού και σε προφανή αντίθεση προς το φρόνημα και τη θέληση του τελευταίου. Πρόκειται για κάποια υπεροχικά εκκλησιαστικά πρόσωπα που καταπατούν αδεώς του Θείους και Ιερούς Κανόνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις αιρετικών και αλλοθρήσκων, υπογράφουν προδοτικά κείμενα, κατασκανδαλίζουν τον πιστό λαό για τον οποίον κατά τα άλλα κόπτονται, πυροδοτούν ενδοορθόδοξες διαιρέσεις και σχίσματα, αμβλύνουν το ορθόδοξο αισθητήριο του πληρώματος, συμμετέχουν με θεσμικούς ρόλους σε παν-προτεσταντικούς παναιρετικούς "εκκλησιαστικούς" οργανισμούς κ.ο.κ.
Μήπως τους "γνωρίζει" αυτούς τους τελευταίους ο άγιος Αλβανίας;

9 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Φίλε λυκούργο, ρωτάς: "επιτρέπεται να δανείζει τις στήλες του το περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ΘΕΟΛΟΓΙΑ, προκειμένου να δημοσιεύονται οι δηλητηριώδεις απόψεις του αρχιεπισκόπου Αλβανίας;".
Εγώ θα ρωτήσω: υπάρχει έστω και μια ορθόδοξη σελίδα σ' αυτό το περιοδικό; Από κάθε σελίδα του στάζει το δηλητήριο της αίρεσης του Οικουμενισμού.
Είναι βαρύτατη η Αμαρτία των επισκόπων της Εκκλησίας μας που επιτρέπουν να μοιράζεται αυτό το μίασμα στους ιερείς των περιφερειών τους. Κατά τη γνώμη μου, είναι άρνηση του Χριστού!

Βασίλης Κερμενιώτης,
Υπαγόμενος στην I. μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ανώνυμος είπε...

Τι περιμένεις Βασίλη από περιοδικό που διευθύνει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σ.Γιαγκάζογλου; Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση το "επιχείρημα" του Αλβανίας το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα η λέξη "οικουμενιστές" αλλά μόνο "οικουμενικός"! "Φοβερό" επιχείρημα! Για δες πού έμεινε! Αντί να ασχοληθεί με την ουσία του οικουμενισμού!

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η των λατίνων θρησκευτική ηγεσία, οία θαυμάζει και επαινεί πάσης ευκαιρίας δοθείσης ο "άγιος" Αλβανίας θα τον είχε καθαιρέσει, λόγω ηλικίας προ πολλών ετών. Όλα τα έχουν παραδώσει εις την παντούφλα του πάπα και εις τας μασονικάς στοάς, την Αγίαν Ορθόδοξον Πίστιν, τους Αγίους και Ιερούς Κανόνας, τους Αγίους Πατέρας, κάθε τι Όσιον και Ιερόν. Μόνον ένα ηρνήθησαν να παραδώσουν: τους πριγκιπικούς αρχιεπισκοπικάς θρόνους των! Υπέργηροι και ταλαίπωροι αντί να αποσυρθούν εις τα κελία της μετανοίας των, αρέσκονται εις τα αεροπορικά ταξίδια, εις τα λουξ κλας ξενοδοχεία, εις τα πολυτελή δείπνα, εις τας υποκλίσεις, τα χειροφιλήματα, τας φωτογραφήσεις, τας πόζας, τας συνεντεύξεις. Ότι κοσμικότερον, αντορθόδοξον, ανθελληνικόν, προκλητικόν και μισάνθρωπον! Ο Άγιος, Τριαδικός, Ύψιστος Θεός ας ελεήση και συγχωρήση ημάς, Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Ντρεπομαι και λυπαμαι οταν διαβαζω κειμενα που αποπνεουν ενα μισος.Τοτε σκεφτομαι μακαρι να ειμαι εγω που δεν καταλαβαινω. ΜΑΚΑΡΙ

Ανώνυμος είπε...

Τι θέλεις να πεις 8:56;
Συμφωνείς με τα καμώματα του Αλβανίας;

Αντιοικουμενιστής είπε...

Ντρέπομαι και λυπάμαι δια την κατάντια τινών ημών επισκόπων, οίοι συμπεριφέρονται ως λατινικότεροι των λατίνων, ως μασονότεροι των μασόνων ως κοσμικότεροι των πλέον κοσμικών. Παντελώς ανάξιοι δια να διαβαίνουν και έξωθεν των Ιερών Πανσέπτων Ορθοδόξων Ναών και ουχί να ενδύονται τα Άγια Ορθόδοξα Ράσα. Το Πνεύμα το Άγιον ας οδηγήση ημάς εν γη ευθεία, Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάστε όταν αρχιεπίσκοπος Ελλάδος ήταν ό Χριστόδουλος καί θέλησε νά φέρη τό παγκόσμιο Συμβούλιο εκκλησιών γιά ένα συνέδριο στήν Ελλάδα τί είπε επ αυτού ό Αλβανίας;Εγώ εάν ήμουν αρχιεπίσκοπος δέν θά επέτρεπα νά έλθη στήν Ελλάδα.Καί μετά από λίγο καιρό έγινε πρόεδρος τού παγκοσμίου συμβουλίου εκκλησιών.....

Ανώνυμος είπε...

Για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αναστασίου και για τις συμπροσευχές του θα έπρεπε να ντρέπεσαι 8:56!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com