14 Ιουν 2016

Μεγάλη Σύνοδος: Γεωπολιτικό παρασκήνιοΈνα 24ωρο μετά την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας να απέχει από τη Μεγάλη Σύνοδο στο Κολυμπάρι Χανίων, εφόσον το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιλέξει την αναβολή, μία ρηματική διακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας έρχεται να αποδείξει τις λεπτές γεωπολιτικές κινήσεις που κρύβονται πίσω από τη σύναξη των ορθοδόξων ιεραρχών.
Με απλά λόγια η ρωσική κυβέρνηση θέλοντας να καταδείξει έστω και επικοινωνιακά ότι δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά, εμφανίζεται περίπου να αγνοεί την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας και να ανακοινώνει εθιμοτυπικά την άφιξη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από την κίνηση αυτή της ρωσικής κυβέρνησης κρύβεται η αγωνία της στο ενδεχόμενο ανακήρυξης του αυτοκεφάλου που η ουκρανική κυβέρνηση ζητά για την εκκλησία της μετά την ένταση με τη Ρωσία.
Ως γνωστόν μέχρι στιγμής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνείται να αναγνωρίσει θέμα αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία υποδεικνύοντας την κανονικότητα υπαγωγής της στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση αναμένεται και από την Πρεσβεία της Σερβίας για τη δική της πατριαρχική αντιπροσωπεία.
Στο μεταξύ και ενώ πέντε πατριαρχεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν άρνηση συμμετοχής, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα στο Κολυμπάρι Χανίων, στην επεξεργασία του μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου, που είναι τρόπον τινά και το τελικό ανακοινωθέν, μετέχουν τεχνικά κλιμάκια και των 14 εκκλησιών. Δηλαδή ακόμη και αυτών, που έχουν δηλώσει ότι δε θα παραστούν στη Σύνοδο.
Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας έχει οριστεί να πραγματοποιηθείς τη Ρουμανία.
Ρηματική Διακοίνωση
Ρηματική Διακοίνωση έστειλε η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, όπως αποκαλύπτει το CNN Greece, στην οποία γνωστοποιεί τη συμμετοχή του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου.
Και τούτο παρά την αναβολή της Πανορθόδοξης την οποία ζητά το Πατριαρχείο της Μόσχας -όπως μετέδωσε αργά το απόγευμα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- έτσι ώστε, όπως αιτιολογεί η Ιερά του Σύνοδος να δοθεί χρονικό περιθώριο για μεγαλύτερη προετοιμασία.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ, που είναι εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, η πρόταση αναβολής κατατέθηκε έπειτα από την άρνηση συμμετοχής αρκετών Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Σύνοδο και επειδή η διαδικασία και τα έγγραφα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν επεξεργάστηκαν καταλλήλως.
Πάντως, και ενώ η Πανορθόδοξη της Κρήτης φαίνεται πως εξελίσσεται σ' ένα μπρα ντε φερ για δυνατούς παίχτες, η ρηματική διακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία φέρνει στο φως το CNN Greece, είναι σαφής και λέει τα εξής:
«Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα γνωστοποιεί με τη συνημμένη υπ' αριθμ 1166-η τη συμμετοχή του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ειδικότερα αναμένεται να αφιχθεί στον αερολιμένα Χανίων την Πέμπτη 16.06.2016 με ειδική πτήση από Μόσχα και να αναχωρήσει την Κυριακή 26.06.2016 από τον ίδιο αερολιμένα».
Όπως σχολίασαν με νόημα στο CNN Greece πηγές από το Φανάρι: «Η ανακοίνωση αυτή της Εκκλησίας της Μόσχας δείχνει ξεκάθαρα ότι το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε τρίτες εκκλησίες και να βρει τρόπο να δραπετεύσει από τις εργασίες της Πανορθόδοξης».

neakriti.gr,14/06/2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό λέγεται΅ΕΚΚΛΗΣΙΑ ή σκορποχώρι?

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com