6 Ιουν 2016

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεν υπάρχει δεν έρχομαι επειδή διαφωνώ.



Θα γίνει τελικά η Μεγάλη Σύνοδος-Το Φανάρι καλεί σε ενότητα και ευθύνη
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη σύγκληση κανονικά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου απεφάσισε ομόφωνα η Ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου, σε μία πολύωρη και μαραθώνια συνεδρία υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους και να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Σύνοδο για τη διασφάλιση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η σύγκληση της έκτακτης Ενδημούσης Συνόδου, η οποία απαρτιζόταν από 18 αρχιερείς, υπαγορεύθηκε από την σοβαρή εμπλοκή που προέκυψε την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα δέκα μόλις ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου από αιτιάσεις τοπικών Εκκλησιών και συγκεκριμένα της Βουλγαρίας να μη συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο.

Τονίζεται ότι η Ενδημούσα Σύνοδος του Φαναρίου, είναι η Σύνοδος εκείνη η οποία εκλέγει τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη και συγκροτείται από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία είναι συνοδικοί πάρεδροι κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και επί πλέον όλη την ενδημούσα Ιεραρχία του Θρόνου.
Οπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» το περασμένο Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, υπήρχε μία υποβόσκουσα κρίση αναφορικά με τα κείμενα, τη θεματολογία, τα οικονομικά και τις λεπτομέρειες προπαρασκευής της Συνόδου. Είχαν εκφραστεί διάφορες απόψεως και γνώμες, φόβοι και ενστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους, πλην όμως η κρίση κορυφώθηκε με την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να μην συμμετάσχει ζητούσα τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου σε μελλοντικό χρόνο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι από την αρχή της συνεδρίας της Ενδημούσης Συνόδου στο Φανάρι, ο Πρόεδρός της, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ήταν απόλυτος ότι θα πρέπει να γίνει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος όπως έχει προγραμματιστεί, συναποφασιστεί και συνυπογραφεί από όλες τις κατά τόπου Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ελέχθη μέσα στην έκτακτη Ενδημούσα Σύνοδο από πολλούς αρχιερείς πως δεν είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή να εκφράζονται τέτοιες αιτιάσεις και να μπαίνουν όροι. Τονίσθηκε ότι η Μεγάλη Σύνοδος οφείλει να συγκληθεί και όπως απορρέει από την εκκλησιολογική, δογματική και κανονική δομή της Συνόδου ο καθένας θα έλθει να πει τις απόψεις του εν Συνόδω. Δεν υπάρχει δεν έρχομαι επειδή διαφωνώ.
Τονίσθηκε ότι η διαδικασία έχει αποφασισθεί πανορθοδόξως, τα σχέδια των κειμένων είναι πανορθοδόξως αποφασισμένα, δεν μπορούν να είναι εγκεκριμένα εκ των προτέρων, αλλά θα υπάρξει συζήτηση επ’ αυτών συνοδικώς. Δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις γνωμών στην Ενδημούσα Σύνοδο, ήταν άπαντες ομόφωνοι και σύμφωνοι και τονίσθηκε πως όποιος δεν θέλει να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος να βγει και να το πει δημόσια και ξεκάθαρα.
Από την Ενδημούσα Σύνοδο απουσίαζαν οι Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννης και Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος. 
Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος ο οποίος φαίνεται να δημιουργεί και το μείζον πρόβλημα, ήταν παρών σε όλες τις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις, υπέγραψε τα προκαταρκτικά κείμενα και δεν εξέφρασε ποτέ διαφωνία. Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ έκανε προ ημερών κάποιες άτυπες επικοινωνίες με την Εκκλησία της Βουλγαρίας, αλλά φαίνεται ότιοι Βούλγαροι είναι αδιάλλακτοι προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ ταυτόχρονα διέρρευσαν και κάποιες πληροφορίες ότι τελικά θα πάει στη Μεγάλη Σύνοδο ο Πατριάρχης Νεόφυτος.
Υπήρξε και η πληροφορία ότι ξεσηκώθηκε και η Εκκλησία της Σερβίας εναντίον της Μεγάλης Συνόδου, πλην όμως δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθεί η πληροφορία, ενώ ελπίζεται με την απόφαση της Ιεράς Ενδημούσης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνουν πιο ψύχραιμες και συνετές αποφάσεις. Δεν υπήρξε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας.
ekirikas 06/06/2016 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Φαναριώτες δεν μπορού και δεν πρέπει να επιβάλλουν τις θελήσεις τους στην οικουμενική Ορθοδοξία.
Αρκετά πια με τον ηγεμονισμό τους!

Ανώνυμος είπε...

Αλλοίμονο στους Ορθόδοξους λαούς και στους άλλους λαούς, όταν περιμένουν να οδηγηθούν στο Αληθινό Φως, από πνευματικά τυφλούς "ποιμένες".

Ανώνυμος είπε...

δοξα τω θεω παρα τις επιθεσεις του διαβολουκαι των οργανων του θα γινη Η ΑΓΙΑ
ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΟΥΤΩΣ ΑΠΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΕΒΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΕΥΦΡΑΝΘΗΣΟΝΤΑΙ
Π, ΧΑΡΙΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Προς πατέρα Χαρίτωνα: στα όργανα του διαβόλου συγκαταλέγετε όσους αγωνίζονται κατά του επαράτου και δαιμονοκίνητου οικουμενισμού;
Τι είναι αυτά που λέτε;
Εχασαν οι λέξεις το νόημά τους;

Ανώνυμος είπε...

Ανάγκη για Σύνοδο υπάρχει, αλλά μιας αυθεντικής κανονικής ορθόδοξης Συνόδου η οποία πρωτ'απ'όλα θα βεβαιώνει όλες τις προηγούμενες άγιες Συνόδους και επί τέλος θα ξαναβάλει αποστολική και ευαγγελική τάξη στην Εκκλησία, καταδικάσει την παναίρεση του οικουμενισμού και του παπισμού, τερματίζει την μετοχή στο αιρετικό ΠΣΕ, καταργήσει την πρωτεία τιμής του αναξίου Φανάρι και την μεταφέρει στην Μητέρα όλων των Εκκλησιών Ιεροσόλυμα (μετά από την αφαίρεση των εκεί ζιζανίων), δίνει λύση στο πρόβλημα της διασποράς δια την δημιουργία αυτοκέφαλων τοπικών Εκκλησιών στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Αφρική, κατά την αποστολική παράδοση, βάλλει αυστηρούς όρους για την εκλογή των επισκόπων η οποία πρέπει να έχει ως αποκλειστικό κριτήριο την ευαγγελική αρετή και πνευματική ωριμότητα των υποψηφίων, κατά το κανόνα που έδωσε ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή προς Τίτου, και θα υποστηρίξει την Ορθόδοξη ιεραποστολή σε όλο το κόσμο.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com