20 Ιουν 2016

Εναρκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου - Ομιλίες Προκαθημένων (20/6/16)

Η εναρκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων(ΕΡΤ1 20/6/2016)

2 σχόλια:

Βασίλειος είπε...

Λέει ο Πατριάρχης: "Ουδείς πλην των ιερών Συνόδων δύναται να ανακηρρύτει απόψεις ή θέσεις ως αιρετικάς διεκδικών ούτως υπέρ εαυτού το αλάθητον. Αυτό είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος." (50:50 - 51:06).

Όμως, ο Χριστός λέει: "Πάτερ ἅγιε͵...ὁ λόγος ὁ σὸς ἀλήθειά ἐστιν" (Ιωάν. 17:11,17). Λέγοντας αυτό, συνεπάγεται πως "ανακηρρύτει απόψεις ή θέσεις ως αιρετικάς". Ποιές; Μα αυτές που είναι ξένες προς τον λόγο του Θεού Πατρός, ο οποίος "ἀλήθειά ἐστιν". Ταυτόχρονα δε, λέει ο Θεάνθρωπος: "ἐγώ εἰμι ... ἡ ἀλήθεια" (Ιωάν.4,6), "διεκδικών ούτως υπέρ Eαυτού το αλάθητον", ως ο Ενυπόστατος Αλάθητος! Και ακόμη λέει ο ενανθρωπήσας Θεός: "...τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν" το οποίο αφορά στο Άγιο Πνευμα, όντας και Αυτός αλάθητος Παράκλητος, και καθετί ξένο προς αυτά που μας κηρύττει το Άγιο Πνεύμα είναι "απόψεις ή θέσεις αιρετικές".
Λοιπόν, λέει ο Πατριάρχης, πως "Ουδείς πλην των ιερών Συνόδων δύναται ... " να ενεργεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο, και η συμπεριφορά αυτή "είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος."

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ον - Το πνεύμα του Πατριάρχη ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!! Διότι σαφώς λέει: "Ουδείς". To "Ουδείς" σημαίνει "Ουδείς" - ούτε ο Θεός! Μάλιστα διευκρινίζει: "Ουδείς πλην των ιερών Συνόδων δύναται ... ". Το τραβάει και παραπέρα: κατηγορεί τον Τριαδικό Θεό που ενεργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο και είναι Αλάθητος πως βλασφημεί "κατά του Αγίου Πνεύματος" - βλασφημεί δηλαδή ο Θεός Τον Εαυτό Του (κατά τον Πατριάρχη)- Μωραίνει Κύριος ὅν βούλεται ἀπολέσαι!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ον - Εάν στην καρδιά του Πατριάρχη βασίλευε το Άγιο Πνεύμα και αυτή ήταν θρόνος Χριστού, θα έβγαιναν ποτέ από το στόμα του τέτοια λόγια; "ἔσωθεν γὰρ ἐκ τῆς καρδίας τῶν ἀνθρώπων οἱ διαλογισμοὶ οἱ κακοὶ ἐκπορεύονται, ... βλασφημία, ὑπερηφανία, ἀφροσύνη·" (Μκ. 7:21-22). Ποιό πνεύμα δεν αναγνωρίζει το απόλυτο Θείο αλάθητο; Αυτό το βλάσφημο πνεύμα που εκτοξεύει τις βλασφημίες αυτές από το στόμα του καθεται στη καρδιά του, καθιστώντας αυτήν σπήλαιο ληστού (Ματ. 21:13, Λκ. 19:46) και τη σύνοδο ληστρική, αφού ληστής μέσω του ρασοφόρου σκεύους την οδηγεί!

Ανώνυμος είπε...

Το πατριαρχείο της Ρωσίας εκπροσωπεί το μείζον τμήμα του Ορθοδόξου κόσμου παγκοσμίως.
Εφ όσον επέλεξε να μη συμμετάσχει στην προβληματικότατη "σύνοδο" του Κολυμπαρίου προσετέθη και ένας ακόμη ουσιώδης λόγος ακυρότητος της συγκλήσεως της τελευταίας καθώς και των υπ αυτής ληφθησομένων αποφάσεων.
Η στανική εμμονή του Φαναρίου και των "δορυφόρων" του να συγκληθεί οπωσδήποτε η σύναξη της Κρήτης και να διεξαχθούν οι εργασίες της διακυβεύει την περιλάλητη "πανορθόδοξη ενότητα" και διευρύνει ακόμη περισσότερο την απόσταση μεταξύ των δύο τοπικών Εκκλησιών.
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com