18 Μαΐ 2016

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ για τη Μεγάλη Σύνοδο


 

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., μετά από συζήτηση στη Συνέλευσή του, αριθμ. συν. 563/18.5.16 χαιρετίζει την απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά την προσεχή εορτή της Πεντηκοστής (18-26 Ιουνίου 2016), στην Ορθόδοξο Ακαδημία Kρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, και εύχεται την ευόδωση των εργασιών της.

Η μετά από αιώνες επαναλειτουργία του Συνοδικού Θεσμού σε πανορθόδοξο επίπεδο, με «την οφειλετική ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προκαθημένης Εκκλησίας» και «τη συνεργία» όλων των άλλων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, πρωτίστως των Προκαθημένων αυτών, πληροί με χαρά και αισιοδοξία πάντας για τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο.
Ως υπεύθυνοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι σε ένα Τμήμα που είχε και έχει ώς σήμερα ιδιαίτερη συμβολή με μέλη του στις προσυνοδικές διεργασίες, παρακολουθούμε με προσοχή τον δημόσιο διάλογο και τις παρεμβάσεις Ιεραρχών και Θεολόγων που κινούνται εντός του θεσμικού πλαισίου, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τα επίσημα κείμενα και τα πρακτικά των προ συνοδικών διασκέψεων. Κατόπιν τούτων επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1. Με τη σύγκληση της Συνόδου επιβεβαιώνεται η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν πολλοίς επιτυγχάνεται υπέρβαση της εσωστρέφειας, η οποία κατά τους τελευταίους αιώνες, κυρίως λόγω του εθνοφυλετισμού, απείλησε την εκκλησιαστική ενότητα και ταλαιπώρησε την Ορθόδοξη Εκκλησία.
2. Δίνεται τοιουτοτρόπως απάντηση στις μομφές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ευρίσκεται σε αδυναμία να λειτουργήσει πανορθοδόξως συνοδικά και ότι ο Συνοδικός Θεσμός, η θεμελιώδης αυτή εκκλησιολογική αρχή, έχει, τρόπον τινά, κατά τους τελευταίους αιώνες ατονήσει, πράγμα ανακριβές.
3. Οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες προβαίνουν με αποφασιστικό τρόπο σε μια πανορθόδοξη συνεργασία για την αντιμετώπιση χρονιζόντων ποιμαντικών, κοινωνικών και κανονικών προβλημάτων, όπως αυτά της ορθόδοξης Διασποράς, του γάμου και άλλων θεμάτων, που αναφέρονται στις διορθόδοξες και διεκκλησιαστικές σχέσεις. Ενώπιον των νέων προκλήσεων, που δοκιμάζουν στην εποχή μας πολλαπλώς τον εκκλησιαστικό λόγο, αναδεικνύεται ως αδήριτος ανάγκη να ληφθούν από το κατεξοχήν πανορθόδοξο συνοδικό όργανο υπεύθυνες αποφάσεις.
4. Επειδή πλέον το ορθόδοξο ποίμνιο έχει εξαπλωθεί στις ημέρες μας σε όλη την οικουμένη, θα πρέπει να εκφράζεται και το κατάλληλο ποιμαντικό ενδιαφέρον με νέες και πρόσφορες συνοδικές αποφάσεις. Νέα προβλήματα, νέες δομές και νέες προκλήσεις (ηθικής, βιοηθικής) δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορους τους υπεύθυνους ποιμένες της Εκκλησίας.
5. Επομένως, με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εγκαινιάζεται μια νέα αρχή, η οποία ελπίζουμε και ευχόμεθα να έχει συνέχεια. Εξάλλου, αυτό δήλωσε δημόσια, στην τελευταία Σύναξη των Προκαθημένων (21-28 Ιανουαρίου 2016), και ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Για πολλές δεκαετίες, από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα ανανεώθηκε ως θεολογική αρχή και εκκλησιαστική πράξη η έκφανση του Συνοδικού Θεσμού και οφείλουμε όλοι ως υπεύθυνοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να βοηθήσουμε το έργο της Εκκλησίας, γιατί έτσι ακριβώς εκφράζουμε τη θεολογία όχι μόνο ως ακαδημαϊκό λειτούργημα αλλά και ως διακονία στη ζώσα εκκλησιαστική κοινότητα, ως εφαρμογή και διερμηνεία στο σύγχρονο κόσμο.
Μαζί με το χαιρετισμό του Αναστάντος Χριστού, ευχόμεθα καλή επιτυχία.
Για τη Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας,
Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να σχολιάσει κανείς; Το τίποτα; Μας δουλεύετε, κάνοντας πως δεν ξέρετε τι γίνεται με τα οικουμενιστικά, που τόσο απασχολούν και ποιμενάρχες και καθηγητές συναδέλφους σας και αποφεύγοντας αναφορές σ` αυτά; Επιμένετε με ακρίβεια σε κάποια (αναγκαία;) ορθοδοξολογήματα και καταφεύγετε σε παινέματα στους κρατούντες. Φοβάστε να πείτε ξεκάθαρα όλη την Αλήθεια; Βέβαια:"Ο φόβος φυλάει τ` αμπέλια". Δηλαδή όλοι αυτοί που στέκονται έστω με μια σχετική επιφύλαξη, αν όχι αρνητική στάση, είναι αιθεροβάμονες και φαντασιόπληκτοι; Εύγε για την άμετρη αισιοδοξία σας! Συνευχόμαστε κι εμείς μαζί σας, αλλά δεν ξέρουμε για ποιο και για τι.
Η,Σ.

Ανώνυμος είπε...

Oι εν λογω κυριοι ειναι οι παγκοσμιοι συνομωτες και αλωνιζουν

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com