27 Μαΐ 2016

Βαθαίνει το χάσμα Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου

Βαθαίνει το χάσμα Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου
Βαθαίνει το χάσμα Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου
Βολές του κ. Ιερώνυμου - Φόβοι για δυσάρεστες εξελίξεις μετά την Πανορθόδοξη Σύνοδο
Αντωνιάδου Μαρία
Βαθαίνει διαρκώς το χάσμα των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι διάχυτος ο «φόβος» ότι αμέσως μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα υπάρχουν εξελίξεις στη λειτουργία του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και στο ζήτημα των λεγομένων Νέων Χωρών.
Το κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πλευρών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να προτεινει στην Μεγάλη Σύνοδο -στο κείμενο περί χορηγήσεως του Αυτονόμου- να προστεθεί η φράση ότι «δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς των Εκκλησιών για τις οποίες έχουν εκδοθεί Πατριαρχικοί Τόμοι και Πατριαρχικές Πράξεις». Γεγονός που αναφέρεται σαφέστατα στο θέμα των Νέων Χωρών, δηλαδή των περιοχών της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το 1928 Πατριαρχικό Τόμο παραχώρησης επιτροπικώς μόνο της διοίκησης των Μητροπόλεων αυτών στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά κράτησε την πνευματική τους δικαιοδοσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έβαλε εμμέσως πλην σαφώς κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και αναφερόμενος στον άκρως απόρρητο φάκελο, όπως ο ίδιος τον είχε χαρακτηρίσει, που παρέδωσε πριν από μερικούς μήνες στην 12μελή Ιερά Σύνοδο μίλησε για την επιστολή που του απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με την οποία του ζήτησε να μην παρεμβαίνει στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Φαναρίου και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με Ιεράρχες η επιστολή του κ.κ. Βαρθολομαίου αποτελούσε απάντηση σε παλαιότερη της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου μεταξύ άλλων καταγγελόταν πράξεις του επικεφαλής του Γραφείου του Φαναρίου στην Αθήνα, Μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως κ.Αμφιλοχίου. Και όπως υποστηρίζουν Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος στόχος του κ. Αμφιλοχίου είναι η αναβάθμιση του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα σε Εξαρχεία. Ακόμη υπάρχουν αρχιερείς που στις μεταξύ τους συζητήσεις εκφράζουν τον φόβο τους ότι οι «Νέες Χώρες» θα κηρυχθούν κάποια στιγμή αυτόνομες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

1 σχόλιο:

Νικόλαος Ἀγγελίδης είπε...

ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΕΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ (ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΛΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΝΟΥΝΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ), ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΟΙ ΦΑΝΕΡΑ ΑΙΡΕΤΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΤΑΙΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com